Открийте ни и в

Канада

За пръв път: Денонощие без починали от коронавирус в Канда

Повечето канадски провинции облекчават карантинните ограничения, а училищата започнаха присъствени занятия

публикувано

на

Канадската агенция за обществено здраве съобщи късно снощи, че за пръв път от 15 март няма починали от Ковид-19 в рамките на последното денонощие, а броят на новоустановените случаи се е увеличил със 702 и вече е 135 626, показват данните, предаде Ройтерс.

Повечето канадски провинции облекчават карантинните ограничения, а училищата започнаха присъствени занятия, но в Британска Колумбия наложиха нови мерки, за да се справят с разпространението на вируса.

Провинция Онтарио и съседната Квебек станаха горещи точки в разпространението на заразата. И на двете места имаше огнища в домове за стари хора, където бяха и първите смъртни случаи. В Онтарио и Албърта огнищата сред сезонни чуждестранни работници, наети във ферми и месопреработвателни предприятия.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Глоба от $800 за парти с 40 души в Онтарио

Съседи подали жалба и пристигналите на място полицаи констатирали нарушението.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

18-годишен младеж от град Ийст Ферис в североизточната част на Онтарио бе осъден за неспазване на ограниченията, въведени заради коронавируса. По-специално той е бил наказан за това, че е нарушил заповедта да не се събират повече от 10 души в едно жилище.

Нарушението е било констатирано от полицаи, пристигнали на мястото по жалба на съседи. Униформените заварили парти с 40-50 младежи на възраст около 20 години. Домакинът бил глобен с 800 долара.

Заразените в Онтарио за първи път четирицифрено число

Следващата седмица ще е решаваща за хода на пандемията в Онтарио. Там в неделя заразените с коронавирус надминаха 1000 случая на ден за първи път от началото на кризата. Това стана в момент, в който правителството обсъжда варианти за отпускане на мерките в случай на прогрес в борбата срещу заразата.

Ръстът на новите случаи в Онтарио до 1042 в неделя, при около по 800 на ден в предишните дни от седмицата, може да е отражение от семейни събирания по време на уикенда за Деня на благодарността, който в Канада се празнува в средата на октомври.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Учителите в Канада са на ръба на изтощението

1/3 от учителите обмислят да сменят професията си.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Тази есен класните стаи в Канада изглеждат, както никога преди това. А цялата тежест се стовари върху учителите, които се върнаха в класните стаи, въпреки пандемичната обстановка. Много от учителите работят в региони, които са се превърнали в „червени зони“.

„Работният ни процес вече не приключва. Нямаме време да дишаме. Нямаме време да се подготвим. Нямаме време да обядваме. Непрекъснато правим нещо“, каза пред CBC Лиса Левитан, учителка в Отава.

Трудно начало на учебната година в САЩ: много учители не желаят да се върнат в клас

Сходни са и мненията на колегите ѝ.

„Учители идва при мен и ми казват колко са разстроени, колко са стресирани. Те не ядат. Не спят. Съкрушени са. И честно казано, някои вече работят цяла година без прекъсване. Други напуснаха, защото решиха, че това не е за тях“, каза Левитан, която има 16-годишен опит.

Тя също чува тези настроения от много колеги.

Левитан твърди, че невероятните педагози, които са ѝ помагали в детството ѝ, са я вдъхновили са поеме по този път.

В Илинойс е имало огнища на коронавирус в 44 училища; щатът отказва да ги посочи

„Обичам работата си. Но за първи път не идвам с желание. Обичам това, което правя, но не знам дали ще продължа и догодина“.

CBC е изпратила въпроси до 22 000 учители от цялата страна. 70% от тях отговорилите твърдят, че децата не спазват социална дистанция извън класната стая. Почти 2/3 от запитаните учители твърдят, че по време на занятия е много трудно да се спазва дистанция между учениците.

1/3 отговарят, че обмислят да сменят професията си.

Макар че в различните провинции степента на заразяване е различна, респондентите имат сходни тревоги. Тези опасения се потвърждават в Квебек, където има най-голям брой смъртни случаи. Учителите споделят, че са изтощени.

Властите в Чикаго: Въпросът дали училищата да отворят е на живот и смърт

Преподаването вече не е това, което беше. Учителите са длъжни да следят дали децата пазят дистанция, да дезинфекцират и отговарят за спазването на противоепидемичните мерки. Преподавателите обаче смятат, че това не е тяхна работа. Вместо това, те трябва да се съсредоточат върху подготовката на уроците си, както и по какъв начин да задържат вниманието на учениците си.

Учениците може и да са отново в клас, но правилата вече не са същите. Забранено е събирането на големи групички от деца, което обаче трудно се спазва.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

COVID-19 стопи парите от българите в Канада към Родината

Само през август средствата от емигрантите по света са намалели с 90%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус стопи с пъти парите, които българските емигранти в Канада изпращат към семействата си в България. Това става ясно от данните на Българската народна банка за второто тримесечие на тази година.

Те показват, че за този период тази година средствата, изпратени от българите в Канада към България, са 1.25 млн. канадски долара. Това е със 7,6 пъти по-малко от сумата, изпратена за същия период миналата година. Тогава от българските общности в Канада в България са получени 9.5 млн. канадски долара.

По-малко са били парите

от българите в Канада и през първото тримесечие, макар разликата там да е по-малка. Според статистиката на БНБ към март тази година паричните потоци са в размер на 6.39 млн. канадски долара, докато за същия период миналата година те са били 8.57 млн. долара.

Миналата година българите в Канада са изпратили в Родината 34.59 млн. канадски долара. Почти толкова, 34.28 млн. долара, са изпратили те и през 2018 г.

Данните на Централната банка сочат сериозен спад на постъпленията от българските емигранти по целия свят към семействата им в България. До края на август работещите българи зад граница са изпратили 291.2 млн. евро или 453.69 млн. канадски долара. Това е с близо 65% или 545 млн. евро (849 млн. канадски долара) по-малко спрямо първите осем месеца на миналата година, когато преводите са били в размер на 836 млн. евро (1,3 млрд. канадски долара), показват изчисления на Investor.bg по данни на БНБ. Конкретно през август 2020 г. емигрантите са пратили 11.1 млн. евро (17.29 млн. канадски долара), при 91.6 млн. евро (142 млн. канадски долара), което е с близо 90% спад.

През 2020 г. най-слабият месец е април, когато емигрантите са превели 10.5 млн. евро (16.3 млн. канадски долара).

Това е прецедент в статистиката

от последните 10 години до момента (актуалните данни на БНБ започват от 2010 г.). Причината вероятно е в това, че в края на март пандемията от COVID-19 принуди почти всички държави по света да въведат строги ограничения с цел намаление на разпространение на вируса. Рестрикциите оставиха без работа милиони хора в целия свят и засегнаха предимно сектори, в които работят именно емигранти.

Проблемът изглежда ще се задълбочи и с оглед на втората вълна на болестта, която заплашва основно сезонните работни места, особено в туризма. Това на практика намалява нуждата от работна ръка от по-бедни държави, каквато е България.

От данните на БНБ се вижда още, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро.

Подобна тенденция е

тревожна за България

защото в нея крайното потребление е основен двигател на растеж, а парите от емигрантите се вливат именно там, като по-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. В последните години много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница, а парите от българските емигранти надхвърлиха размера на преките чуждестранни инвестиции.

През последните 10 години парите от българите зад граница успяха да се възстановят на предкризисните си нива от преди 2008 г. Нещо повече – за периода 2007-2019 г. е налице близо двоен ръст. През 2007 г. постъпленията са били 634.7 млн. евро (988 млн. канадски долара), а през 2019 г. – над 1.2 млрд. евро (1,8 млрд. канадски долара).

Статистиката (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ. В статистиката на регулатора не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.

Ако се сравняваме с другите нови страни – членки на ЕС, зависимостта на България от емигрантските трансфери е най-сериозна. По данни на Световната банка за 2018 г. дори Румъния и балтийските страни, с които традиционно се съпоставя, отчитат по-малка зависимост от емигрантските пари: в България този дял е 3,8% от БВП, докато румънците изпращат у дома 2,2% от БВП, литовците – 2,6%, естонците – 1,8%. Единствено стойността на емигрантските трансфери от латвийците се приближава да тази от българите – 3,7% от БВП.

 Разпределение по държави

Италия е сред страните от ЕС, която бе най-силно засегната от пандемията. В края на второто тримесечие от там в България са дошли едва 2,2 млн. евро, при 19,9 млн. евро за същия период на 2019 г., което е спад от почти 90%.

В Испания също има огромна българска диаспора. Българите, които работят и живеят там, са изпратили на близките си в Родината само 4,2 млн. евро в края на второто тримесечие, при 38,4 млн. евро за периода януари-юни 2019 г.

Преводите от Германия също драстично намаляват. От 69,5 млн. лв. за второто тримесечие на миналата година те достигат до едва 7,7 млн. евро в края на юни тази година.

От Великобритания в България са дошли 3,5 млн. евро, при 28,2 млн. евро година по-рано.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Канада, коронавирус, починали
За ден: 210 новозаразени и 7 починали от COVID-19 в България

Излекувани са 131 души

Затвори