Открийте ни и в

България

Защо „HelpKarma“ отказаха кампания за лечение на дете?

Родители искат да прехвърлят средства от своите кампании в сметката за лечение на Денислав Георгиев, но не могат

bgvoice

публикувано

на

Сн: btv.bg

Месеци след разследването на bTV семейство получи отказ от платформата за набиране на средства „HelpKarma“ да открие кампания в подкрепа за сина си.

Седемгодишният Денислав Георгиев се нуждае от спешно лечение в Израел, споделят родителите му пред bTV. Той е с поставена диагноза левкемия. Следва успешно лечение и ремисия. Сега е на 10, а болестта се е завърнала.

„Ние в момента сме в Тел Авив, в клиника Сураски, където вече мина първата химиотерапия и чакаме евентуално добри резултати, за да пристъпим към трансплантация“, разказва Жени Николова, майката на Денислав.

Синът на Гунди спря кампания за "Левски" след разкритията на bTV за HelpKarma

В началото на декември родителите на Денислав чуват от лекарите, че битката за живота му трябва да започне от начало. Около Коледа заминават за болницата в Тел Авив, въпреки че не е събрана цялата сума за лечението на детето им, разказва майка му Жени Николова.

„Самата трансплантация е 150 000 долара. От там нататък има болничен престой, който се начислява всеки ден“, споделя Жени.

През миналата година Адриана губи дъщеря си Роберта заради същото коварно заболяване.

„Ние с Жени се познаваме още от 2017-та, когато бяхме стая до стая в детската хематология. И докато детето й беше добре, аз много се радвах за тях. И едни от първите хора, с които тя се свърза, след като разбра, че детето има рецидив отново, бях аз. За да ми сподели, за да обсъдим какви са възможностите за лечение, как сме събирали пари“, разказва Адриана.

Средства за лечението на Роберта са събирани в „HelpKarma“. Една част от тях остават неизползвани след смъртта й. Майка й Адриана иска да ги дари за лечението на Денислав.

Програмисти правят дарителска платформа с 0% комисионна

„Дени наистина много спешно се нуждае, тъй като непрекъснато в клиниката от днес за утре им казват: трябва да преведете еди каква си сума, за да продължим лечението. А лечение не бива да се спира. Знам как времето притиска, знам какво е притеснението дали ще се съберат парите за следващото лекарство, за следващата процедура. За родителите това е ужасно“, казва Адриана.

Според действащите правила на „HelpKarma“ обаче пари, останали по дадена кампания, могат да бъдат предарени само на друга кампания в платформата. Затова Жени Николова се опитва да открие кампания в подкрепа на сина си.

„Аз подадох молба за откриване на кампания в „HelpKarma“. Като силно се надявах да бъде одобрена тази кампания. Там имаме майки, с които сме близки познати, с които сме лежали заедно в детската онкохематология в Пловдив и за съжаление, техните дечица не са сред живите. Тези майки имаха желание да дарят за Дени паричките, които за него са жизненоважни в момента. Но получих отказ от „HelpKarma“, под претекст, че в момента не приемат нови кампании. Без обяснение, без уточнение защо“, разкрива Жени.

След разследването на bTV за големи заплати в "ХелпКарма", прокуратурата започва проверка

„Другият вариант, за който мислихме, като й отказаха, беше евентуално да преведем от нашата кампания директно в израелската болница, за което тя разпита, ние също се свързахме и разпитахме. Отказаха да преведат такава сума. Не е такава политиката им, доколкото разбирам“, разказва Адриана.

Така от фондацията отказват на Адриана да предари около 10 000 евро, събрани от дарители за лечението на нейното дете. И друга майка на починало дете също има неизползвани дарителски пари в „ХелпКарма“. Даниела Йорданова, която е администратор на група за събиране на средства, се опитва да помогне и тези пари да отидат за лечението на Денислав. Води разговори с представители на дарителската платформа, но отново без успех.

„Има кампании, които са приключили и по които има остатъчни средства. Какво се случва с тях, аз не мога да кажа. Очевидно е, че има хора, които имат доброто желание да пренасочат суми към други кампании. Но също очевидно е от друга страна, явно няма добро желание това да се случи – от страна на „HelpKarma“ имам предвид“, казва Даниела.

От платформата отговарят писмено на запитванията, че в момента не регистрират нови кампании. А според правилата им, пари могат да се прехвърлят само към кампании, регистрирани при тях. Това прави невъзможно парите на дарители да отидат за лечението на Денислав.

„В случая, ако имаше идея за добро, не виждам причина да не бъде верифицирана кампания на това дете и тези средства да не тръгнат към него, за да започне лечението.  Много хора превърнаха благотворителността в бизнес и това не бива да се случва“, казва Даниела.

Управителка на HelpKarma също събирала пари за детето си

Средствата, които двете майки искат да пренасочат за лечението на Денислав, но не могат, са около 50 000 лв. Родителите на момчето казват, че освен парите, събрани до момента, за лечението му ще са необходими още между 50 и 150 000 долара. Точната сума не е ясна и зависи от това дали курсът химиотерапия, през който детето минава в момента, ще доведе до ремисия. Едва тогава може да се премине към трансплантацията на стволови клетки.

„За съжаление, предстои ни най-тежката битка, за съжаление, тя все още не е започнала. Трансплантацията е сложно нещо. Надявам се Дени да успее безпроблемно да се справи с това“, обяснява майка му Жени.

В писмо до bTV от ноември миналата година, собственикът на платформата „HelpKarma“ Константин Кръстев твърди, че по сметки на фондацията има почти 5 милиона и 200 хиляди лева, събрани от дарители. Какво се случва с тези средства след разследването ни, очакваме да научим от прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха за bTV, че разпитите продължават, иззели са голям обем документация, а проверката им ще продължи поне още месец и половина.

От „HelpKarma“ коментираха в писмо до bTV, че фондацията няма отношение към кампания, свързана с Денислав Георгиев. И отбелязват със съжаление, че с решение на управителния си съвет от 9 декември са преустановили „иницииране на нови кампании“. На сайта им обаче подобна информация няма, а опцията за създаване на кампания все още е активна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Румънски джебчии и измамници обират българи

„Паричният поток, който реализират, е доста огромен“, споделя началникът на „Улична престъпност“ в СДВР

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Нашествие на румънски джебчии в България от пандемията насам. За първи път полицията ги забелязва в началото на локдауна, но става ясно, че тогава само са гастролирали. В края на миналата година обаче идват за дълго, като си наемат дори и квартира, сочи разследване на Нова телевизия.

Обраните от тях в софийския градски транспорт са десетки. Освен, че пребърквали чанти на пътници, същите тези джебчии заработвали по минимум 500 лева на ден, като се престрували на глухонеми. В началото на февруари, докато се качва в трамвай на площад „Македония“, жена е обрана от банда румънски джебчии.

„Говорих по телефона, за съжаление, и ми беше полуотворена чантата. Усетих, че някой я дърпа, но не успях да реагирам, тъй като се качвах. Трамваят затвори вратите. Вътре вече установих, че ми го няма портмонето“, разказва потърпевшата пред Нова телевизия.

На записи от охранителни камери се вижда, че още преди да се качи, жената е наобиколена от двама мъже. Единият се блъска в нея и измъква портфейла ѝ. Друг прави параван. След като кражбата е факт, двамата остават на спирката. Оттам наблюдават дали обраната ще реагира.

„Единият ме гледаше най-нагло през прозореца. Очакваше някакъв знак от някого. Освен кредитната карта, имах значителна сума пари, някъде към 800 лв“, разказва още обраната.

Същия ден без портфейли се оказват и други пътници в градския транспорт. Запознават се в полицията.

„Възрастна жена, с бастун, плачеше в приемната. Обясни, че са и взели пенсията. Тя сподели, че няма близки и че не знае как ще преживее месеца“, каза още потърпевшата.

За последните два месеца сигналите в центъра за градска мобилност са 70.

„Повече от три месеца всички превозни средства на градския транспорт са оборудвани с камери за видеонаблюдение. Записва се, предава се и в реално време. Видеоматериалът по сигналите е предаден на компетентните органи. Мога да ви уверя, че е почти невъзможно да скриете каквото и да е действие в градския транспорт“, категоричен е Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност.

„По принцип ходят в Атина, за да крадат. Заради пандемията и ограниченията из Европа, те не могат да пътуват. Затова са се установили в София. Тук живеят, намерили сме квартирата им. Тя е взета през платформа за резервации, тъй като там няма директен контакт с този, който дава апартамента под наем. Всичко, каквото е откраднато, го държат в квартирата. Намерени са вещи, които са противозаконно отнети“, коментира началникът на сектор „Улична престъпност“ в СДВР Пламен Максимов.

Задържани са шестима румънци. Всички са жители на град Крайова.

„Това са две жени и четирима мъже. В зависимост от това къде ще ходят и как ще работят се сменят. Например, две жени с двама мъже или четирима мъже с една жена“, обясни още Максимов.

Румънците използвали всякакви трикове и методи, за да отклонят вниманието на жертвата и да я оберат.

„Например, при качване, единият си изпуска ключовете. Получава се струпване от тълпата, която се качва в автобуса. Така става сбутване. В този момент едната жена започва да отваря чантата и да бърка вътре. В момента, в който извади портмонето, вратите на автобуса бяха затворени и единият от румънците отиде до шофьора и му каза, че са сбъркали спирката. Разговорът е бил на развален българо-румънски, при което шофьорът веднага отваря вратите и те слизат, заедно с портмонето, което са взели“, добави Максимов.

Схемата на румънските обирджии не отстъпва по ловкост и изобретателност на българските.

„Имаме и случай, при който извършителят се приближава до жертвата, вади бръснарско ножче, много фино започва да реже задния джоб. В момента, в който гражданинът слезе от автобуса, лицето му издърпва портфейла и той остана в автобуса с портфейла“, каза още началникът на сектор „Улична престъпност“ в СДВР.

На записи от охранителни камери се вижда как жена е обрана на път за метрото, без въобще да усети, че някой пребърква раницата ѝ.

„Последно бяха взели 1 200 лв. Това обаче се дължи на факта, че повечето хора си записват пин кода на картата, където са им парите. Когато установят, че има карта, веднага отиват на банкомата и започват да теглят“, обяснява Максимов.

Измамите им не свършват дотук. Специализирани са и в друга схема. Ако не пребъркват чанти, се правят на глухонеми пред големите ни вериги магазини, разказват от полицията. Всеки ден ги докарват от Румъния със специално организиран транспорт и вечер ги прибират.

„Идват с автобус от Румъния, карат ги сутринта, оставят ги, цял ден са из София и обикалят навсякъде“, добави още той.

„Отделно, когато не правят това, се занимават с кражба на стоки от магазини. Стоката, която си избират, гледат да е скъпа. След това тя се изнася в Румъния и се препродава там, разясни Максимов.- Отделно, когато не правят това нещо, се занимават с кражба на стоки от магазини. Стоката, която си избират, гледат да е скъпа. След това, това се изнася в Румъния и се препродава там.“

В началото на пандемията българските джебчии им отстъпват територията си. Най-сръчните отиват да крадат в чужбина.

„Паричният поток, който реализират, е доста огромен. Тук, ако правят 10 000 лв., в Европа сумата е 10 000 евро на месец. Това се прави само от един човек. Те обаче ходят по шест души“, завърши Максимов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Удължават срока на валидност на шофьорските книжки в България

С между 6 и 10 месеца ще бъде по-дълъг периодът, съобщиха от Пътна полиция

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: МВР

С между 6 и 10 месеца се удължава срокът на валидност на шофьорските книжки у нас. Това съобщи на брифинг главен инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Владинов посочи, че ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност  се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с Ковид-19 , срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС),  който е изтекъл или ще изтече между 01. 09. 2020 г. и 30. 06. 2021 г. се удължава с 10 месеца,  считано от датата на изтичане на срока на валидност. Това съобщи на брифинг главен инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Като пример той посочи, че ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност  се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

КАТ-Враца загуби книжката на глобен шофьор

Важно допълнение, всички СУМПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698 от 25.05.2020 г. и Решение (ЕС) 2020/1240 от 21.08.2020 г. и е изтекъл или ще изтече в периода 01. 09. 2020 г. до 30. 06. 2021 г. се удължава с 6 месеца или до 01. 07. 2021 г. – която от двете дати е по-късната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Нинова призова Борисов да преговаря с Русия и Китай за ваксини

„България предплати 18 500 000 ваксини, а се оказа в състояние да се моли да получи ваксини в заем“, припомни лидерът на БСП

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Изказването на премиера Борисов, че преговарят с Гърция и Франция за ваксини „на заем “ е признание за пълен провал, безсилие и липса на далновидност. Това написа Корнелия Нинова в страницата си във Facebook.

Изказването на премиера Борисов, че преговарят с Гърция и Франция за ваксини „на заем “ е признание за пълен провал,…

Posted by Корнелия Нинова on Sunday, February 28, 2021

 

„България предплати 18 500 000 ваксини, а се оказа в състояние да се моли да получи ваксини в заем“, припомни лидерът на социалистите.

По повод провала на ваксинациионния процес в България Нинова сравни безсилието на нашите управляващи с действията на тези в ЕС.

Кунчев: Може чакащите на опашка да не стигнат до ваксина

„Редица европейски лидери започнаха разговори, доставки и използване на руската и китайска ваксини. Чешкият и унгарският премиер, австрийският канцлер дадоха пример за това“, допълва тя.

Корнелия Нинова критикува премиера и го призова „… вместо да се моли на Франция и Гърция, да започва разговори с Китай и Русия, както направиха редица европейски лидери“.

„Управлението на кризата от правителството на Борисов е некомпетентно, непоследователно и унизително за страната. То е опасно за здравето на хората и вредно за икономиката“, завърши председателят на БСП.

Ден по-рано пък Даниела Дариткова спомена в ефир, че според нея колегите й от БСП трябва тепърва да се запознават с правилника за ваксина.

Дариткова: България настоява фирмите за ваксините да изпълняват стриктно договорите си

“За съжаление, колегите от БСП заради системното си отсъствие от пленарна зала, не успяха да се запознаят с правилника за организацията и дейността на Народното събрание. За мен беше учудващо настояването да се преговаря само за една ваксина. Доколкото знаем в Русия има още две ваксини, които са преминали техните стандарти за утвърждаване безопасността на подобен продукт.

Смятам, че сериозното непознаване на действащото законодателство е било причина да се внесе такъв проект. Съгласно Закона за лекарствата в хуманната медицина при подобен вид продукти се налага централизирана система за установяване на безопасност от Европейската агенция по лекарствата“, поясни Дариткова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Откриха два необичайни симптома на COVID-19

Около 20% от заразените не изпитват често срещаните "класически" симптоми на COVID-19, докато често имат по-редки прояви на заболяването

Затвори