Открийте ни и в

Интересно

Звезда от „Завинаги свързани“ се самоуби в Индия

Един от най-известните млади актьори на Боливуд – Сушант Сингх Раджпут е бил открит мъртъв в дома си в Мумбай.

bgvoice

публикувано

на

Един от най-известните млади актьори на Боливуд и звезда от сериала „Завинаги свързани“, Сушант Сингх Раджпут е бил открит мъртъв в дома си в Мумбай.

По данни на телевизия Ен Ди Ти Ви той е извършил самоубийство.

Сушант получи известност благодарение на участието си в лентата „Трите грешки на моя живот“ от 2013 година. След тази си роля той получи покани за участие в кинопродукции от известни режисьори. Освен това актьорът активно се снимаше и в телевизионни сериали.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Апарат на НАСА улови сеизмични вълни от трусове на Марс

Установено е, че ядрото на Марс – най-вътрешният геоложки слой – е с диаметър от приблизително 3660 километра. Той е по-голям, отколкото се смяташе преди.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сеизмичните вълни от трусовете на Марс, уловени от роботизирания апарат на НАСА „ИнСайт“, разкриват непознати детайли от анатомията на Червената планета. Изследователите направиха първи оценки на размера на ядрото на планетата, дебелината на кората и състава на мантията й.

Разработките хвърлят светлина върху малко познатата вътрешна структура на Червената планета и потвърждават, че центърът й е течен.

Роботизираният апарат „ИнСайт“ стъпи на Марс през 2018 г., като основната му мисия е изучаването на дълбините на планетата. Той засече над 700 труса, като повечето от тях са със средна сила.

НАСА поздрави компанията на Безос за успешния полет с туристи

Вълните, които се образуват от трусовете, се различават по скорост и форма. Информацията от сеизмографа на „ИнСайт“ покрива само тридесетина труса, които разкриват контурите на вътрешността на планетата.

„За първи път разполагаме с измервания на големината на основните градивни елементи на планетата Марс“, обясни главният изследовател на мисията Брус Банерд от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. „Всичко, което имахме преди, бяха само сравнения със Земята – теоретични изчисления и косвени изводи от други наблюдения.“

Установено е, че ядрото на Марс – най-вътрешният геоложки слой – е с диаметър от приблизително 3660 километра. Той е по-голям, отколкото се смяташе преди. Това дава основания да се предполага, че ядрото, съставено предимно от желязо и никел, е с по-ниска плътност, а също и от по-леки елементи като сяра, кислород, въглерод и водород, който има неочаквано голям дял.

Хеликоптерът "Инджинюъти" е имал технически проблеми при шестия си полет на Марс

Геоложката динамика на Марс е различна от земната. Външната обвивка на планетата ни е разделена на огромни плочи, които се движат върху скалист вътрешен слой над ядрото. Марс няма такава тектоника на плочите.

„Тъй като няма активна тектоника на плочите на Марс, там не се случва нищо подобно. Това означава, че кората на Марс е много стара,“ обяснява сеизмоложката Бригите Кнапмайер-Ендрум от Кьолнския университет, която ръководи едно от трите изследвания на вътрешността на Марс, публикувани в изданието „Нейчър“.

Установено е, че средната дебелина на кората в глобален мащаб е дебела 24-72 км, като на определени места има значителни разлики.

Китай планира първата си пилотирана мисия до Марс за 2033 година

„Кората на мястото за кацане се състои от поне два слоя, а средната й дебелина в глобален мащаб е по-малка от предвижданата от някои предишни модели. Кората е доста тънка,“ е мнението на германската експертка.

Мантията на Марс, която е между кората и ядрото, се простира на около 1560 километра под повърхността. Съставът й се различава от този на земната, което дава основания да се предполага, че двете планети са възникнали от различен материал, когато са се образували повече от 4,5 милиарда години.

Диаметърът на Марс е около 6791 километра, а този на Земята е около 12 755 километра.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Изглеждаш „неблагонадежден“? Добре дошъл в най-големия затвор в Китай и света (СНИМКИ)

Има случаи на хора, минали през затвора заради „престъпления“ като четене на религиозни текстове, инсталиране на приложения за споделяни на файлове или просто защото са „неблагонадеждни личности“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Редове от хора в затворнически униформи, застанали в поза „лотус“, с номера на гърба, взрени в телевизори, показващи некачествени черно-бели изображения от дейността на Китайската комунистическа партия – това е картината в една от 240-те секции на затвора Урумки номер 3 в Дабанченг.

Журналисти от АП, които получиха ексклузивен достъп да съоръжението за задържане, пресметнаха, че там има около 10 000 затворници, а ако се претъпче, може да поеме и още доста.

Затворът е най-големият в Китай, а вероятно и в света и площта му от 220 хектара е двойна на тази на Ватикана. Официално Урумки 3 се води предварителен арест.

Мащабът на това съоръжение, което бе и разширено, предполага, че китайското ръководство държи и очаква да задържи още много уйгури и други жители на региона, предимно мюсюлмани. Сателитните изображения показват редове нови постройки, простиращи се на почти цяла миля.

За последните 4 години Китай е задържал над милион членове на малцинствата под предлог за „борба с тероризма“, след серия от бомбени атентати и атаки с хладно оръжие, проведени от малък брой уйгурски екстремисти.

Така възникнаха скандалните „тренировъчни лагери“ като този в Дабанченг, които обаче се оказаха места за тормоз, оградени с бодлива тел. Пекин първоначално отричаше съществуването им, но под международен натиск и критика съобщи през 2019 година, че техните обитатели са „завършили“ курсовете.

Сателитни изображение и анализи на експерти обаче показват, че макар и много „тренировъчни центрове“ да са наистина закрити, някои, като този в Дабанченг, остават функциониращи. Центърът бе обогатен с нови съоръжения, включително това за заръжане на арестанти, с площ от 85 акра. Ситуацията говори за опит за превръщане на извънзаконните центрове в по-трайна система от затвори и места за предварително задържане.

Там се намират много практически невинни хора, затворени заради неща като излизане в чужбина и посещение на религиозни сбирки. Те са смесени с хора, които са извършили истински престъпления.

Властите обаче разглеждат комплекси като Урумки 3 като реабилитация на върховенството на закона и подчертават, че затворниците получават топла храна три пъти дневно. Те предпочитат да наричат такива места „центрове за преобразоване“.

Нещата обаче изглеждат различно. Целият комплекс е ограден от над 6-метрова бетонна стена с наблюдателни кули и електрическа ограда. Охранителите са въоръжени с автомати и с във военна униформа.

Повечето от затворниците, които могат да се видя, изглеждат на външен вид уйгури. В контролната зала наблюдаващите надзиратели гледат в дузини екрани, показващи какво става във всички секции.

Според ръководството на центъра, често се употребяват видеоуроци, с които карали затворниците да размислят върху престъпленията си. Задържаните прекарват тук между 15 дни и година, в зависимост от престъпленията.

Центърът не работи с пълния си капацитет в момента, хората са разпределени между 3 и 6 души в килия.

Според изследователя Джийн Бънин уйгурите са карани да подписват признания за това, което властите наричат „терористична активност“. Някои след това биват освободени. Има случаи на хора, минали през затвора заради „престъпления“ като четене на религиозни текстове, инсталиране на приложения за споделяни на файлове или просто защото са „неблагонадеждни личности“.

Журналистите на АП не са забелязали знаци за употреба на мъчения и не им е било разрешено да говорят пряко със задържаните. Избягал от Китай уйгур обаче разказва, че негова вече починала приятелка, която е работила в Дабанченг, е виждала такива жестокости, че припаднала. Двама тийнейджъри били принудени да подпишат признания, че са замесени в тероризъм, въпреки че по съответното време учели в Египет. Кожата им обаче била съдрана от бой.

Жена, която работел като учителка в съоръжението в Дабанченг, разказа, че било „по-лошо от ада“ и докато преподавала на затворници, чувала звуците от мъченията на хора с електрически палка и железни столове.

Свидетелствата от центровете за задържане навсякъде из региона на Ксинян са много различни – от ограничаване на свободата без физическо насилие до употреба на мъчения. Те много трудно могат да се проверят, защото властите в Ксинян отричат всичко, свързано с тормоза.

В Беларус: 11 студенти и един преподавател пратени в затвор за участие в протестите

Китайските официални лица продължават да отричат и че затварят уйгури по фалшиви обвинения. Затворите обаче се разширяват и това се вижда и на сателитните изображения. Запитан какво представляват новите сгради и наблюдателни кули, официалните лица се правят, че не знаят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Колко богат е всъщност бившият президент Тръмп?

Намаляването на богатството на Тръмп през 2020 г. до голяма степен се дължи на коронавируса и въздействието, което той оказа върху бизнесите, в които той притежава най-големите си активи

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бизнесмен и бивша риалити телевизионна звезда – пътят на Доналд Тръмп към богатството е много различен от този на типичния американски политик. Той е роден в богато семейство и е наследил около 40 милиона долара от покойния си баща, работил в областта на разработването на недвижими имоти, Фред Тръмп. Но колко е богат всъщност Доналд Тръмп сега?

През 1971 г. Доналд Тръмп става ръководител на това, което по-късно ще бъде известно като The Trump Organization. Оттогава печалбите и репутацията на Тръмп му помогнаха да развие повече от 500 компании.

Бизнес магнатът има дял в луксозни голф игрища, небостъргачи, телевизионни предавания, казина, книги, търговия и други бизнеси.

Embed from Getty Images

Тези начинания му помогнаха да постигне приблизително състояние от 2,4 милиарда долара днес, или поне такива са сметките на специалистите.

Президентството – период на загуби

Откакто Тръмп пое президентския пост през януари 2017 г., минавайки впоследствие през два импийчмънта и безредици на Капитолийския хълм, неговото нетно състояние е спаднало от 3,7 млрд. долара на 2,4 млрд. долара според оценка на Forbes от април 2021 г. – последният месец, за който са налични данни.

През 2020 г., въпреки финансовите си загуби, Тръмп е под номер 1001 в списъка на милиардерите на Forbes. През прил 2021 г. се срина на 1299-а позиция в същата класация.

Embed from Getty Images

Индексът на милиардерите на Bloomberg, според който нетната стойност на Тръмп е приблизително 2,33 млрд. долара, показва, че „нетната му стойност“ е спаднала с около 700 млн. долара през последната му година на президентския пост.

Причини за намаляването на богатството

Намаляването на богатството на Тръмп през 2020 г. до голяма степен се дължи на коронавируса и въздействието, което той оказа върху бизнесите, в които той притежава най-големите си активи.

Стойностите на оценка на офис сгради и хотели рязко спаднаха. Неговите имоти във Вашингтон, окръг Колумбия, и Чикаго изглежда са със спаднала цена, а Дорал, голф курортът му в Маями, е загубил 80% от стойността си за една година, пише Forbes.

Embed from Getty Images

Освен това бунтовете на Capitol Hill доведоха до това, че голф игрището на Тръмп загуби правото да бъде домакин на турнира от шампионата PGA през 2022 г., което несъмнено ще доведе до загубени маркетингови възможности и намалена печалба за игрището.

В дните след бунтовете Shopify затвори онлайн магазините на Тръмп. Нещо повече, най-малко 590 милиона щатски долара заеми ще станат изискуеми през следващите четири години, съобщава Bloomberg Това може допълнително да повлияе на западането на милиардера.

Секретни руски документи от 2016-а: Имаме компромати срещу Тръмп, той трябва да е президент

Нови възможности

И все пак Тръмп запазва някои ценни активи, включително гаражи в Ню Йорк, клуб Mar-a-Lago във Флорида и три жилища наблизо.

Embed from Getty Images

Тъй като икономиката е тръгнала към възстановяване заради широкото разпространение на ваксините срещу Covid-19 и пътуванията отново набират темпо, курортните имоти на Тръмп може да започнат да покачват стойността си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Земетресение от 5,9 в Турция, има пострадали

В разстояние на час са регистрирани още няколко труса с различен интензитет, последният от които с магнитуд 4,6

Затвори