Открийте ни и в

BG Училища САЩ&Канада

За Великден – Малко българско училище купува сграда

Това ще е първият собствен дом за частно българско школо зад граница

публикувано

на

След близо две години усилия, провалени първи преговори и организирана подкрепа българската общност в Чикаго изглежда ще има училище, което ще се помещава в собствена сграда. Малко българско училище е на път да приключи успешно преговори за закупуването на своя постройка, научи BG VOICE.

След като пропадна първоначалният вариант за купуване на училище в Elk Grove Township заради промяна в позицията на общината, екипът на МБУ се насочи в търсене на ново място. Преди година те се спрели на бившето лютеранско училище Emmanuel Lutheran School в Дес Плейнс. Адресът е 820 Lee St, Des Plaines. След сложни преговори между собственика на сградата и градската управа сделката получи одобрение във вторник вечерта на публично обсъждане на Planning and Zoning Board в Дес Плейнс. Бордът одобри условията по сделката и изискванията на града за оперирането на сградата.

Заради късния час, в който BG VOICE научи информацията, не успяхме да получим коментар от ръководството на МБУ преди редакционното приключване на броя, но преди време те потвърдиха, че са на финалната права по закупуването на сграда в района на Дес Плейнс.

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на май и от училището да влязат във владение. Предстои много работа по изкарването на нужните лицензи и разрешителни, за да може училището да започне да функционира вероятно от следващата учебна година.

Новата сграда на Малко Българско Училище

Emmanuel Lutheran School е вакантно от 2015 година и разполага с 13 огромни класни стаи, спортна зала със сцена за театрални представления и още помещения.

Това ще е първото частно българско училище със собствена дом в чужбина. По време на комунистическия режим е имало 5 държави със собствени сгради – Будапеща, Москва, Берлин, Прага и Братислава, като само последните две продължават да функционират.

Малко българско училище обаче успя да постигне невероятната си цел без държавно финансиране и само за две години. Училището проведе множество благотворителни концерти и акции, с които успя да привлече близо 166 хиляди долара от дарения според последна справка в тяхната GoFundMe страница.

В момента Малко българско наема цял етаж всеки уикенд в Elk Grove High School, за да събере над 600-те деца, които учат там.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

Къде са парите за сграда за българско училище в Чикаго

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Живка Петрова бие първия звънец за новата учебна година в сградата на Elk Groove High School. Но до края на първия срок МБУ може да има собствена сграда

Преди почти две години най-голямото българско училище  в чужбина започна инициатива за купуване на своя собствена сграда. Малко българско училище (МБУ) стартира кампания, с която призова българите в Чикаго и САЩ да подкрепят инициативата им и за няколко месеца успяха да съберат над 100 хиляди долара. Точната сума според тяхната GoFund страница към този момент е $125,834 от поставената цел – $280 000. Парите дойдоха основно от дребни дарители, които даваха по 50, 100, 200 и 300 долара и няколко благотворителни концерта, търгове и спонсорство от партийната каса на ГЕРБ (около $15,000).

През април 2014 г. МБУ обяви, че е харесало сграда в Elk Groove village и е започнало преговори за закупуването й. Сделката се провали, а повече от година по-късно няма яснота какво се случва с този проект и къде са парите на дарителите. „Парите са там, където трябва да са – на сигурно място в банката“, гарантира директорът на МБУ Живка Петрова. От училището казват, че пускат редовен отчет във facebook страницата си.

Въпреки че не обявяват официално, те са се спрели на нова сграда в района на чикагските предградия Дес Плейнс-Маунт Проспект и наскоро са направили оферта. Според информация на BG VOICE предложената сума е около 1,2 милиона долара. Петрова потвърди, че са харесали сграда и преговарят, но каза, че официалната информация ще дойде след решение на борда. „Не ми е разрешено да говоря в момента. Работим по въпроса, след 2-3 седмици ще чуете повече“, коментира тя.

Купуването на сградата предизвика скандал

през миналата година, след като група интелектуалци, общественици и директори на други училища изпратиха отворено писмо, в което обвиниха борда на МБУ в „непрозрачност, изменчивост и липса на ясни цели“ около проекта, който лансират като „културен дом“, но се оказва, че ще бъде по-скоро частна детска градина. Те негодуваха и срещу факта, че кампанията за набиране на средства за МБУ става от „от името на цялата българска общност в Чикаго“.

Въпросната сграда се намира на 711 Chelmsfold Lane, Elk Grove Village, IL – бивше училище, което сега работи като детска градина. Общината искаше да я продаде и организира публично изслушване и търг. „В нея успешно ще съжителстват по-голяма част от нашето училище, ансамбъл „Верея“, целодневна детска градина, детски център, кръжоци, летни лагери, спортни мероприятия и Първо английско-българско училище в Чикаго“, написаха тогава в писмо до общността от ръководството на МБУ с апел да получат финансова подкрепа. Мнозина тогава подадоха ръка на проекта. Но липсата на информация сега ги озадачава. Няколко от дарителите се свързаха с BG VOICE през последните седмици да попитат дали знаем какво се случва със сградата и събраните пари.

В крайна сметка общината реши да си запази сградата и сделката пропадна. В МБУ обаче смятат, че сред причините за това са недоброжелателни обаждания в кметството. Едно от обвиненията, които критиците на МБУ отправиха тогава, е, че смятат да ползват сградата, купена с пари от дарения за детска градина, което е доста печеливш бизнес. Такова беше и условието на общината за продажбата на сградата – тя да запази дейността си. „Няма да правим детска градина в новата сграда, за да няма спекулации“, обяви Петрова. Такова било решението на борда.

Но и новата сграда, за която е подадена оферта, едва ли ще е достатъчна да приюти всички над 650 ученици. Пред последните години МБУ се разрасна до най-голямото в чужбина. В момента те плащат над 66 хиляди долара наем всяка учебна година, за да ползват през уикенда стаите в Elk Groove High School, показва договорът с училищните власти с предградието, който те предоставиха на BG VOICE. С другите кампуси на МБУ в района на Чикаго сумата нараства до над 100 хиляди на година. Това обяснява и желанието за собствена сграда. А училището има възможност да си плаща и ипотеката.

За миналата година държавната субсидия за МБУ и филиалите му

българската държава е изпратила 185,332 лева (около $112,000) субсидия

част от която е целенасочена за наеми, ипотека и разходи по сгради. Сумата е за 489 деца, т.е. тя ще набъбне с около 30%, когато от Министерството на образованието отчетат новата бройка на учениците от 650. Отделно родителите плащат месечна такса от 60 долара, а училището придоби опит в събирането на пари от дарения и благотворителни инициативи. В новата сграда от МБУ искат да развият и извънкласните си форми, театрална зала и спортни занимания.

Предстои обявяването на новата сграда, което МБУ пази в тайна засега. И това отново повдига въпроса за прозрачността. Но от ръководството на училището явно чувстват, че твърде много публичност е била причината за провала на сделката през миналата година. Дали новата им стратегия ще донесе успех – предстои да разберем, но със сигурност собствена сграда за българско училище в Чикаго би било повод за гордост, но и повишен интерес и обществен контрол на нейното управление.

 

Над 125 хиляди долара бяха събрани от дарения на българите в Чикаго, но и от политици

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

Първи училищен звън в българските училища в Чикаго (СНИМКИ)

публикувано

на

Виж цялата статия

Първи звънец в „Иван Рилски“

Тази година почти всички училища в Чикаго откриха новата учебна година седмица преди 15 септември. Най-старото школо в района, училище „Света София“ към едноименната църква в предградието „Дес Плейнс“ посрещна своите възпитаници за 43-ти път. Тържеството започна с интересен ритуал, в който под звуците на красива македонска песен по-големите деца от танцовия състав на училището танцуваха народен танц с погачи и менчета в ръце. После присъстващите се изправиха да изслушат българския химн и посрещнаха нашия трикольор. В приветственото си слово директорката на училището Даниела Михайлова пожела на всички спорна учебна година. В богатата програма за първия учебен ден имаше и рецитал със стихове, посветени на празника 15 септември, както и на България. Тази година училище „Света София“ за първи път ще предложи танцов състав за родители на децата записани в него.

В другата българска църква „Иван Рилски“, в която също има училище, пък посрещнаха първия учебен ден за 20-и пореден път. Празникът започна с водосвет и молитва за здраве, отслужени от отец Димитър. После той освети и класните стаи на децата. След като удари първият звънец, всички деца, родители и гости получиха парче питка с мед. „Науката е слънце, което във душите грей“, припомни в словото си директорката на училище „Иван Рилски“ Мима Янкова и допълни, че нито един друг народ няма в съкровищницата си слова като тези. Тя каза още, че през миналата година две възпитанички на школото са получили свидетелство за двуезичност и призова родителите и учениците да се възползват от възможността и тази година деца от 5-и, 8-и и 12-и клас да се явят на изпит за такова свидетелство. Кръжоците за народни танци с професионален ръководител Ирена Стоянова и за театър с Веселка Трифонова ще се провеждат отново за радост на всички от училището.

За 17-а поредна година отвори врати и другото ни училище в „Дес Плейнс“ „Джон Атанасов“. Залата в колежа „Оуктън“ се оказа малка да побере развълнуваните деца, родители и гости. Директорката на школото Боянка Иванова припомни, че учебното заведение е носител на няколко награди (медали), първата от които получена още през 2010 г., когато Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчва на „Джон Атанасов“ почетен медал „Иван Вазов“, а последната – Почетен знак на президента от миналата година, получен лично от президента Радев при посещението му  в Америка. Госпожа Иванова благодари на учениците и родителите и подчерта, че те са в основата на тези успехи. Децата бяха подготвили и много танци. На сцената беше представена и Тара Димитрова, която е спечелила награда през лятната ваканция за стихотворението си, посветено на нашите пролетни празници. Новото за школото е, че е вече лицензиран център за провеждане на изпитите за двеузичие (Seal of Biliteracy).

Лили Паслиева, директор на училище „Знание“, намиращо се в предградието „Арлингтън Хайтс“, би звънеца за малчуганите в него за 14-и път. Ръководството и учителите се бяха погрижили всеки дошъл на празника да бъде посрещнат с питка с мед и да мине по водата, плисната от менче на земята за късмет. Всеки ученик пък получи моливче и късче здравец за сполука в ученето на родния ни език, като премина и под арка от цветя. И тази година занятията в „Знание“ се провеждат в базата, в която училището се премести през миналата година и която е по-голяма и модерна от църквата, където малчуганите учеха преди това. Освен шах и математика школото ще предлага и класове за детски театър. Тъй като училището е част от клуба „Млад възрожденец“ от България, тържествата за най-големите празници винаги преминават със зачитане на изконните ни традиции. Часовете тук започват всяка събота в 9.30 ч. сутринта. Учебната година стартира и в другия филиал на училището „Родолюбие“.

На нов адрес е и училище „Нов живот“. То вече се намира в предградието „Парк Ридж“, по-близо до централната част на Чикаго. Тук училищният звънец бие вече за 11-и път, а училището е четвъртото поред регистрирано от МОН неделно училище в района на Ветровития град. Тържеството в школото бе изпълнено с много стихове и песни. Директорката Хриска Перфанова благодари на колектива за професионализма и всеотдайността. Гостите можеха да видят творби на учениците, които бяха окачени по стените специално за хубавия повод всички да се съберат отново. Трима приказни герои също пристигнаха да поздравят учениците. Малчуганите изобщо не се затрудниха да ги разпознаят. Това бяха Червената шапчица, Пепеляшка и Пипи Дългото чорапче. Разбира се, и на това тържество бяха спазени традициите с менчето с вода и питката. В „Нов живот“ децата ще могат да изучават български, родинознание, приложно изкуство, народни танци, пиано, китара и тамбура.

В Малко българско училище, разположено в гимназията на „Елк Гроув вилидж“, което въпреки името си има най-много ученици от всички школа в района, отпразнува първия учебен ден за девети пореден път и програмата беше по-неформална от други години. Директорката Живка Петрова каза, че това е училище, изцяло насочено към децата и пожела на добър път на всички. Тя прочете и приветствие от генералния консул на България за Чикаго Иван Анчев към всички училища в района. „Няма да се уморя да повтарям, че след семейството вие сте най-важните пазители на българщината“, беше написал в него той. „Вие сте мостът към Родината, който трябва да пазим здрав и устойчив“ пишеше още в обръщението на господин Анчев, който и тази година обеща подкрепата си за всички училища. Малко българско училище има и филиал „Алеко Константинов“, който също посрещна новата учебна година през уикенда.

За девета година прага прекрачиха и учениците на езиково училище „Слънчогледи“ в предградието Глен Елън. Школото зарадва учениците със звън от истински училищен звънец и минаване по вода, излята от менче. Всеки ученик получи и здравец, както и парче питка. Директорката на училището Милена Николова приветства гостите и изтъкна, че колективът е много амбициозен и стриктен и че тази година родителите ще бъдат включени в учебния процес много повече отпреди. Тя е много горда от факта, че в края на миналата година за втори път в училището е имало абитуриенти, завършващи 12 клас. Този път е било само едно момиче, което решило да кандидатства в България и което имало само подготовката от българското училище зад граница. Девойката се представила много добре на изпитите за влизане в специалност „архитектура“ и ще да продължи образованието си в Родината. В „Слънчогледи“ и тази година ще има народни танци с формация „Нашенчета“ под ръководството на Христина Балканска, както и занимания в ателие „Млади творци“ с Камелия Томанова.

BG VOICE пожелава спорна година на всички наши училища в Чикаго, Америка и Канада.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено