Открийте ни и в

България

За първи път в историята: България изпраща изцяло дамски екип на най-опасната мисия в Африка (СНИМКИ)

От 2013 година в Мали живота си са изгубили 250 миротворци

публикувано

на

сн: Facebook

Четири безстрашни и борбени дами-военни медици се готвят да заминат на мисия в Мали. За първи път военномедицински екип се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в столицата Бамако през месец март 2013 г. Досега обаче не е заминавал изцяло дамски екип, съобщават от ВМА. Мисията в Мали е смятана за най-опасната мироопазваща мисия в момента.

Национален командир на 27-мия военномедицински екип е лейтенант д-р Йоанна Маринова, за която това е и първа мисия зад граница.

Заедно с нея за здравето на личния състав на щаба на операцията ще се грижат старши сержант Живка Коларова, старши сержант Емилия Ненкова и старшина II степен Юлия Банкова. И за четирите това е първа мисия в Мали, но последните две имат опит от Афганистан.

сн: Facebook

сн: Facebook

“Тръгваме с особен ентусиазъм и готови да се справим със задачите, които стоят пред нас, имайки предвид и ситуацията с коронакризата в световен мащаб. Наш дълг е да представим достойно Българската армия и Военномедицинска академия”, споделя лейтенант д-р Йоанна Маринова.

Еврокомисията одобри плановете за възстановяването на 12 държави

Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

сн: Facebook

Войната в Мали започна през 2012 година и се води между северната и южната част на страната. Още в началото на бунта бе осъществен преврат, вследствие на който бе изгонен президентът Амаду Тумани Туре. Бунтовниците от групировката “Национално движение за освобождение на Азавад” бързо превзеха главните градове в северната част и обявиха независимост, но впоследствие започнаха война с ислямистките си съюзници, които искат да наложат Шериата в тази част на страната, и я загубиха.

сн: Facebook

Хаосът принуди правителството на юг да поиска международна военна помощи френски части от началото на 2013 година започнаха действия срещу ислямистите.

Сега в Мали има контингент от 15 000 войници под егидата на ООН. От 2013 година в Мали живота си са изгубили 250 миротворци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено