Открийте ни и в

България

За първи път българка избрана в местната власт във Великобритания (СНИМКИ)

В момента се занимава с фентъзи и рекламни проекти, работи и като комикс художник

публикувано

на

Паулина Василева /сн: БТА/

„България е като луксозен том в лимитиран тираж“ – така отговаря Паулина Василева, която се класира на второ място в Ричмънд на местните избори във Великобритания. Младата жена стана първата българка, която ще представлява сънародниците ни на Острова в местната власт.

Паулина Василева е родена в София. Завършва Американския колеж в България, а след това е приета със стипендия в Американския колеж в Ричмънд, където по-късно остава да живее и да се развива като художник-илюстратор. В момента се занимава с фентъзи и рекламни проекти, работи и като комикс художник. В края на май и през юли е поканена като гост на двете най-големи комикс изложения в Лондон.

Ето какво сподели Паулина Василева в първото си интервю за българска медия след изборната победа.

 

Паулина, какво Ви отведе във Великобритания? 

Завърших Американския колеж в София. Исках да следвам в Европа и бях приета в Холандия. Но още от дете, по някакви необясними причини, винаги нещо ме теглеше към Великобритания. Когато от Американския колеж в Ричмънд ми предложиха стипендия, избрах да отида там.

Как съществува една българка в Лондон? 

С безкрайна надежда! И с доста носталгия по родината. Досущ като Хайтовото „дърво без корен“. Но най-вече с много и дълги разходки. Лондон е изключително притегателен и космополитен град. Дали по централните булеварди и криволичещи улички или парковете на Ричмънд, разходките из този град ми помагат да се отпусна, да размишлявам и да планирам.

Брекзит промени ли много живота Ви, а и този на останалите българи в Лондон? 

Със сигурност оказа осезаемо влияние. Като илюстратор на свободна практика, освен да предоставям комерсиални художествени услуги, често продавам малки продукти в лимитирани тиражи. С новите митнически изисквания и данъчни облагания за подобен род малък бизнес търговията с Европейския съюз е непосилна. Кой би се занимавал да освобождава от митница пакет стикери?!

Последиците имат и по-широк отзвук. Връщат се по-строги изисквания за работни визи от всякакъв тип. Посещенията от роднини, особено по-дългосрочни, например за помощ с деца и внуци, също стават по-трудни.

Как изглежда родината отвън? 

Изтъкана от противоречия: свидна и далечна; обещаваща и изтерзана; уютна и непозната.

Ако трябваше да нарисувате комикс на тема „България“, как би изглеждал? 

Като луксозен том в лимитиран тираж. Би разказвал дългата епопея на едно древно племе, бродещо из своята омагьосана земя. Би представлявал графика от молив и туш със силен контраст, ярки композиции и приглушен, но приковаващ цвят.

Какво най-много Ви липсва от родината? 

Освен семейството? Планините. Липсва ми накъдето и да погледна, да съзирам Витоша на хоризонта. И празниците. Нашите си вековни, похристиянчени езически празници. Тези, които за кратко отново ни превръщат в едно и с шепота на ритуала ни припомнят кои сме и защо сме.

Как се озовахте на британската политическа сцена? 

Както повечето повратни събития в моя живот – случайно. Някъде през 2016 присъствах на работна закуска на местната търговска камара и там срещнах един ообщинските съветници от партията на Либерал-демократите. Той ми обясни повече, както за общината, така и за местния клон на партията. Това беше малко преди референдума и аз се включих като доброволец по тази кампания, а на последващите избори помагах за кампанията на местната кандидатка за депутат – Сара Олни.

Покрай тези събития ме попитаха дали би ми представлявало интерес да се кандидатирам за общински съветник. Младите кандидати бяха в дефицит, тъй като това е голям ангажимент откъм време, с несигурен резултат. През 2018 г. се кандидатирах, но загубих с 35 гласа от консервативните кандидати (избират се по трима съветници за микрорайон). Това обаче бе отчетено като значимо постижение – Ричмънд често се колебае между консерватори и либерал-демократи, а вече бившите консервативни съветници имаха дълга история като местни представители. Местни съпартийци, активисти и жители ме насърчиха да кандидатствам отново. И на 5-ти май получих своя реванш.

Как ще отстоявате интересите на българите? 

Два са практичните начини, по които бих могла да защитавам интересите на българите. Единият е с информация за конкретни насоки по съответен проблем. Другият – като оползотворя възможности за по-широко представителство в културни среди и мероприятия.

Какви ще са приоритети Ви като представител на местната власт? 

Най-важният ми приоритет е да търся най-ефикасните решения на проблемите на местните обитатели в рамките на наличните на общината ресурси. Това често ще означава координация с няколко отдела, частни организации и заинтересовани лица едновременно. Сферите, които ми представляват интерес, са социалните грижи и градското благоустройство. Социалните грижи представляват множество от най-сложните предизвикателства за всяка община, но също и най-голямата възможност директно да окажеш ефект върху проблемите на засегнатите.

А като обитател – имам пряк интерес да направя всичко възможно моят район да се развива ефективно. Южен Ричмънд (моят микрорайон) е чаровно, но малко място. Границите и конкретиката на мястото пораждат редица проблеми и предизвикателства, които изискват както своевременна намеса, така и разработването на дългосрочна стратегия за устойчиво развитие, отговарящо на гъвкавите нужди на населението и променящите се съвременни обстоятелства.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА