Открийте ни и в

България

Защо „HelpKarma“ отказаха кампания за лечение на дете?

Родители искат да прехвърлят средства от своите кампании в сметката за лечение на Денислав Георгиев, но не могат

bgvoice

публикувано

на

Сн: btv.bg

Месеци след разследването на bTV семейство получи отказ от платформата за набиране на средства „HelpKarma“ да открие кампания в подкрепа за сина си.

Седемгодишният Денислав Георгиев се нуждае от спешно лечение в Израел, споделят родителите му пред bTV. Той е с поставена диагноза левкемия. Следва успешно лечение и ремисия. Сега е на 10, а болестта се е завърнала.

„Ние в момента сме в Тел Авив, в клиника Сураски, където вече мина първата химиотерапия и чакаме евентуално добри резултати, за да пристъпим към трансплантация“, разказва Жени Николова, майката на Денислав.

Синът на Гунди спря кампания за "Левски" след разкритията на bTV за HelpKarma

В началото на декември родителите на Денислав чуват от лекарите, че битката за живота му трябва да започне от начало. Около Коледа заминават за болницата в Тел Авив, въпреки че не е събрана цялата сума за лечението на детето им, разказва майка му Жени Николова.

„Самата трансплантация е 150 000 долара. От там нататък има болничен престой, който се начислява всеки ден“, споделя Жени.

През миналата година Адриана губи дъщеря си Роберта заради същото коварно заболяване.

„Ние с Жени се познаваме още от 2017-та, когато бяхме стая до стая в детската хематология. И докато детето й беше добре, аз много се радвах за тях. И едни от първите хора, с които тя се свърза, след като разбра, че детето има рецидив отново, бях аз. За да ми сподели, за да обсъдим какви са възможностите за лечение, как сме събирали пари“, разказва Адриана.

Средства за лечението на Роберта са събирани в „HelpKarma“. Една част от тях остават неизползвани след смъртта й. Майка й Адриана иска да ги дари за лечението на Денислав.

Програмисти правят дарителска платформа с 0% комисионна

„Дени наистина много спешно се нуждае, тъй като непрекъснато в клиниката от днес за утре им казват: трябва да преведете еди каква си сума, за да продължим лечението. А лечение не бива да се спира. Знам как времето притиска, знам какво е притеснението дали ще се съберат парите за следващото лекарство, за следващата процедура. За родителите това е ужасно“, казва Адриана.

Според действащите правила на „HelpKarma“ обаче пари, останали по дадена кампания, могат да бъдат предарени само на друга кампания в платформата. Затова Жени Николова се опитва да открие кампания в подкрепа на сина си.

„Аз подадох молба за откриване на кампания в „HelpKarma“. Като силно се надявах да бъде одобрена тази кампания. Там имаме майки, с които сме близки познати, с които сме лежали заедно в детската онкохематология в Пловдив и за съжаление, техните дечица не са сред живите. Тези майки имаха желание да дарят за Дени паричките, които за него са жизненоважни в момента. Но получих отказ от „HelpKarma“, под претекст, че в момента не приемат нови кампании. Без обяснение, без уточнение защо“, разкрива Жени.

След разследването на bTV за големи заплати в "ХелпКарма", прокуратурата започва проверка

„Другият вариант, за който мислихме, като й отказаха, беше евентуално да преведем от нашата кампания директно в израелската болница, за което тя разпита, ние също се свързахме и разпитахме. Отказаха да преведат такава сума. Не е такава политиката им, доколкото разбирам“, разказва Адриана.

Така от фондацията отказват на Адриана да предари около 10 000 евро, събрани от дарители за лечението на нейното дете. И друга майка на починало дете също има неизползвани дарителски пари в „ХелпКарма“. Даниела Йорданова, която е администратор на група за събиране на средства, се опитва да помогне и тези пари да отидат за лечението на Денислав. Води разговори с представители на дарителската платформа, но отново без успех.

„Има кампании, които са приключили и по които има остатъчни средства. Какво се случва с тях, аз не мога да кажа. Очевидно е, че има хора, които имат доброто желание да пренасочат суми към други кампании. Но също очевидно е от друга страна, явно няма добро желание това да се случи – от страна на „HelpKarma“ имам предвид“, казва Даниела.

От платформата отговарят писмено на запитванията, че в момента не регистрират нови кампании. А според правилата им, пари могат да се прехвърлят само към кампании, регистрирани при тях. Това прави невъзможно парите на дарители да отидат за лечението на Денислав.

„В случая, ако имаше идея за добро, не виждам причина да не бъде верифицирана кампания на това дете и тези средства да не тръгнат към него, за да започне лечението.  Много хора превърнаха благотворителността в бизнес и това не бива да се случва“, казва Даниела.

Управителка на HelpKarma също събирала пари за детето си

Средствата, които двете майки искат да пренасочат за лечението на Денислав, но не могат, са около 50 000 лв. Родителите на момчето казват, че освен парите, събрани до момента, за лечението му ще са необходими още между 50 и 150 000 долара. Точната сума не е ясна и зависи от това дали курсът химиотерапия, през който детето минава в момента, ще доведе до ремисия. Едва тогава може да се премине към трансплантацията на стволови клетки.

„За съжаление, предстои ни най-тежката битка, за съжаление, тя все още не е започнала. Трансплантацията е сложно нещо. Надявам се Дени да успее безпроблемно да се справи с това“, обяснява майка му Жени.

В писмо до bTV от ноември миналата година, собственикът на платформата „HelpKarma“ Константин Кръстев твърди, че по сметки на фондацията има почти 5 милиона и 200 хиляди лева, събрани от дарители. Какво се случва с тези средства след разследването ни, очакваме да научим от прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха за bTV, че разпитите продължават, иззели са голям обем документация, а проверката им ще продължи поне още месец и половина.

От „HelpKarma“ коментираха в писмо до bTV, че фондацията няма отношение към кампания, свързана с Денислав Георгиев. И отбелязват със съжаление, че с решение на управителния си съвет от 9 декември са преустановили „иницииране на нови кампании“. На сайта им обаче подобна информация няма, а опцията за създаване на кампания все още е активна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Мария Бакалова става кръстница на български военен кораб

Тя е управлявала кораб в тренажорния комплекс във Варна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова прие поканата да стане кръстница на първия български военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Това съобщиха от Висшето военноморско училище.

Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са ВВМУ, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт.

В Морско училище във Варна Мария Бакалова е била посрещната от началника – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Под негово ръководство тя е управлявала кораб в тренажорния комплекс. Преди това е издигнала и дрон в двора на училището.

Мария Бакалова в родния Бургас - правят я почетен гражданин

Актрисата е разгледала и Центъра за кибероперации, корабни двигатели и енергетични уредби в катедра „Корабни и силови уредби“ и Батальона за подготовка на курсанти. Тя е останала очарована от видяното и е изявила желание да гостува редовно в Морско училище.

На церемонията по присвояване на име на военния научноизследователски кораб с бордови номер 421, във вторник, в Пункт за базиране – Варна, Мария Бакалова ще бъде кръстница на плавателния съд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българите са сред европейските народи, които се чувстват най-самотни заради пандемията

Родените между 1994 и 2001 г. са били „най-самотната възрастова група“ в ЕС, като близо 70 на сто от хората от това поколение са заявили, че са се чувствали самотни „поне отчасти“, докато при останалите възрасти този дял е бил под 40 на сто

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Всеки четвърти гражданин на ЕС се е чувствал самотен в първите месеци от пандемията, сочат данни, представени днес от Европейската комисия. Това усещане е нараснало с над 15 на сто сред българите, естонците, французите, германците, поляците, португалците и шведите.

В Белгия, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Румъния и Испания чувството за самота се е увеличило с под 10 на сто, показват данните.

Чувството на самота се е удвоило във всички възрастови групи в първите месеци на пандемията. Отчита се четирикратен ръст на това усещане сред хората на възраст 18-35 години в сравнение с 2016 година. Самотата и отдалечеността от обществото носят вредни последици за психическото и физическото здраве, както и за доверието в общността. Съществуват опасения, че последиците ще се запазят и с отшумяването на пандемията, се посочва в доклада.

СЗО: Пандемията ще окаже дългосрочно въздействие върху психичното здраве на хората

Родените между 1994 и 2001 г. са били „най-самотната възрастова група“ в ЕС, като близо 70 на сто от хората от това поколение са заявили, че са се чувствали самотни „поне отчасти“, докато при останалите възрасти този дял е бил под 40 на сто.

Докладът дава примери за противодействие на тези усещания с медийни публикации, насочени към положителните страни на самотата и възможностите, които тя дава за обръщане към изкуството и духовността.

Посочени са също положителни примери в усилията за насърчаване на нацията със словата за Нова година на президентите на Гърция и на България Катерина Сакеларопулу и Румен Радев. Отбелязва се, че българският държавен глава е посветил част от обръщението си на хората, които празнуват сами, и е припомнил проявите на съпричастност пред общото предизвикателство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Бургас – все по-близо до нова COVID вълна

COVID-отделенито в Поморие отвори отново

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бургас и областта са все по-близо до нов COVID вълна. В пика на сезона COVID отделението в Поморие отвори отново – с 10 легла. Първите приети са туристи от Норвегия.

„Млади жени, поели сме ги, обслужени са, дехоспитализирани са, заминаха си за Норвегия. В момента имаме 7 човека, 1 латвийка“, съобщи за bTV д-р Кирил Хинов, управител, МБАЛ-Поморие.

Предимно летовници минават и през областната болница.

Математик предупреди: Ако не спазваме мерките ни очаква вълна като в Индия

Половината от капацитета на инфекциозното отделение в Бургас е запълнен. Заети са 17 легла.

„Имаме пациенти от Обзор, от Слънчев бряг, отвсякъде. Всички са с пневмония, но са сравнително стабилни“, заяви д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас.

Част от новозаразените са с „Делта“ варианта.

„Те си правят PCR, за да се приберат в края на почивката си и те остават за 14-дневна карантина в страната. В 80-90 % от случаите са ваксинирани“, каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Кметовете на морските общини уверяват, че вземат мерки.

„Имаме готовност да дезинфекцираме изцяло и двата града, които в момента имат туристи“, обясни кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев не очаква новата да вълна да повтори старата по брой нови случаи на ден.

„1000, максимум 2000 случая, и то при поведение на хората, което е безотговорно – значи свалят се маски, събират се в затворени помещения, правят се политически събрания, футболни мачове, при които много пръски се разпространяват“, коментира проф. Огнян Кунчев.

В този случай експертът не изключва сценарий като в Индия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Откриха два необичайни симптома на COVID-19

Около 20% от заразените не изпитват често срещаните "класически" симптоми на COVID-19, докато често имат по-редки прояви на заболяването

Затвори