Открийте ни и в

Български истории

За 24 май: Стихове и концерти в българските училища в САЩ и Канада (ВИДЕО)

Учебните заведения отбелязаха Деня на светите братя въпреки пандемията

публикувано

на

Родолюбче, Торонто

Празникът на българските букви и култура 24 май и тази година бе отбелязан от българските училища в САЩ и Канада. Заради продължаващата пандемия от коронавирус много от тържествата се проведоха онлайн. Въпреки това учениците не скриха вълнението си на много видеоклипове с рецитали и изпълнения.

„Малко българско училище“ в Чикаго беше сред тези, които отбелязаха празника отново с традиционна манифестация. Възпитаниците на учебното заведение изнесоха и празничен концерт. За Деня на светите братя Кирил и Методий училището получи и награда на български организации и културни дейци.

„По случай 24 май в офиса на госпожа Мария Папас ковчежник на Cook county, в присъствието на генералния консул Светослав Станков и консул Людмила Тасева, бяха връчени награди на български организации и културни дейци. Една от тях бе за „Малко българско училище”. Нека да ни е честита! Честито на всички наградени!“, написаха от „Малко българско училище“ във Facebook.

Български народни танци и рецитации имаше и в академия „Христо Ботев“ във Вашингтон. Училището публикува видео, в което преподаватели изказаха благодарности, а

ученици показаха умения

и изпълниха български стихотворения. На кадрите празненствата завършиха с традиционен български народен танц.

За празника българското неделно училище в Торонто, Канада, организира конкурси на тема „Пишем на български в Торонто“ и „Четем на български в Торонто“.

„Сега сме в процес на провеждане на конкурса по краснопис „Пишем на български в Торонто“. Празненствата за 24 май съвпаднаха с последните учебни дни за тази година. В началото на юни ще връчим и удостоверенията за проведеното обучение“, разказа пред BG VOICE създателката на училище „Родолюбче“ Мая Василева.

Учебното заведение не пропусна да публикува в социалните мрежи поздрави от малките българчета със стихотворения по повод празника.

„За щастие не сме имали нито едно болно дете или дете с болен родител. Въпреки това дадохме възможност на самите родители да изберат дали учебната година да бъде присъствена или онлайн. Защото знам, че всеки човек приема различно ситуацията. Голяма част от родителите избраха присъственото обучение“, разказа създателката на българското училище в Торонто пред BG VOICE за работата по време на учебната година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено