Открийте ни и в

Новини

Защо не сработиха системите за ранно предупреждение за наводненията в Западна Европа? (СНИМКИ)

В Западна Европа започва анализ на причините довели до тежките наводнения, взели най-малко 195 жертви в Белгия и Германия

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

В Западна Европа започва анализ на причините довели до тежките наводнения, взели най-малко 195 жертви в Белгия и Германия, въпреки водещата в света система за предупреждение, която издава редовни сигнали дни преди наводненията да обхванат цели села.

Службата за управление на извънредни ситуации „Коперник“ заяви, че е изпратила повече от 25 предупреждения в определени региони на речните басейни на река Рейн и Маас през дните преди наводнението, чрез своята Европейска система за информиране за наводненията (EFAS). Но малко от тези ранни предупреждения изглежда са били предадени на жителите достатъчно рано и ясно, като така прииждащите води са ги заварили напълно неподготвени.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Сега на дневен ред са въпроси дали веригата за комуникация от централноевропейско ниво до регионите работи.

„Очевидно имаше сериозен срив в комуникацията, което в някои случаи коства живота на хората“, каза Джеф Да Коста, доктор по хидрометеорология в Университета в Рединг, Великобритания.

Да Коста се фокусира върху системите за предупреждение за наводнения в своите изследвания, а домът на собствените му родители в Люксембург е бил наводнен през уикенда. Той каза, че опитът от изминалата седмица показва, че често има пропаст между предупрежденията на учените за времето и действията, предприети от отговорните лица на място.

Някои от предупрежденията – включително в Люксембург – са отправени едва след наводнението, каза той. „Хората, включително собственото ми семейство, бяха оставени на произвола на съдбата, без да имат указания какво да правят и не им дадоха възможност да се подготвят“, твърди Да Коста.

Броят на жертвите на наводненията в Германия нарасна до 165: Стотици все още са в неизвестност (СНИМКИ)

В Германия с наближаването на изборите въпросът за наводненията бързо се политизира и служителите отклоняват вината там, където могат. В долината на Ар, една особено силно наводнена зона в Западна Германия, високопоставени служители заявиха пред CNN, че предупрежденията са били отправени преди бедствието, но казаха, че много жители не ги приели достатъчно сериозно, тъй като били свикнали с чести локални наводнения.

Някои може да са се опитали да съберат провизии и да пренесат ценностите си на сигурно място, докато други са смятали, че ще бъдат в безопасност на втория етаж на домовете си, но в крайна сметка се е наложило да бъдат евакуирани от покрива.

Един от най-силно засегнатите градове е Шулд, живописен град в германската провинция Рейнланд-Пфалц. Кметът Хелмут Луси заяви, че наводнението е било крайно непредсказуемо, посочвайки факта, че градът е преживял само две подобни събития през 1790 г. и още едно през 1910 г.

Embed from Getty Images

„Мисля, че системите за защита от наводнения не биха ми помогнали, защото не можете да изчислите това, какво ще се случи с река Ар с такива маси вода“, каза той пред репортери през уикенда.

Да Коста обясни, че забележките на кмета показват липса на разбиране за това какво може да направи доброто планиране и управление.

„Неговите възгледи за предсказуемостта на наводненията, както в дългосрочен план, така и непосредствения мащаб на възможността да се предоставят незабавни предупреждения, са напълно погрешни и може да покажат една от трудностите при предаването на риска на хората или общинските служители, които фундаментално не разбират екологичния риск „, каза той.

„Хората трябва също да имат предвид, че макар предупрежденията за наводнения да не могат да спрат наводнението, те могат да им помогнат да се преместят на безопасно място, както и притежанията си,“ добави Да Коста.

Embed from Getty Images

Той заяви, че тъй като екстремните метеорологични явления стават все по-чести поради климатичните промени, градове като Шулд трябва да засилят планирането си.

„Ако кметът на Шулд и неговият град имаха план, който беше разяснен на всяко домакинство и предприятия и институции, така че всички да знаят какво да правят в случай на редица сценарии на наводнения, то поне те биха били подготвени“, каза той и добави, че ако кметът и други регионални лидери бяха направили това, можеше да са загинали по-малко хора. „По време на криза всеки трябва да знае какво прави. Ето защо репетираме пожарна евакуация от сгради, дори когато не очакваме да има пожар“, каза той.

И в Белгия комуникацията и организацията изглежда са били проблемни. Кметът на град Шодфонтен, провинция Лиеж, заяви, че е получил „оранжев сигнал“, предупреждаващ за прииждащи води, но твърди, че по-рано е трябвало да бъде променен в червен.

„Можехме да видим как наличните предупреждения не бяха адаптирани към ситуациите, които видяхме. Мисля по-специално за хеликоптери, които не бяха в състояние да работят в района“, каза кметът Даниел Бакелейн пред белгийския оператор RTBF. „Спасяването с лодките беше от изключително значение и трябваше да призовем частния сектор за лодки с достатъчна мощност и хора, които да ги управляват“.

Embed from Getty Images

В Нидерландия, точно през границата на опустошените от наводнения райони на Германия и Белгия, картината е съвсем различна. Страната също преживя екстремни валежи – макар и не толкова силни като тези в Германия и Белгия. Но градовете там не останаха изцяло потопени и нито един човек не е загинал.

Длъжностните лица бяха по-добре подготвени и успяха бързо да предупредят хората, каза професор Йерун Аертс, ръководител на отдела за риска от водите и климата в Университета Vrije в Амстердам. „По-добре да видим как вълната идва и къде отива“, каза Аертс пред CNN.

Нидерландия има дълга история на управление на водите и техният успех в лицето на това бедствие може да предложи на света план за справяне с наводненията, особено докато се очаква климатичните промени да направят екстремните дъждовни явления по-чести.

Страната се бори с морето и прииждащите реки от близо хилядолетие. Делтите на три големи европейски реки – Рейн, Маас и Шелд са в Нидерландия и с голяма част от нивото на страната под морското равнище, правителството обяснява, че 60% от територията е изложена на риск от наводнения.

Голяма част от страната по същество потъва. Нейната инфраструктура за управление на водите е сред най-добрите в света – включва гигантски стени с подвижни рамена с размерите на две футболни игрища, крайбрежни дюни, укрепени с около 12 милиона кубически метра пясък годишно, и прости неща, като диги и разширяване на речните корита, за да имат повече място при придошли води.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Инфраструктурата на страната се управлява от правителствен клон, посветен единствено на водите, Генерална дирекция за благоустройство и управление на водите, която се грижи за около 1500 километра изкуствени диги.

Водните проблеми в страната се управляват от мрежа от местно избрани органи, чиято единствена функция е да се грижат за всичко, което е вода, от наводнения до отпадъчни води, каза Аертс.

Първият от тези местни „водни бордове“ е създаден в град Лайден през 1255 г.

Бордовете имат право да налагат данъци независимо, така че те не зависят от възходи и спадове на националната хазна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Издирван мъж бе открит мъртъв в река в Квебек

Мъжът изчезна, след като на 14 септември моторна лодка с петима души на борда се обърна близо до пътя Плювие в Сен Никола

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Тялото на 34-годишен мъж, който бе издирван от органите на реда, бе открито във водите на река Сен Лоран в района на Квебек. Това е станало около 15.30 часа миналата събота след пет дни търсене.

Мъжът изчезна, след като на 14 септември моторна лодка с петима души на борда се обърна близо до пътя Плювие в Сен Никола. Четирима от тях успели да достигнат брега с плуване. Петият е бил без спасителна жилетка и е потънал.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Употребените в България дози ваксина срещу коронавирус надминаха 2,5 милиона

Хоспитализирани са 4 969 души, от които новопостъпили в болница са 635 (50 от тях ваксинирани)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

След поставените през последното денонощие 10 010 дози ваксина България прехвърли котата от 2,5 милиона употребени дози, като те станаха общо 2 504 582, според данните от Единния информационен портал. Това обаче остава твърде слабо представяне на фона на напредъка във ваксинацията в другите европейски страни.

Случаите на заразяване с коронавирус за миналото денонощие са 1 904, като 203 от тях са на ваксинирани хора. Общо те достигнаха 491 327. Направените тестове са 24 275 за деня, а общо – 4 703 777.

Активните случаи са 41 874. Хоспитализирани са 4 969 души, от които новопостъпили в болница са 635 (50 от тях ваксинирани). В интензивните отделения се намират 416 души.

За 24 часа от коронавирус починаха нови 73 души, един от които е бил ваксиниран. Общо жертвите на коронавируса в България станаха 20 423.

Излекували са се 1 709 души, с които общо излекуваните достигнаха 429 030.

Джо Байдън призова американците да си поставят бустерна доза от ваксината на Pfizer BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Продължете по-нататък

Новини

Байдън смята за „неподходящо“ задържането от изпълнителната власт на данни, нужни на комисията за бунта от 6 януари

Миналия месец Тръмп заплаши да се позове на изпълнителните привилегии, за да блокира достигането от комисията до големия масив от документи, които тя изисква

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Байдън е решил, бе няма да отстоява т. нар. изпълнителни привилегии (право на конфиденциалност на данни на президента и изпълнителната власт), за да предпази данни от ерата на Тръмп, необходими на комисията към Камарата, която разследва броженията на Капитолия на 6 януари, стана ясно от пресконференция на Белия дом.

Миналия месец Тръмп заплаши да се позове на изпълнителните привилегии, за да блокира достигането от комисията до големия масив от документи, които тя изисква от някакво правителствени агенции. Окончателната дума за това обаче принадлежи на неговия наследник на поста Джо Байдън, който очевидно ще съдейства на комисията.

„Приемаме тази тема изключително сериозно. Президентът вече заключи, че няма да е подходящо да утвърди изпълнителните привилегии. Ще отговорим бързо на такива запитвания, когато бъдат направени“ – заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

По-късно тя каза, че Байдън „клони“ към отказ от утвърждаване на изпълнителни привилегии, но постъпилите искания ще се оценяват индивидуално.

Камарата на представителите излъчи специална комисия, която да разследва събитията на 6 януари и ролята на бившия президент Тръмп в тях. Като част от разследването комисията поиска информация от няколко агенции, включително Националния архив, който пази данни от Белия дом по време на администрацията на Тръмп.

Комисията, разследваща бунтовете на Капитолия на 6 януари, прати призовки на помощници на Тръмп

Вече са изпратени и първите призовки за свидетелстване пред комисията. Те са отправени към бившия началник на кабинета на Тръмп Марк Медоус, бившият заместник-началник на кабинета Дан Скавино, бившият съветник Стив Банън и Каш Пател, бивш началник на кабинета на тогавашния действащ министър на отбраната Кристофър Милър, който е служил и като помощник на републиканския конгресмен Девин Нунес.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Борисов: Натаманиха вота за „Има такъв народ“, но и първи да бяхме нямаше да предложим кабинет

Ако ръководех служебния кабинет, Стойчо Кацаров отдавна щеше да е уволнен, каза лидерът на ГЕРБ

Затвори