Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Заявленията за разкриване на секции в чужбина са с 20% по-малко

Трябва да се има предвид обаче, че и времето, с което разполагаха сънародниците ни зад граница, беше с 18% по-малко

публикувано

на

Гласуване Чикаго парламентарни избори 2021 - Булгарика
Гласуване в Чикаго на парламентарни избори 2021г.

С 20% по-малко заявления за разкриване на секции в чужбина са подадени до крайния срок, който изтече в полунощ на 16 юни – 71 242, като се очаква броят им малко да се увеличи след получаването на писмените молби.

В същото време заявленията са с 58% повече от заявленията за изборите през 2017-та и 180% повече от кампанията през 2014-та.

„Разликата спрямо изборите през април е почти изцяло заради автоматичното откриване на огромна част от секциите, които бяха осигурени преди няколко месеца, а и още отгоре заради предходни избори. Това стана възможно благодарение на промени в ИК направени в огромна степен благодарение на депутатите от Демократична България. Тези осигурени секции позволиха на много организатори в чужбина да фокусират усилия върху по-прецизно разпределение на местата за гласуване и добавяне на секции в места, където иначе не би стигнала подкрепа“, написа в профила си във Facebook Боян Юруков от „Демократична България“.

Над 70 секции отварят в САЩ за изборите на 11 юли

По думите му обаче не се отчита и факторът, че времето за подаване на заявления сега беше с над 5 дни по-малко от кампанията за изборите през април. По-точно 18% по-кратко време имаха сънародниците ни да подават заявления.

„В този контекст активността по дни е доста близка до рекордната по-рано тази година“, пише Юруков.

„Отново имаше спекулации за заявленията в Турция. Като общ брой са по-малко от изборите през 2013-та, а като процент от всички заявления са точно колкото през изборите през 2014-та и доста по-малко от тези през 2017-та“.

Окончателният брой на секциите ще бъде определен от ЦИК. Факторите включват не само наличност на помещения и позволение от приемащата страна, но и осигуряване на комисии и доброволци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА