Открийте ни и в

САЩ

За ЧНГ: Хората в САЩ похарчиха повече, отколкото имат

Задълженията по кредитните им карти към края на годината е $70 млрд.

публикувано

на

Голяма част от хората в САЩ са похарчили за коледните и новогодишните празници тази година повече средства, отколкото могат да си позволят. Това става ясно от проучване на LendingTree, цитирано от CNBC. Според него 36% от купувачите в САЩ са задлъжнели със средно 1249 долара.

Данните показват, че над 40% от американците са се възползвали от схемата „купи сега, плати по-късно“, която набира популярност покрай онлайн пазаруването. При този вариант обикновено не се начисляват лихви заради отложеното плащане, но понякога може да се окаже, че потребителите дължат допълнителни такси или санкции, ако се изпусне срокът на плащането.

Този тип пазаруване кара хората да харчат повече, отколкото могат да си позволят, предупреждават анализаторите, цитирани от Investor.

Така за част от потребителите плащането на коледните подаръци може да се окаже истинско предизвикателство на по-късен етап. 82% от американците, които са натрупали задължения около покупките си

 няма да успеят да ги платят

в рамките на месец, въпреки огромните лихви, прогнозира проучването.

За покупките си американците ползват кредитните си карти, което е най-скъпият начин за кредитиране – средно лихвите надхвърлят 16 на сто, а при наличие на лоши кредити – и повече. Според проучването на LendingTree около 1/4 от американците имат годишен лихвен процент между 20% и 29% по своите кредитни карти. За около 9% този процент надхвърля 30 на сто.

Според отделно проучване на TransUnion задълженията по кредитните карти на американците надхвърлят 70 млрд. долара в края на коледните празници. Очакванията са, че тенденцията за ръст ще се увеличи, защото потреблението в САЩ се повишава.

Друго проучване, посветено на празниците, хвърли още светлина върху коледните и новогодишните навици на хората, които живеят в САЩ. Така например от него става ясно, че потребителите в Америка харчат 15,2 млрд. долара всяка година за нежелани коледни подаръци. Това сочат данните на Finder.com. Според тях 61% от участвалите в анкета на сайта признават, че получават поне

по един неприятен подарък

всяка Коледа.

Най-често подаряваният нехаресван подарък се оказват дрехите (посочени от 43% от потребителите), стоки за дома (20%), козметика и парфюми (12%).

Когато получат нежелан продукт, 31% от хората го запазват, но не го ползват, 31% решават да го подарят на приятел, 20% да го разменят, 7% го продават, 4% го изхвърлят и още 4% го връщат.

Тази година купувачите в САЩ са похарчили общо около 1,3 трлн. долара за коледни подаръци, показват данни на Deloitte, спрямо британците, за които се смята, че са похарчили 113 млрд. долара. Това прави Коледа най-големия шопинг празник на годината.

Настоящата криза с недостига на чипове засяга производството на традиционно най-желаните коледни подаръци като компютри, таблети и игрови конзоли, което може да покаже свиване в продажбите им около празниците.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА