Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Защо намаляват одобренията за визите H-1B?

Отговорът се намира в документи на USCIS, които тя се опита да запази в тайна
Сибила Патси

публикувано

на

Нови правителствени документи разкриват защо са се увеличили отказите за петиции за визите H-1B. Това са визи за квалифицирани чуждестранни работници. За тях най-често се класират инженери, компютърни специалисти, финансисти, медицински работници – професии, които по-същество изискват поне бакалавърска степен.

Според данни на Националната фондация за американска политика (NFAP) отказите за визи H-1B са се увеличили от 6% през 2015 г. до 32% през първото тримесечие на 2019 г. Броят на исканията на допълнителни доказателства Request for Evidence (RFE) се е повишил с 60%. За 2018 и 2019 г. отказите за първоначална заетост в някои компании за информационни технологии достига 50%. За сравнение, отказите през 2015-а са били 4% за същите фирми. Много от малкото щастливци да получат H-1B виза или да я обновят са

преминали през строги проверки

 и предоставяне на допълнителни доказателства пред имиграционните служби.

Политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп e за намаляване и на легалната, не само на нелегалната имиграция в страната. Агенцията за гражданство и имиграция (USCIS) като част от тази администрация също си е поставила като приоритет усилието към ограничаване броя на висококвалифицираните имигранти, работещи в Америка. Американската асоциация на адвокатите по имиграция (AILA) показа документи на USCIS, които разкриват как точно агенцията действа в тази насока. Тя има два меморандума – за стандартите за откази на H-1B визи (H-1B AC21 Denial Standards) и за стандартите за искане на още доказателства (H-1B RFE Standards). И двата документа са издадени през лятото на 2017 г.

Тези и други документи показват, че проверяващите в USCIS имат спуснати

указания да ограничават одобренията

на H-1B петиции, без за това да има законно основание. „Това, което не е написано в документите, е по-важно от това, което е записано“, казва Джонатан Уасдън, адвокат по имиграционни въпроси. „Виждате, че незначителни въпроси се подкрепят с позоваване на устав и наредба. Но най-противоречивите политики не се затвърждават с цитати на закони и разпоредби“, добавя той.

„Изглежда, USCIS е направила драматични промени в политиката за H-1B визите, без да обосновава тези промени с нито един закон“, продължава още правистът. „Адвокатите знаят, че това се случва на практика. Сега обаче всички са шокирани, че от USCIS дори не се опитват да вмъкнат някаква законова поддръжка“, казва също Уасдън. Той е завел дело срещу USCIS точно заради тези документи.

Повод за съдебни спорове е и неотдавнашното изискване компаниите да предоставят „пълен маршрут“ на работата на служителя с виза H-1B, за да докажат, че ще има валидни взаимоотношения между работодател и работник за искания период на валидност, който обикновено е три години. В документа за стандартите за отказ се посочва, че работодателите трябва да предоставят „пълно описание на услугите, които предстоят да се извършат, заедно с дати и адреси на крайни клиенти. Срещу това изискване е

заведено съдебно дело,

в което ищците твърдят, че то противоречи на закон от 1998 г. Според този закон работодателите могат да поставят служителите на H-1B в „непродуктивен статус“, когато има „липса на работа“. Работодателят трябва само да продължи да плаща на служителя пълната му заплата. Сега обаче USCIS настоява, че работодателите трябва да показват сключени договори с конкретни работни задачи за години напред.

Работодателите се оказват в ситуация да не могат да убедят USCIS, че исканията им за допълнителни доказателства са невалидни или извън закона, особено след като документ на USCIS инструктира проверяващите да искат допълнителни доказателства и да откажат петицията.

Пак през 2017 г. е издадено и друго указание на USCIS, което е в ущърб на всички работодатели, наели хора с визи H-1B. То е допълнение на правилата за издаване на визи за компютърни специалисти. Първоначалните правила за приемане на компютърни специалисти са от 22 декември 2000 г. Новият неиздаден досега документ дава указания на проверяващите, че Министерството на труда посочва работодатели, които наемат работници с полувисше образование. Това според USCIS предполага, че

позициите на компютърни програмисти

 за начално ниво не изискват задължително бакалавърска степен и не биха се квалифицирали в графата за хора с високо образование.

Затова и не им се полага виза за специална квалификация – нещо, на което се акцентира специално в документа на USCIS.

На практика това означава, че петициите на компютърни програмисти са отказвани въз основа единствено на наръчника на Министерството на труда за перспективите при отделните професии (Department of Labor Occupational Outlook Handbook).

Тези, които смятат, че това не ги засяга, тъй като се отнася само за компютърни програмисти, трябва само да прочетат подзаглавието на документа, което гласи „ Приложимо за много професии“. „В бъдеще USCIS може да цитира този или допълнителни източници като начин за изключване на професиите от допустимите за H-1B петиции“, се казва още в документа.

Според адвокат Уасдън в документа има много редактирани места, където USCIS се опитва да прикрие истинските си стандарти. Например има редактирани обобщения на закона на много места. „Позицията на агенцията по правен въпрос е нещо, което обикновено би било подложено на граждански спорове и следователно редакцията е неприемлива“, казва Уасдън. „Агенцията редактира обобщения на закона в няколко страници наведнъж, допълва той, и пита защо агенцията отказва да разкрие своето тълкувание на закона.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Moщна съдебна офанзива срещу правилото на Тръмп за имигрантите на помощи

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Федерален съдия в Чикаго издаде временна заповед във вторник, блокирайки влизането в сила на правилото на президента Тръмп за хората на помощи (public charge rule), с което неговата администрация прави по-трудно получаването на зелена карта и гражданство. Федерални съдии в три други щати са издали подобни решения в петък.

Чикагският съдия Гари Фьодер предоставя дълго обяснение за решението си. Той пише, че „този случай има важни политически последици“, но и че работата на Конгреса е да прокарва правила. Той блокира правилото public charge rule след подаден иск от няколко институции. Едната е администрацията на окръг Кук, който е най-големият окръг не само в Чикаго, но и в Илинойс. Другата е коалицията за имигрантски и бежански права (ICIRR), а последната – Центърът на Шривър, който представлява ICIRR в съдебния процес.

„Промяната на правилото за хората, взимащи държавни субсидии, би наложила реална и необратима вреда за хората, които наричат окръг Кук свой дом“, каза главният окръжен прокурор Ким Фокс. „Никой не трябва да живее в страх и да се чувства принуден да се откаже от публични ресурси за достъп до храна, жилищно настаняване и здравеопазване. Благодарна съм за готовността на жените и мъжете от прокуратурата и нашите партньори в това дело да се изправят пред тези дискриминационни атаки“, допълни тя.

Досегашното правило, което беше въведено през 1999 г., считаше, че имигрант на помощи е някой, чийто доход е 50% или повече от социални програми. Но там не са включени имигрантите. Новото правило е описано в 837 страници и изрично посочва имигрантите – то би трябвало да гарантира, че имигрантите ще могат да се издържат сами и няма да разчитат на държавни и социални помощи. То трябваше да влезе в сила на 15 октомври.

Скоро ще отказват зелени карти, ако кандидатът е вземал помощи

Под ударите на новото правило

за public charge ще са всички имигранти, ползвали Medicaid, ваучери за храна и жилище, субсидии за здравни застраховки и други социални помощи. През август и.д. директор на службата по имиграция Кен Кучинели обясни, че според правилото човек на помощи е този, който получава една или повече субсидии за повече от 12 месеца акумулативно за даден 36-месечен период. „Това означава, че ако някой ползва две програми за един месец, ще се смята за два месеца“, обясни още той.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Освен ползването на социални програми, имиграционните власти ще взимат предвид

образование, доходи и здравословно състояние,

за да решат дали да дадат зелена карта и гражданство на кандидат-имигрантите.

Други фактори, които ще играят срещу кандидатите за зелени карти, са здравословно състояние, което може да им пречи на училище или работа, да нямат достатъчно средства, с които да покрият „всякакви разумни предсказуеми медицински разходи“, свързани с това здравословно състояние; финансови задължения; да са били одобрени за социална помощ, дори и да не са я ползвали; нисък кредитен рейтинг (ниски FICO точки), липсата на здравна застраховка; липсата на колежанска диплома; недобър английски език, който може да попречи на кандидата да влезе на пазара на труда, и наличието на спонсор, който едва ли би осигурил финансова помощ.

Правилото няма да засегне имигранти, чиито родители или други спонсориращи за зелена карта, които са американски граждани, са получавали помощи, дори и те да са били в полза на спонсорирания.

Първият съдия, който блокира правилото public charge rule, беше от Ню Йорк. Съдия Джорд Даниелс, който е бил назначен от президента Бил Клинтън, се мотивира с това, че

подобно правило e против „американската мечта“

и лишава много хора от възможността за просперитет и успех чрез упорит труд.

Според някои анализатори с влизането в сила на промяната в правилото за хората на помощи 400 000 имигранти ще бъдат отрязани от възможността да получат зелени карти.

Администрацията на Тръмп прокара и други ограничения за легалните имигранти. Те ще трябва да докажат, че ще имат здравна застраховка в Америка.

Отказват US визи, ако не докажете, че ще имате здравна застраховка

В президентски указ от началото на септември се казва, че на имигрантите ще им бъде забранено да влязат в САЩ, ако не бъдат

покрити от здравна осигуровка в рамките на 30 дни от влизането

си в страната или не покажат, че имат достатъчно финансови средства, за да платят за медицински разходи.

Указът не се отнася за хора, които са вече в САЩ. Той обаче важи за съпрузи и родители на американски граждани, кандидати за виза. За визите на деца на американски граждани няма да се искат доказателства за здравна застраховка.

Белият дом изтъкна новото изискване като нужно за „защита на обезщетенията за здравеопазване за американските граждани“ и твърди, че неосигурените имигранти създават финансова тежест за болниците.

 

Вашингтон свали визите за Полша

Президентът Доналд Тръмп обяви миналата седмица, че официално е одобрил включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване за туризъм и бизнес с престой до 90 дни.
В края на септември той заяви готовността Вашингтон да направи тази крачка „в следващите седмици“. Тогава Тръмп обсъди с президента Анджей Дуда увеличаване на присъстващите на ротационен принцип американски военни в Полша с около 1000 души и падането на визите.

Очакваше се решението за визите да бъде обявено по време на официално посещение на Тръмп във Варшава в началото на септември, но Тръмп отмени в последния момент визитата с обяснение, че трябвало да остане в страната заради задаващ се мощен ураган.

След това полски медии започнаха да прогнозират, че е по-вероятно това да стане в началото на 2020 г. и поляците да започнат да пътуват до САЩ от следващото лято. Смята се, че за реалното задействане на нови визов режим са необходими около 6 месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Съдът блокира новото правило на Тръмп за огранчаване на легалната имиграция

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съдът в Ню Йорк блокира новото правило на Тръмп, с което той искаше да ограничи легалната имиграция и хората, които ще имат право на визи, зелени карти и американско гражданство. Това са основно имигранти, ползвали Medicaid, ваучери за храна и жилище, субсидии за здравни застраховки и други социални помощи. Правилото беше една от най-агресивните стъпки на екипа на Тръмп в ограничаването на легалната имиграция в страната.

През последните години администрацията готвеше това правило, а BG VOICE писа многократно по темата.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Правилото е описано в 837 страници и се нарича public charge rule – то би трябвало да гарантира, че имигрантите ще могат да се издържат сами и няма да разчитат на държавни и социални помощи. Администрацията на Тръмп обаче разширява драматично дефиницията за човек на помощи.

Скоро ще отказват зелени карти, ако кандидатът е вземал помощи

Правилото трябваше да влезе в сила в средата на октомври и да важи за помощти, получавани след това, обясни пред журналисти и.д. директор на USCIS Кен Кученели.

Федералният съдия от Ню Йорк Джорд Даниелс, който е бил назначен от президента Бил Клинтън обаче блокира това правило с мотива, че потенциално засегнатите от този регламент могат да изтърпят „непоправими последствия“.

Международните студенти в САЩ подложени на невиждани проверки от имиграционните

В мотивите си Даниелс пише, че подобно правило разрушава „американската мечта“ и лишава много хора от възможността за просперитет и успех чрез упорит труд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Отказват US визи, ако не докажете, че ще имате здравна застраховка

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
Архив

Президентът Доналд Тръмп подписа указ, изискващ от имигрантите да покажат, че могат да си позволят здравно обслужване в Америка, преди да им бъдат издадени визи.

Указът беше обявен в петък. В него се казва, че на имигрантите ще им бъде забранено да влязат в САЩ, ако не бъдат

покрити от здравна осигуровка в рамките на 30 дни от влизането

си в страната или не покажат, че имат достатъчно финансови средства, за да платят за медицински разходи.

Указът не се отнася за хора, които са вече в САЩ. Той обаче важи за съпрузи и родители на американски граждани, кандидати за виза. За визите на деца на американски граждани няма да се искат доказателства за здравна застраховка.

Белият дом изтъкна новото изискване като нужно за „защита на обезщетенията за здравеопазване за американските граждани“ и

твърди, че неосигурените имигранти създават финансова тежест за болниците

и лекарите, принуждавайки ги да начисляват по-високи болнични такси за американците.

В указът пише също, че дори и имигрантите да си осигурят застраховка, но ако ще плащат за нея с помощи от държавата (subsidized health insurance), няма да се считат за здравно-осугурени и няма да получат виза или могат да я загубят. Това означава, че имигранти, които биха могли да ползват застраховките по Обамакеър

и да получат дотация за месечните вноски, ще получават откази за виза. Критици на мярката посочват още, че краткосрочните застраховки ще бъдат признавани, но че много от тях действително не покриват разходи за медицински нужди.

Указът влиза в сила от 3 ноември. По-рано тази година администрацията на Тръмп направи промени в правилата за одобрение на зелените карти на мигрантите, които използват форми на публична помощ.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Става дума за правилото

Рublic charge rule

То е описано в 837 страници и би трябвало да гарантира, че имигрантите ще могат да се издържат сами и няма да разчитат на държавни и социални помощи. Рublic Сharge е понятие, с което се определя човек на помощи. Администрацията на Тръмп обаче разширява драматично дефиницията за човек на помощи и включва имигрантите. Правилото влиза в сила от 15 октомври.

Други фактори, които ще играят срещу кандидатите за зелени карти са здравословно състояние, което може да им пречи на училище или работа; финансови задължения; да са били одобрени за социална помощ, дори и да не са я ползвали; нисък кредитен рейтинг (ниски FICO точки).

Лотарията за зелена карта

за тази година вече тръгна. Има промяна в общите правила за участие в DV-2021. Всяка заявка за участие трябва да включва номер, страна на издаване и дата на изтичане на валиден, неизтекъл паспорт на основния кандидат. Това изискване се отнася само за титуляря, а не за членовете на неговото семейство. Ако не се предостави цялата информация, която се изисква за регистрацията, това ще доведе до дисквалификация.

Пуснаха лотарията “Зелена карта”

Всички участници, включително тези, които не са избрани, ще могат да проверят статуса на заявката си за участие чрез функцията Entrant Status Check на уебсайта на програмата dvlottery.state.gov след 5 май 2020 г.
Изтеглените участници няма да бъдат уведомени за статуса на онлайн регистрацията им в програмата по пощата, имейла или по телефона. Всички писма, имейли или телефонни обаждания, в които се твърди, че участникът е спечелил от програмата за зелена карта, са измамни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada