Висши служители на разузнаването предупредиха Конгреса за нова възможна намеса на Русия в предстоящите президентски избори. Предпочитаният резултат от Кремъл е победа за президента Доналд Тръмп, се казва в предупреждението.

Защо Путин би искал отново да протегне ръка върху американската демокрация? Ясно е, че Тръмп в Белия дом е последователна победа на външната политика за Русия, отбелязват анализатори.
Администрацията на Тръмп достави важна военна помощ за Украйна, която е във война с подкрепяните от Русия сепаратисти. Вашингтон противоречи на Москва в редица външнополитически кризи, от конфликта в Сирия до политическите сътресения във Венецуела. Освен това Тръмп оттегли САЩ от Договора за ядрени оръжия със среден обсег, ход, който предизвика критики от страна на Кремъл.
Русия продължава да търпи и разходи за противопоставянето си на Вашингтон. Министерството на финансите на Тръмп продължи агресивно да санкционира Москва заради наместа в изборите през 2016 г. и окупацията на Крим през 2014 г. САЩ подкрепиха и свои съюзници, които освободиха десетки руски дипломати вследствие на отравянето на бивш руски шпионин, живеещ в Обединеното кралство.
Струва си обаче да бъдат запомнени две неща, пише CNN. През 2016 г. Русия трябваше да се изправи срещу перспективата Хилари Клинтън да спечели Белия дом, а не Доналд Тръмп - нещо, което е основна грижа за Кремъл. И независимо от това колко могат да са студени отношенията между Москва и Вашингтон, Тръмп все още изглежда, че има място в сърцето си за Путин.
През 2011 г. тогавашният премиер Путин обвини Съединените щати - и тогавашният държавен секретар Клинтън - за разпалване на антиправителствени протести, последвали твърдения за широко разпространени измами на парламентарните избори.
За разлика от тях кандидатът Тръмп беше открит почитател на Путин, дори публично изрази надеждата си в Twitter, че лидерът на Кремъл ще стане неговият „нов най-добър приятел“. Този модел не се е променил по време на управлението на Тръмп.
Още повече, че Тръмп предположи на срещата на върха в Хелзинки през 2018 г., че оценява изявленията на Путин за намеса в изборите повече от тези на собствените му разузнавачи.
"Имам голямо доверие в хората си от разузнаването, но ще ви кажа, че президентът Путин беше изключително силен и мощен в своето отричане днес", заяви Тръмп по време на съвместна пресконференция с Путин.
Вече не е новина, че служителите на американското разузнаване и правоприлагане са насочени към заплахата от намеса на Русия в изборите през 2020 г. чрез дезинформация, фалшиви новини и постмодерни пропагандни стратегии.
Изказвайки се миналата година, директорът на ФБР заяви, че руската кампания за влияние през 2016 г. „продължи доста необезпокоявано [чрез] използването на социални медии, фалшиви новини, пропаганда, фалшиви персони и др. други, пося разделението и раздора, подкопа вярата на американците в демокрацията. Това не е само заплаха по време на изборния цикъл, а е заплаха от 365 дни на година."