Открийте ни и в

СВЯТ

За тях просто няма път назад

Някои мигрират, защото имат пари, но много нямат и не могат да го направят
bgvoice

публикувано

на

Африканците продължават да бягат. Пешком, с лодки, с автомобили. Вътре в родните си страни и зад граница. И през 2018 година африканският континент регистрира голяма миграция, а Африканският съюз не успява да я постави под контрол.

Върховният комисариат за бежанците към ООН изчислява, че в Африка има общо 30 милиона хора, нуждаещи се от помощ. Тази цифра включва почти 7,5 милиона бежанци, 600 000 търсещи убежище, един милион хора без гражданство и половин милион завърнали се бежанци. Най-голямата група обаче съставляват вътрешните бежанци. Над 18 милиона африканци са прокудени в собствената си страна. Това са хора, които по различни причини не са в състояние или не желаят да напуснат Родината си.

Най-критична е ситуацията в ДР Конго

През 2017 година от страната са били прокудени 4, 4 милиона души. Вместо да потърсят убежище в чужбина, тези хора са се отправили към близките региони. През 2018 година още 815 000 граждани на Конго са напуснали Родината си. 30 на сто от тях са отишли в Уганда, 10 на сто в Руанда, и 9 процента в Танзания, пише DW в материал, посветен на мигрантската криза в Африка. „Това се дължи на факта, че в Източно Конго има бунтове, на юг царят размирици, а на северозапад върлува ебола. Тоест в Конго няма нито едно сигурно място“, казва зам.-директорът на Центъра за стратегически и международни изследвания Ерол Яйбоук. Тази тенденция обаче не засяга само Конго.

В Сомалия и в Нигерия броят на вътрешните бежанци надвишава значително броя на хората, които са напуснали Родината си. „Броят на вътрешните бежанци е най-голям сред всички прокудени от Родината си“, допълва той. За това според него има две причини. „Първата е, че повечето от тях таят надеждата някой ден да се завърнат в Родината си, която за голяма част от тях няма да се сбъдне никога. Вторият феномен е това, че тези хора

нямат средства, за да напуснат страната

Това ги превръща в най-ранимите хора, защото трябва да живеят дълго като вътрешни бежанци. Тези хора са в голяма опасност“, казва Ерол Яйбоук.

Много африканци са изправени пред неясно бъдеще като вътрешни бежанци. Африканският съюз се опитва да им помогне, но досега безуспешно, казва Катлийн Нюланд, която е член на административния съвет на САЩ към Върховния комисариат за бежанците. „Трябва да признаем, че Африканският съюз се опитва да им помогне. Но неговата власт е ограничена. Той няма нито ресурсите, нито необходимото влияние, за да може да каже на отделните страни какво трябва да правят, за да променят ситуацията“, посочва тя. Най-големият проблем на вътрешните бежанци се състои в това, че те почти не са защитени от международното право. Един бежанец може да подаде молба за предоставяне на убежище, а един вътрешен бежанец няма такова право.

Повечето африканци, за които бягството в чужбина е решение, се отправят към съседните държави. Най-много хора са избягали от Южен Судан. Гражданската война и гладът са прогонили почти 2,3 милиона души, които са намерили убежище преди всичко в Уганда, Етиопия и Судан. Тези три държави са най-предпочитаните целеви страни за бежанците. През 2017 година

Уганда е приела 1, 4 милиона

бежанци. Само три години по-рано броят на бежанците в Уганда беше по-малко от половин милион. Бежанците стигат лесно до Уганда, обяснява Катлийн Нюланд.

„Уганда е много гостоприемна към бежанците. Държавата им дава земя и ги подпомага да започнат собствен бизнес. В Уганда се родиха нови поколения, вследствие на което броят на бежанците нарасна“, изтъква Нюланд. Тя обаче смята, че за Уганда ще става все по-трудно да продължава курса на отворена миграционна политика. Според нея Африканският съюз ще трябва да извърви дълъг път, докато се справи с всичките тези проблеми. „Трябва да бъде създадена легална рамка за защита на прокудените хора в Африка. „Мисля, че Африканският съюз ще работи за помирението между държави като Етиопия и Еритрея. Те имат добри изходни позиции и намерения, но въпреки това ситуацията с африканските бежанци си остава едно голямо предизвикателство, което има нужда най-вече от… време“, заключава Нюланд.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

СВЯТ

Полицията в Лондон ще използва технология за лицево разпознаване

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Полицията в Лондон обяви днес, че ще започне да използва технология за лицево разпознаване, за да идентифицира извършители на сериозни престъпления. Решението е взето въпреки полемиката, която поражда тази технология, предадоха световните агенции.

След като е извършила изпитания в последните години, полицията в британската столица заяви днес, че ще разположи технологията на места, където е най-вероятно да бъдат локализирани извършителите на сериозни нарушения на закона.

Системата, която ще бъде внедрена, е

Предоставена от японската корпорация НЕК

Местата, на които ще бъде разположена, ще бъдат дефинирани на базата на разузнавателни данни. Полицията не казва нито къде са те, нито колко специални камери ще бъдат използвани, предаде Асошиейтед прес.

Технологията ще бъде обозначена с табели и няма да бъде свързана със съществуващите охранителни камери или с камерите, носени от полицейските агенти, посочва полицията, предаде Франс прес.

Допитванията до общественото мнение показват, че британците подкрепят технологията за лицево разпознаване. Правозащитни организации обаче казват, че това ще бъде

Отстъпление от фундаменталните права

включително правото на личен живот, правото на свобода на словото, на мирно събиране и на недискриминация, казва Анна Бикарели от правозащитната организация Амнести интернешънъл, предаде АП. Полемиката относно технологията се дължи и на това, че в страната няма юридическа рамка за използването й, допълва Франс прес.

Технологията ще позволи на полицията да „претърсва множеството от хора за лица, които после да провери дали съвпадат с лицата от списък на издирвани за сериозни престъпления, в това число за нападения с нож и огнестрелно оръжие, както и за сексуална експлоатация на деца.

При тестовете с технологията лондонската полиция е идентифицирала 7 от 10 издирвани заподозрени, преминали покрай специалните камери.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Всеки заразен с новия коронавирус предава болестта на средно двама души

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Всеки заразен с новия коронавирус, предава болестта средно на двама или трима души при сегашните темпове на разпространение, показват два научни анализа на епидемията, цитирани от Ройтерс. Досега смъртните случаи са 41.

Учените, извършили проучванията на коронавируса, който се появи в Китай, подчертават, че скоростта на разпространение на вируса ще зависи от мерките за контрол. Те трябва да спират заразяването в най-малко 60 на сто от случаите.

Новият вирус изглежда по-малко тежък от Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), заяви д-р Яздан Язданпане от парижката болница Биша-Клод Бернар, който лекува двама пациенти, разболели се от новия коронавирус. Смъртността при него е под 5%, докато при ТОРС случаите, завършващи със смърт, бяха близо двойно повече, посочва лекарят, цитиран от Асошиейтед прес. Според него опасността от пандемия в Европа остава ниска.

Френският автомобилостроител Пе Ес А съобщи, че планира да евакуира чуждестранните си служители и техните семейства от китайския град Ухан, в който се появи епидемията от новия коронавирус. Първоначално те ще бъдат поставени под карантина в друг голям китайски град, преди да се върнат във Франция.

Заразени с вируса има в Китай, Щатите, Австралия, Франция, Япония, Сингапур, Тайланд, Виетнам, Непал, Макао, Тайван, Южна Кореа.

Не! Не можете да се заразите с коронавирус от пратки, пристигнали от Китай

Китай ще спре от 27 януари всички групови туристически пътувания в страната и в чужбина. Решението е взето във връзка с епидемията от пневмония, предизвиквана от новия коронавирус, съобщи Централната китайска телевизия, предаде Ройтерс. В съобщението на китайската Асоциация на туристическата индустрия се отбелязва, че пътуванията на туристически групи в страната са спрени още вчера. От вчера в Китай започна празнуването на Новата година. Обикновено през тази една седмица от почивни дни милиони китайци пътуват и в страната, и в чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Арестуваната за пожар българка в Италия удушила дъщеря си с възглавница

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. ANSA

Българката, арестувана заради пожар в малко градче в Италия и за която се смяташе, че е искала да прикрие убийството на малката си дъщеря, вероятно я е задушила с възглавница. Това е версията, по която работят следователите. След това българката инсценирала палеж. Жената е 38-годишната Павлина Миткова. Съпругът й Али Красники, на 40 години, не е бил в апартамента в момента на пожара.

Арест на българка в Италия: причинила палеж, за да прикрие убийството на дъщеря си

Жената е задържана заради пожар на 8 януари в семейно жилище, в което тя била с двете си деца, които спели. 6-годишната дъщеря на българката загинала. 4-годишната сестра на загиналото момиченце било спасено.

Първоначално българката твърдяла, че се е събудила заради дим в жилището и успяла да спаси само по-малката си дъщеря. Настоявала, че се върнала и за другото дете, но пламъците от пожара били много силни. Резултатите от аутопсията на починалото дете не са излезли, но властите казват, че не няма следи причина за смъртта да е пожара. По тялото му нямало изгаряния, а и изглежда смъртта му е настъпила доста по-рано от времето, за което твърди майката. Българката също така не се е обаждала на спешен телефон. Обаждането направил шофьор, преминаващ покрай сградата. Жената опитала да запали апартамента с газ от фурната, но пожарът обхванал само кухнята, не и спалнята на децата, казват още властите.

Мотивът за вероятното убийство на детето все още не е ясен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada