Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Защо намаляват одобренията за визите H-1B?

Сибила Патси

публикувано

на

Нови правителствени документи разкриват защо са се увеличили отказите за петиции за визите H-1B. Това са визи за квалифицирани чуждестранни работници. За тях най-често се класират инженери, компютърни специалисти, финансисти, медицински работници – професии, които по-същество изискват поне бакалавърска степен.

Според данни на Националната фондация за американска политика (NFAP) отказите за визи H-1B са се увеличили от 6% през 2015 г. до 32% през първото тримесечие на 2019 г. Броят на исканията на допълнителни доказателства Request for Evidence (RFE) се е повишил с 60%. За 2018 и 2019 г. отказите за първоначална заетост в някои компании за информационни технологии достига 50%. За сравнение, отказите през 2015-а са били 4% за същите фирми. Много от малкото щастливци да получат H-1B виза или да я обновят са

преминали през строги проверки

 и предоставяне на допълнителни доказателства пред имиграционните служби.

Политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп e за намаляване и на легалната, не само на нелегалната имиграция в страната. Агенцията за гражданство и имиграция (USCIS) като част от тази администрация също си е поставила като приоритет усилието към ограничаване броя на висококвалифицираните имигранти, работещи в Америка. Американската асоциация на адвокатите по имиграция (AILA) показа документи на USCIS, които разкриват как точно агенцията действа в тази насока. Тя има два меморандума – за стандартите за откази на H-1B визи (H-1B AC21 Denial Standards) и за стандартите за искане на още доказателства (H-1B RFE Standards). И двата документа са издадени през лятото на 2017 г.

Тези и други документи показват, че проверяващите в USCIS имат спуснати

указания да ограничават одобренията

на H-1B петиции, без за това да има законно основание. „Това, което не е написано в документите, е по-важно от това, което е записано“, казва Джонатан Уасдън, адвокат по имиграционни въпроси. „Виждате, че незначителни въпроси се подкрепят с позоваване на устав и наредба. Но най-противоречивите политики не се затвърждават с цитати на закони и разпоредби“, добавя той.

„Изглежда, USCIS е направила драматични промени в политиката за H-1B визите, без да обосновава тези промени с нито един закон“, продължава още правистът. „Адвокатите знаят, че това се случва на практика. Сега обаче всички са шокирани, че от USCIS дори не се опитват да вмъкнат някаква законова поддръжка“, казва също Уасдън. Той е завел дело срещу USCIS точно заради тези документи.

Повод за съдебни спорове е и неотдавнашното изискване компаниите да предоставят „пълен маршрут“ на работата на служителя с виза H-1B, за да докажат, че ще има валидни взаимоотношения между работодател и работник за искания период на валидност, който обикновено е три години. В документа за стандартите за отказ се посочва, че работодателите трябва да предоставят „пълно описание на услугите, които предстоят да се извършат, заедно с дати и адреси на крайни клиенти. Срещу това изискване е

заведено съдебно дело,

в което ищците твърдят, че то противоречи на закон от 1998 г. Според този закон работодателите могат да поставят служителите на H-1B в „непродуктивен статус“, когато има „липса на работа“. Работодателят трябва само да продължи да плаща на служителя пълната му заплата. Сега обаче USCIS настоява, че работодателите трябва да показват сключени договори с конкретни работни задачи за години напред.

Работодателите се оказват в ситуация да не могат да убедят USCIS, че исканията им за допълнителни доказателства са невалидни или извън закона, особено след като документ на USCIS инструктира проверяващите да искат допълнителни доказателства и да откажат петицията.

Пак през 2017 г. е издадено и друго указание на USCIS, което е в ущърб на всички работодатели, наели хора с визи H-1B. То е допълнение на правилата за издаване на визи за компютърни специалисти. Първоначалните правила за приемане на компютърни специалисти са от 22 декември 2000 г. Новият неиздаден досега документ дава указания на проверяващите, че Министерството на труда посочва работодатели, които наемат работници с полувисше образование. Това според USCIS предполага, че

позициите на компютърни програмисти

 за начално ниво не изискват задължително бакалавърска степен и не биха се квалифицирали в графата за хора с високо образование.

Затова и не им се полага виза за специална квалификация – нещо, на което се акцентира специално в документа на USCIS.

На практика това означава, че петициите на компютърни програмисти са отказвани въз основа единствено на наръчника на Министерството на труда за перспективите при отделните професии (Department of Labor Occupational Outlook Handbook).

Тези, които смятат, че това не ги засяга, тъй като се отнася само за компютърни програмисти, трябва само да прочетат подзаглавието на документа, което гласи „ Приложимо за много професии“. „В бъдеще USCIS може да цитира този или допълнителни източници като начин за изключване на професиите от допустимите за H-1B петиции“, се казва още в документа.

Според адвокат Уасдън в документа има много редактирани места, където USCIS се опитва да прикрие истинските си стандарти. Например има редактирани обобщения на закона на много места. „Позицията на агенцията по правен въпрос е нещо, което обикновено би било подложено на граждански спорове и следователно редакцията е неприемлива“, казва Уасдън. „Агенцията редактира обобщения на закона в няколко страници наведнъж, допълва той, и пита защо агенцията отказва да разкрие своето тълкувание на закона.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Заради липса на подкрепа: Имиграционната реформа на Байдън се отлага до април

Демократите предвиждат по-малки законопроекти, който да могат да бъдат приети по-бързо

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Имиграционната реформа, която готви президента Джо Байдън ще бъде отложена до април, тъй като няма достатъчно подкрепа сред демократите.

Според „Политико“, Нанси Пелоси, председателят на Камарата на представителите, е преброила гласовете на демократите, които биха подкрепили реформата и те се оказали недостатъчни.

Така на този етап, вместо големия законопроект, те ще внесат за разглеждане в съдебната комисия няколко малки законопроекти за имиграция още този месец.

Ето какво включва имиграционната реформа на Байдън и демократите

Според предложението тези, които са били в САЩ към 1 януари 2021 г. без легален статут, ще получат временен статут под формата на зелена карта за 5 година, ако имат чисто минало, платят данъци и отговарят на други изисквания. Ако след това решат, ще могат да кандидатстват за американско гражданство след 3 години.

За някои имигранти процесът ще е още по-бърз. Т.нар. дриймъри – имигранти, доведени в САЩ като деца, работници в селското стопанство и хора от страни с временен защитен статут, ще могат да получат по-бързо зелена карта, ако са в училище, работят или отговарят на други условия.

Законопроектът не предвижда създаването на нов вид работни визи или програми за временна заетост на чужденци. Вместо това ще се увеличат броя на квотите за зелени карти за различни категории, в които сега се чака с години. Планът ще инвестира в технология по граничните пунктовве, но не предвижда средства за още охрана по границата – нещо, на което обикновенно републиканците държат.

Законопроектът вече е в Камарата на представителите където се очаква да бъде приет, но не е ясно дали ще мине в Сената където демократите трябва да намерят подкрепата на 10 републиканци или да променят процедурата за приемане на закони.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

От зелените карти до чиповете – какво променя Байдън

От началото на мандата си той е издал 39 акта, повечето от които отменят заповеди на Тръмп

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американският президент Джо Байдън отмени поредица от заповеди и меморандуми, издадени от Доналд Тръмп, засягащи политиките за финансовото регулиране и имиграцията.

Това са поредните действия, с които той заличава наследството на Тръмп. Само през първата седмица на управлението си Байдън издаде 39 указа, много от които отмениха заповедите на бившия президент.

Байдън отмени облекчените регулации за финансовия сектор, които Тръмп въведе през 2017 г.

Американският президент се насочи и към някои от най-противоречивите действия, които предшественикът му предприе през последните си месеци на поста.

Сред тях е отмяната на заповедта, която използва пандемията от коронавирус, за да спре издаването на нови зелени карти – ход, който драстично намали

законната имиграция

по времето на Тръмп. Аргументите на бившия президент бяха, че тези мерки са необходими за защита на американската икономика, докато тя се възстановява от пандемията.

„Напротив, това вреди на САЩ, включително пречи на някои членове на семейства да бъдат заедно. Освен това вреди на индустриите в САЩ, които използват таланти от цял свят“, заяви Байдън миналата седмица.

Президентът беше подложен на силен натиск от страна на защитниците на правата на имигрантите да отмени забраните за имиграция на Тръмп, които трябваше да изтекат в края на март, припомня Bloomberg. От своя страна други групи, които пък подкрепят по-ниските нива на имиграция, заявиха, че мерките са от съществено значение за защита на американските работници.

Байдън обаче не отмени всички мерки на Тръмп, свързани с пандемията. Сред тях е ограничението за

някои временни работни визи

включително H-1B, които технологичните компании използват, за да наемат програмисти и инженери от други страни. Бизнесът призова президента незабавно да отмени тези забрани, като посочи, че те пречат на американските компании.

Байдън също така подписа указ, който има за цел да увеличи броя на работните места в производството, като подсили снабдителните вериги в САЩ за акумулатори и батерии, лекарства, ключови минерални ресурси и полупроводници, пише BBC.

САЩ стават все по-зависими от вноса на тези продукти – потенциален риск за националната сигурност и икономика, с който правителството на Байдън се надява да се справи.

Президентът на САЩ разпореди на длъжностни лица да намерят начини за укрепване на веригите за доставки, тъй като недостигът на компютърни чипове засегна производителите по целия свят.

„Съединените щати трябва да гарантират, че

недостигът на производство

търговските смущения, природните бедствия и потенциалните действия на чуждестранни конкуренти и противници никога повече няма да направят САЩ уязвими“, се посочи в изяление от екипа на Байдън.

Съединените щати се борят с недостига на доставки от началото на пандемията, която доведе до дефицит на маски, ръкавици и други предпазни средства, а това се оказа предизвикателство за работещите на първа линия.

Освен това липсата на чипове е поредният пример за затрудненията в доставките, пред които са изправени американските компании.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Правната комисия на Европарламента дава на съд ЕК за бездействие срещу САЩ за визите

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: AP/БТА

Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия за това, че не е действала срещу Съединените щати за незачитане на визовата реципрочност, съобщи в „Twitter“ председателят на мониторинговата група в Европарламента София ин’т Велд. Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

София ин’т Велд добавя, че Комисията има правно задължение да действа и Европейския съюз трябва да защитава по един и същ начин правата на всички свои граждани.

Белият дом разрешава на някои притежатели на виза H-1B да влизат в САЩ

От нейния офис пък казаха, че решението е гласувано вчера и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли трябва да го внесе в Съда на ЕС, като вот в пленарна зала не е задължителен.

Говорителят на Еврокомисията Адалбер Янз отказа коментар по въпроса, но припомни, че през декември миналата година Комисията е публикувана комюнике за визовата реципрочност, в което е подчертала, че въвеждането на визи за американски граждани като отговор би било контрапродуктивна мярка за бъдещите отношения между Общността и Съединените щати.

„Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последствия в тази насока“, допълни Янз.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Дете оцеля след падане от 13 етаж в София

Дете на четири години оцеля след падане от 13-ия етаж на блока, в който живее в кв. "Сердика" в София. ...

Затвори