Открийте ни и в

Твоят глас 2021

За ден: Над 3600 българи подадоха заявления за гласуване в чужбина

Възможността за подаване на заявленията бе открита в полунощ на 23 май

публикувано

на

Сн.: Архив

Близо 3600 електронни заявления за разкриване на секции за гласуване в чужбина на предсрочните парламентарни избори на 11 юли са подали до момента българи зад граница чрез сайта на ЦИК. Това показва справка на “Монитор”. Възможността за подаване на заявленията бе открита в полунощ на 23 май. Крайният срок изтича пък в полунощ БГ време на 15 юни.

Самите заявления са нужни за основа на ЦИК да определи къде в чужбина ще има секции. Преди седмица от комисията определиха т.нар. автоматични секции – те ще са 502. Извън тях обаче може да има други, в зависимост колко заявления и за кои места нашите сънародници са подали искане да пуснат вот. За да бъде открита една секция са нужни само 40 заявления, вместо досегашните 60.

Иначе най-активни са българите в Обединеното кралство, като там са подадени 989 заявления. Следващи са от Германия – с 796, трети поред са от Турция, където са 629. В топ 5 попадат още Испания, Гърция и САЩ. На последния вот на 4 април бяха подадени общо 87 000 заявления.

По традиция има и непотвърдени заявления заради грешки в ЕГН, адреса или име изписано на латиница, а не на кирилица. Освен електронно българите зад граница могат да подадат заявление и в писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на България в съответната държава. В случай че не са подали заявление за гласуване, българите, които желаят да гласуват извън страната, в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред СИК по образец.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА