Открийте ни и в

САЩ

За първи път: Байдън ще номинира чернокожа жена във Върховния съд на САЩ

Напускането на Брайър ще отвори място за първото назначение на президента Байдън във Върховния съд

публикувано

на

Президентът Байдън официално потвърди, че съдията Стивън Брайър, най-високопоставеният член на либералното крило на Върховния съд, ще се оттегли след почти три десетилетия на скамейката. Напускането му ще отвори място за първото назначение на президента Байдън във Върховния съд.  На пресконференция в четвъртък Байдън заяви, че ще спази ангажимента, който вече е поел, и ще постави на мястото на оттеглящия се съдия първата в историята на Върховния съд чернокожа жена.

Държавният глава на САЩ описа накратко забележителният професионален път на съдия Брайър и му отправи благодарности за службата на нацията. Той го нарече съдия за пример.

„Днес съм тук, за да изразя благодарността на нацията към съдия Стивън Брайър за забележителната му кариера на обществена служба и неговия ясния ангажимент да накара законите на страната ни да работят за нейния народ” – каза Байдън.

Embed from Getty Images

Той добави, че е било “чест” за него да утвърди Брайър в Апелативния съд на САЩ през 1980 г. и след това във Върховния съд на САЩ през 1994 г.

Президентът на САЩ говори и по темата, която се очакваше с най-голямо нетърпение – намеренията си за назначение на мястото на напускащия съдия. Байдън увери, че ще вземе решението след внимателно обмисляне и задълбочени консултации. Той заяви, че решението ще бъде взето до края на февруари.

Съдия Стивън Брайър се пенсионира, проправяйки път на Байдън да назначи негов заместник

„Засега не съм направил избор. След като избера номинация, ще помоля Сената незабавно да пристъпи към утвърждаването й. В крайна сметка ще номинирам исторически кандидат – някой, който е достоен за наследството на съдия Брайър, и който, подобно на съдията Брейер, ще предостави невероятна услуга на Върховния съд на Съединените щати“, каза Байдън.

По думите му той има намерение да спази обещанието си и да номинира чернокожа жена.

Embed from Getty Images

“Лицето, което ще номинирам, ще бъде човек с изключителна квалификация, характер, опит и почтеност. И този човек ще бъде първата чернокожа жена, номинирана някога за Върховния съд на Съединените щати. Поех този ангажимент по време на кампанията за президент и ще спазя този ангажимент“, каза Байдън.

По думите му такава номинация отдавна е трябвало да бъде направена. Президентът добави, че сега проучва възможните кандидатури.

Embed from Getty Images

В края на пресконференцията съдия Брайър каза няколко прощални думи, а президентът обяви, че няма да отговаря на въпроси от медиите.

По време на кампанията си през 2020 г. Байдън обеща да номинира афроамериканка за Върховния съд, което досега не се е случвало. Предполага се, че фаворитът за номинацията е съдия Кетанджи Браун Джаксън, бивша служителка на съдия Брейър. Тя вече е минавала успешно през процеса на утвърждаване в Сената. Спечели подкрепата на трима сенатори републиканци, когато беше утвърдена във влиятелния районен апелативен съд на Окръг Колумбия.

Embed from Getty Images

Списъкът на другите предполагаеми кандидати включва: съдия Леондра Крюгер от Върховния съд на Калифорния, съдия Лесли Ейбрамс Гарднър от федералния районен съд на Джорджия и съдия Джей Мишел Чайлдс от районния съд на Южна Каролина.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА