Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Защо намаляват одобренията за визите H-1B?

Отговорът се намира в документи на USCIS, които тя се опита да запази в тайна

публикувано

на

Нови правителствени документи разкриват защо са се увеличили отказите за петиции за визите H-1B. Това са визи за квалифицирани чуждестранни работници. За тях най-често се класират инженери, компютърни специалисти, финансисти, медицински работници – професии, които по-същество изискват поне бакалавърска степен.

Според данни на Националната фондация за американска политика (NFAP) отказите за визи H-1B са се увеличили от 6% през 2015 г. до 32% през първото тримесечие на 2019 г. Броят на исканията на допълнителни доказателства Request for Evidence (RFE) се е повишил с 60%. За 2018 и 2019 г. отказите за първоначална заетост в някои компании за информационни технологии достига 50%. За сравнение, отказите през 2015-а са били 4% за същите фирми. Много от малкото щастливци да получат H-1B виза или да я обновят са

преминали през строги проверки

 и предоставяне на допълнителни доказателства пред имиграционните служби.

Политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп e за намаляване и на легалната, не само на нелегалната имиграция в страната. Агенцията за гражданство и имиграция (USCIS) като част от тази администрация също си е поставила като приоритет усилието към ограничаване броя на висококвалифицираните имигранти, работещи в Америка. Американската асоциация на адвокатите по имиграция (AILA) показа документи на USCIS, които разкриват как точно агенцията действа в тази насока. Тя има два меморандума – за стандартите за откази на H-1B визи (H-1B AC21 Denial Standards) и за стандартите за искане на още доказателства (H-1B RFE Standards). И двата документа са издадени през лятото на 2017 г.

Тези и други документи показват, че проверяващите в USCIS имат спуснати

указания да ограничават одобренията

на H-1B петиции, без за това да има законно основание. „Това, което не е написано в документите, е по-важно от това, което е записано“, казва Джонатан Уасдън, адвокат по имиграционни въпроси. „Виждате, че незначителни въпроси се подкрепят с позоваване на устав и наредба. Но най-противоречивите политики не се затвърждават с цитати на закони и разпоредби“, добавя той.

„Изглежда, USCIS е направила драматични промени в политиката за H-1B визите, без да обосновава тези промени с нито един закон“, продължава още правистът. „Адвокатите знаят, че това се случва на практика. Сега обаче всички са шокирани, че от USCIS дори не се опитват да вмъкнат някаква законова поддръжка“, казва също Уасдън. Той е завел дело срещу USCIS точно заради тези документи.

Повод за съдебни спорове е и неотдавнашното изискване компаниите да предоставят „пълен маршрут“ на работата на служителя с виза H-1B, за да докажат, че ще има валидни взаимоотношения между работодател и работник за искания период на валидност, който обикновено е три години. В документа за стандартите за отказ се посочва, че работодателите трябва да предоставят „пълно описание на услугите, които предстоят да се извършат, заедно с дати и адреси на крайни клиенти. Срещу това изискване е

заведено съдебно дело,

в което ищците твърдят, че то противоречи на закон от 1998 г. Според този закон работодателите могат да поставят служителите на H-1B в „непродуктивен статус“, когато има „липса на работа“. Работодателят трябва само да продължи да плаща на служителя пълната му заплата. Сега обаче USCIS настоява, че работодателите трябва да показват сключени договори с конкретни работни задачи за години напред.

Работодателите се оказват в ситуация да не могат да убедят USCIS, че исканията им за допълнителни доказателства са невалидни или извън закона, особено след като документ на USCIS инструктира проверяващите да искат допълнителни доказателства и да откажат петицията.

Пак през 2017 г. е издадено и друго указание на USCIS, което е в ущърб на всички работодатели, наели хора с визи H-1B. То е допълнение на правилата за издаване на визи за компютърни специалисти. Първоначалните правила за приемане на компютърни специалисти са от 22 декември 2000 г. Новият неиздаден досега документ дава указания на проверяващите, че Министерството на труда посочва работодатели, които наемат работници с полувисше образование. Това според USCIS предполага, че

позициите на компютърни програмисти

 за начално ниво не изискват задължително бакалавърска степен и не биха се квалифицирали в графата за хора с високо образование.

Затова и не им се полага виза за специална квалификация – нещо, на което се акцентира специално в документа на USCIS.

На практика това означава, че петициите на компютърни програмисти са отказвани въз основа единствено на наръчника на Министерството на труда за перспективите при отделните професии (Department of Labor Occupational Outlook Handbook).

Тези, които смятат, че това не ги засяга, тъй като се отнася само за компютърни програмисти, трябва само да прочетат подзаглавието на документа, което гласи „ Приложимо за много професии“. „В бъдеще USCIS може да цитира този или допълнителни източници като начин за изключване на професиите от допустимите за H-1B петиции“, се казва още в документа.

Според адвокат Уасдън в документа има много редактирани места, където USCIS се опитва да прикрие истинските си стандарти. Например има редактирани обобщения на закона на много места. „Позицията на агенцията по правен въпрос е нещо, което обикновено би било подложено на граждански спорове и следователно редакцията е неприемлива“, казва Уасдън. „Агенцията редактира обобщения на закона в няколко страници наведнъж, допълва той, и пита защо агенцията отказва да разкрие своето тълкувание на закона.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Бизнесът притиска Тръмп да остави визите за временна работа в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Редица бизнес групи отправиха призив към Доналд Тръмп, в момент когато той обмисля дали да ограничи визите за временна работа. Те предупреждават за отрицателни икономически последици, ако той блокира притока на чуждестранни квалифицирани работници към САЩ, предаде Ройтерс.

Над 300 американски компании, бизнес сдружения и групи в областта на висшето образование, които наемат квалифицирани кадри, са изпратили в четвъртък писмо до Тръмп. В него е изтъкнато, че намаляването на достъпа за тези работници, дори и за кратък период, би довело до „неволни последици“ и би предизвикало „значителна икономическа несигурност“.

Google, Facebook и Microsoft са сред компаниите, които настояват Тръмп да остави без промяна визите тип H-1B, студентските визи и други специализирани такива. Част от инициативата е и Американската търговска камара – най-голямата бизнес асоциация в САЩ.

Белият дом засега не коментира, отбелязва Ройтерс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Великоритания с нови правила за мигрантите от другата година

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От януари догодина Великобритания поставя бариери за свободното движение на гражданите от държави членки на ЕС.

С 351 гласа срещу 252 Камарата на общините гласува новите правила за миграция и въвеждането на точкова система, която ще дава приоритет на чужденци с по-висока квалификация.

Законопроектът отменя свободното движение за европейски граждани и ги приравнява с останалите емигранти от цял свят. Така на практика трудовия пазар на Острова става труднодостъпен за европейците.

Европейският съюз заплаши Лондон със съдебна процедура заради законодателните промени, които ограничават свободното движение на хора, налагат доживотна забрана за повторно влизане в страната на хора, които са били депортирани, както и правила, които затрудняват граждани на Евросъюза да получават социални помощи.

„Европейският съвет  по същество иска от нас да спазваме правилата на техния клуб, въпреки че вече не сме членове“, заяви министър Майкъл Гоув.

Правният спор възниква в момент, когато Великобритания и съюзът опитват да постигнат споразумение за бъдещите си отношения. Но и двете страни не отстъпват от позициите си.

„Правителството продължава да се ангажира с постигане на споразумение и очакваме четвъртия кръг от преговори, започващ на 1 юни, но успехът зависи от това съюзът да признае, че Великобритания е суверенна страна“, каза Гоув.

В опит да наклони везните в своя полза Лондон обяви, че въвежда от 1 януари своя политика за мита, която ще бъде по-облекчена от системата на Съюза.

Близо 3 милиона и 500 хиляди граждани на Европейския съюз са подали до момента документи за уседналост и са декларирали желание да останат във Великобритания. По последни данни 150 000 от тях са българи.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните власти стартират личните интервюта на 4 юни

публикувано

на

Виж цялата статия

Имиграционните власти в САЩ (USCIS) се готвят отново да отворят офисите си, които бяха затворени заради епидемията с коронавирус. Това би трябвало да стане на 4 юни, съобщават от службата.

USCIS спря личните интервюта и затвори офисите си в средата на март след като Белия дом обяви препоръки за оставане по домовете.   Затварянето беше удължено още няколко пъти и сега властите обявиха, че се готвят да възстановят нормалната си работа.

От службата казват, че автоматично ще направят нови  дати и часове за всички, чиито интервюта или взимане на биометрични данни са били засегнати от коронавируса. Засегнати бяха хора с интервюта за зелени карти, работни визи, церемонии по натурализация за американско гражданство, търсещи убежище и други.

Ето какво включва указът на Тръмп, спиращ зелените карти

Ако сте имали уговорена среща с InfoPass обаче ще трябва да си насрочите сами нова на сайта на USCIS.

От имиграционната служба казват, че по време на затварянето на офисите, служителите им са продължили да обработват документи по петиции, които не изискват личен контакт.

Докато офисите на имиграционните продължават да бъдат затворени, служителите са готови да помогнат за спешни нужди. Трябва да се обадите на кол центъра на USCIS.

Статутът на стотици хиляди имигранти в риск заради пандемията

Все още не е ясно кога САЩ ще започнат да издават визи в консулствата си по света, които остават затворени. В момента повечето граждани на Европа, Китай и други държави не могат да пътуват до САЩ. Доналд Тръмп допълнително спря издаването на зелени карти за определени категории хора.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada