Открийте ни и в

България

За втори път в историята: Българка изкачи Еверест

Аздреева е едва втората българка изкачила Еверест, и първата на Лхотце

публикувано

на

За втори път в историята: Българка изкачи Еверест

Българката Силвия Аздреева е изкачила Еверест и Лхотце за два дни в рамките на комерсиална експедиция, водена от Нирмал Пурджа и четирима шерпи, сред които и опитният Лакпа Денди, се казва в информация на агенцията организатор Elite Exped.

Пълната група е наброявала повече от 30 души – клиенти и шерпи, като само трима са туристите, изкачили Еверест и Лхотце, а останалите са изкачвали или единия, или другия връх. Заедно с Аздреева успешно на двата върха са се изкачили мексиканецът Хуан Диего Мартинес и южноафриканецът Реми Клоос.

Аздреева е едва втората българка изкачила Еверест, и първата на Лхотце.

Еверест днес – палатки, екскременти, трупове...

„Тя не е опитен алпинист. И може би затова в България за нея никой не празнува, както е с алпинисти в други страни. Това, което направи тя, изкачвайки два 8000-ика, макар и с помощ на кислород, е по-добро от тези, които летяха над 8000 м само с хеликоптер, платен от други, и станаха известни, благодарение на името на любим алпинист, за който вече не можеха да направят нищо“, написа журналистът Сандро Филипини.

„Имаше перфектен прозорец за изкачване и търпението им беше възнаградено. Този отбор беше брилянтен – наистина силен, положителен и устремен да учи и да се справя по най-добрия начин. Ние имахме удоволствието да ви водим и да гледаме как израствате с увереност – не бихме могли да сме по-горди с вас“, заявиха от Elite Exped.

В основата на екипа е Нирмал Пурджа – непалецът, който изкачи всичките 14 осемхилядника рекордно бързо. През 2019 г. той завърши своята „Възможна мисия“ за шест месеца. Скоро след това беше част от историческото първо зимно изкачване на К2 (8611 м).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА