Открийте ни и в

Любопитно

Защо има ползи от четенето на книга всеки ден?

Oсвен интелектуалното слово, четенето носи и много други ползи на организма ни

публикувано

на

Сн: pixabay

Да четеш книга и да успееш да се пренесеш на друг свят само с помощта на словото е лукс, който заради забързаното ни ежедневие все по-рядко успяваме да направим. Но освен интелектуалното слово, четенето носи и много други ползи на организма ни.

  1. Повишава интелигентността – проучване от 2014 г. гласи, че хората, които започват да четат от по-ранна възраст имат по-висок коефицент на интелигентност. Четенето е умение, което се учи – това кара учените да стигнат до заключението, че то трябва да бъде стимулирано от ранна детска възраст.
  2. Стимулира емпатията – Хората, които четат по-лесно и по-бързо осъзнават чуждата емоция. Логично е – когато четем за преживяванията, характерите и мотивите за действията на хора, които са крайно далеч от нашия начин на живот, можем да обосновем и оправдаем действията им.
Събират се книги за българска библиотека на остров Тенерифе
  1. Намалява стреса – Според проучване от 2009 г. 20 минути четене се равнява на 20 минути йога.
  2. Променя дейността на мозъка – Часове след като сме чели наистина умело написана книга, мозъкът ни продължава да работи и продължаваме да “мислим” на по-богат език, отколкото в ежедневието си.
  3. Кара ни да оставим за малко смартфоните си – Да четем книга преди заспиване е много по-здравословно от това да се взираме в екрана на смартфона. Така ще успеем и да заспим по-лесно, и по-спокойно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено