Открийте ни и в

САЩ

Защо изчезна бебешкото мляко в САЩ?

Кризата с адаптирани храни обръща внимание върху нуждата от подкрепа за кърмещите майки

публикувано

на

Защо изчезна бебешкото мляко в САЩ?
Сн.: АП/БТА

Бебешкото мляко изчезна от рафтовете на магазините в САЩ, а властите се принудиха да правят внос от Европа, за да преодолеят недостига.

В началото на май 43% от необходимите количества адаптирано мляко не бяха на склад, родители описаха ситуацията като „кошмар“.

Какво предизвика кризата?

През февруари Abbott Laboratories, производител на популярни бебешки адаптирани млека, затвори производствено предприятие в Стърджис, Мичиган, след като изтегли продуктите за кърмачета. Тази мярка се наложи след федерално разследване за бактериалните инфекции, които развиха четири бебета, приемащи адаптираното мляко, две от които починаха. От Abbott заявиха, че няма връзка между техните млека и заболяването.

Преди това веригата на доставките на адаптирани млека вече беше засегната от проблеми, свързани с пандемията, но затварянето на завода в Мичиган „наистина изостри нещата“, каза д-р Кристофър Дъгън, директор на Центъра за хранене в Бостънската детска болница пред The Guardian.

Кой е най-засегнат от недостига?

Някои щати са изправени пред по-сериозен недостиг, включително Тенеси, Тексас и Айова, където повече от 50% от най-продаваните продукти не са на склад. Кризата удря непропорционално силно по-бедните семейства. Близо половината от бебешките млека в САЩ се купуват по програмата Wic, насочена към подпомагане на жени, кърмачета и деца в семейства с ниски доходи. Abbott осигурява адаптирано мляко на около половината от бебетата, които получават обезщетения за Wic. Когато тези продукти изчезнаха, семействата бяха оставени сами да търсят алтернативи.

Байдън активира закон за военната продукция заради недостига на адаптирано бебешко мляко

Децата с различни заболявания, които се хранят с определен вид адаптирано мляко, също са тежко засегнати от кризата.

Колко дълго се очаква да продължи недостигът и какво правят FDA и правителството, за да помогнат?

Семействата скоро ще усетят известно облекчение, обещават властите. FDA и Abbott постигнаха споразумение, което ще позволи на компанията да отвори отново затвореното съоръжение в Мичиган, с надзор от независим експерт.

Защо изчезна бебешкото мляко в САЩ?

Сн.: АП/БТА

От компанията заявиха, че могат да рестартират производството в рамките на две седмици и че след това ще отнеме още шест до осем седмици, преди продуктите да бъдат налични в търговската мрежа.

FDA също обяви серия от мерки, предназначени да увеличат предлагането. В понеделник агенцията заяви, че ще улесни чуждестранните производители на бебешки млека да продават продуктите си в страната. В момента САЩ произвеждат около 98% от количествата, необходими за вътрешния пазар.

Демократите в Камарата на представителите предложиха и законопроект, който ще предостави на FDA 28 милиона долара за справяне с недостига, съобщи Washington Post. Но не е ясно дали републиканците ще подкрепят мярката за разходите.

Колко компании произвеждат бебешка формула?

Четири компании контролират около 90% от пазара на бебешки млека в САЩ – Abbott (които представляват почти половината от пазара), Mead Johnson Nutrition, Nestlé USA и Perrigo. Само 2% се внасят от други страни, а правилата на FDA затрудняват навлизането на пазара на нови компании.

Фактът, че има толкова малко компании, означава, че когато една фабрика бъде затворена, това създава ефект на доминото, коментират медици. В писмо до министъра на земеделието Том Вилсак от осем сенатори, включително Кори Букър и Елизабет Уорън, се казва: „Индустрията на храните за кърмачета е достигнала тревожно ниво на корпоративна концентрация“.

Какво може да се направи, за да не се случи това отново

Сенатори настояха за федерални действия за справяне с монопола, който шепа компании имат на пазара за адаптирани млека. Букър, Уорън и други сенатори призоваваха за незабавен антитръстов преглед в писмото си до Вилсак, като пишат: „Това е още един пример за това как тревожните нива на консолидация нараняват американските семейства и вече не могат да бъдат игнорирани“.

Медиците също поискаха промени в политиката за по-добра подкрепа на кърмещите майки. САЩ са единствената индустриализирана държава, която не дава платен отпуск по майчинство, отбелязват те.

„Много е трудно успешно да кърмиш детето си и все пак да се върнеш на работа“, казват медиците. „Има много неща, които нашето правителство и политиците биха могли да направят, за да подкрепят кърмещите майки.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА