Открийте ни и в

България

46-ият парламент: Ива Митева е новият председател на Народното събрание

46-ото Народно събрание започна работа

bgvoice

публикувано

на

Сн.: БТА

Първото заседание на 46-ото Народно събрание приключи 

Председателят на парламента Ива Митева удари звънеца точно в 11:30 часа за закриване на първото заседание на 46-ото Народно събрание.

Следващото заседание ще бъде в четвъртък в 9 часа, а дневният ред ще бъде определен на председателски съвет по-късно в сряда.

Ето и ръководствата на парламентарните групи:

„Има такъв народ“: председател: Тошко Йорданов, зам.-председатели: Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев.

ГЕРБ-СДС: председател – Десислава Атанасова и зам.-председатели – Александър Ненков, Това Биков, Румен Христов.

БСП: председател – Корнелия Нинова и зам.-председатели – Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов.

„Демократична България“: председател- Христо Иванов и зам.-председатели – Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев.

ДПС: председател – Мустафа Карадайъ и зам.-председатели – Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид.

„Изправи се! Мутри, вън!“: председател – Мая Манолова и зам.-председател – Николай Хаджигенов.

Парламентът избра нови зам.-председатели 

Депутатите избраха и зам.-председатели на парламента като предложените кандидатури са: Виктория Василева – „Има такъв народ“; Росица Кирова – ГЕРБ; Кристиан Вигенин – БСП; Атанас Атанасов – „Демократична България“; Муккадес Налбант – ДПС; Татяна Дончева – „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Шестимата бяха избрани единодушно с 227 гласа „за“. Всички зам.-председатели, с изключение на Росица Кирова, заемаха този пост и в предишното Народно събрание.

За да спазят изискванията, депутатите приеха решение да работят според правилника на 45-ия парламент, докато бъде приет нов.

Одобрени са и 12 секретари на събранието – по двама от всяка група.

Ива Митева е избрана за председател на Народното събрание

Предложението на „Има такъв народ“ за председател на парламента е Ива Митева, а на БСП Кристиан Вигенин.

137 депутата гласуваха за Ива Митева, против бе 1, а въздържали се – 99.

35 народни представители гласуваха „за“ предложението на БСП, против бяха 60, а въздържали се бяха – 137.

„Ние – народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани. Трябва да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали“, заяви Ива Митева.

Според нея депутатите трябва да изпълнят обещанията си към българските граждани за законодателство.

Мая Манолова ще се върне на улицата, ако се наложи

Имаме готовност коалицията да се върне обратно на улицата за протести, ако заявените ангажименти за промяна в държавата не бъдат спазени, заяви лидерът на гражданската платформа „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова.

„Готови сме на разговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за подкрепа на правителство“, подчерта тя. 

Манолова добави, че волята на хората на тези избори е била кристално ясна. „Те очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване и модернизация на България след десетилетие на застой. Очакват и да подкрепим и сформираме и застанем зад почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити“, обясни тя.

Сн.: БТА

Според нея „Изправи се БГ! Ние идваме“ не целят да се договарят за постове или“ парцелиране на властта“.

ДПС ще работят за по-добър и достоен живот за всички български граждани

 ДПС ще работят за по-добър и достоен живот за всички български граждани, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Ние от ДПС не се занимаваме с предположения. Не търсим и не създаваме интриги. Не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Ние знаем, че състоянието на нещата зависят от радикални реформи, че страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Ние трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъдем – ако не в крак, то поне на крачка от европейските държави-членки на ЕС“, каза още Карадайъ.

Сн.: БТА

Според него народът иска промяна и тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот за всеки български гражданин.

„Тази промяна минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение, плюс експертен капацитет. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо джипката, от телевизора чакаме какви постижения има от управляващите, няма смисъл да си губим времето“, допълни още той.

Христо Иванов: „Демократична България“ ще покани всички партии на разговори 

„Демократична България“ ще покани абсолютно всички парламентарни партии на разговори, заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов от трибуната на парламента. 

България е в криза и най-очевидното изявление и проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно, нормално управление. Нямаме управление, което се ползва с доверие и парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула, каза Иванов. 

„В този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да намерим решение на проблема с Република Северна Македония. Трябва да отстоим истината, но трябва да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство“, добави той.

Сн.: БТА

„На първо място подготовката за задаваща се следваща COVID вълна. Още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили и какви мерки можем да вземем. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем да подкрепяме бързо усилията на служебния кабинет и здравните власти“, подчерта още Христо Иванов.

Според него депутатите трябва да осигурят бързо внасянето на Плана за възстановяване и да се гарантира, че парите няма да бъдат откраднати.

„Трябва да започнем максимално бързо работа по бюджет на промяната. Той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване и решителни мерки за повишаване на ефективността на публичните разходи“, каза още Иванов.

Според него наистина трябва да се потърси възможност за преизчисляване на пенсиите, в обновяването на българското здравеопазване.

Нинова призова за разум и диалог между държавници

Сега е нужна политическа стабилност, сега се изисква диалог между държавници, разум, а не емоции, реализъм, а не популизъм и решения в грижа на хората.

Това обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в изказването си от парламентарната трибуна при старта на 46-ото Народно събрание.

„Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем държавата в криза“, коментира тя.

Сн.: БТА

Лидерката на социалистите ги изброи:

„Избрани сме с най-ниската избирателна активност. Това е знак да компенсираме ниското доверие. Второ – имаме силно фрагментиран парламент. За да работи той, е необходим диалог, но той е предварително миниран. Третото предизвикателство – да направим стабилно правителство, с ясен период на действие. Четвъртото и най-голямото – пред нас стои въпросът да до разградим стария модел на управлението и да изградим нов – прозрачен и справедлив, каза тя.

Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС ще са силна, конструктивна и компетентна опозиция

В 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, ще бъде хаосът и безидейността, ще бъде и безотговорността за държавата, заяви председателят ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в изявление от трибуната на Народното събрание. 

„Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това – честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ“, каза тя.

Според нея действията на представителите на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в българското общество. 

Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж на цели държавни системи във времена на здравни, икономически и социални предизвикателства, добави тя. 

Тя обясни, че ГЕРБ – СДС не разчита изборния резултат като победа на политическа сила, а огромно предизвикателство, поставено от българските избиратели, което изисква възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство. 

Атанасова заяви, че е загрижена, че в приоритетите на „Има такъв народ“ не са видели нито едно от тези предизвикателства. 

„Бяха забравили дори да споменат за тези проблеми, а за нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото ни общество, за държавата ни“, допълни още председателят на ГЕРБ-СДС.

Тя подчерта, че ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. 

До 10-15 дни ще ясно: Правителство или нови избори

В следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим за нещата, които са важни за всички ни, или ще ходим на избори, което няма нищо неправилно или недемократично в тази посока. Това обяви шефът на депутатите от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Този парламент е по-различен от предишния и доста по-близък до реалността. За разлика от миналия път присъства Министерски съвет и това означава, че хората, които са тук, не се срамуват, каза в словото си Йорданов.

Сн.: БТА

Той съобщи, че след връчването на мандата от президента партията ще проведе разговори за политиките. „Не мисля, че имаме разлики по темите главен прокурор, съдебна система или унизителните пенсии с останалите партии“, каза Йорданов.

Мика Зайкова: Да се стегнем и да започнем да работим

„Да се стегнем и да започнем да работим“, заяви Мика Зайкова, която откри първото заседание на 46-ото Народно събрание.

Според нея народът е казал, че не иска да живее повече така, че иска промяна и това е излязло от резултатите на изборите, в които всички партии на промяната са повишили своя резултат.

„Това означава, че народът ни гласува доверие, но това е и отговорност. Разчитам на разума на колегите, които са били вече в този парламент доста пъти, които познават процедурите и които наистина искат да работят за просперитета на България“, каза Зайкова.

Сн.: БТА

„Нека да работим за просперитета на България. Иска ми се да споделя с вас и поуките. Нашият мъдър народ ни каза нещо важно – не иска да живее повече така и иска промяна. Второто нещо, което ни каза, е, че не дава мнозинство на нито една партия и иска да работим заедно. Третото важно нещо е, че с по-ниската избирателна активност показа, че иска работа, а не само избори“, обясни тя. 

„Вчера ЕК излезе с доклад по отношение на върховенството на закона и там много ясно каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор в тази държава да бъде подсъден, да бъде контролиран и да бъде сменяем“, каза Зайкова. 

По думите й нямаме електронно правителство, защото има корупция в България. 

Започна първото заседание на 46-ото Народно събрание, но без звънец 

Започна първото заседание на 46-ия парламент. След краткия и изпълнен със скандали живот на предходния парламент и разкритията на служебното правителство, сега всички партии влизат в Народното събрание със заявка за промяна. 

Заседанието се откри от най-възрастния присъстващ народен представител Мика Зайкова от „Има такъв народ“. В пленарната зала се регистрираха 214 депутати. Мика Зайкова трябваше да удари звънеца за старта на заседанието, но тя се обърка и пропусна да го направи.  

В пленарната зала звучат химните на България и на Европейския съюз. Малък протоколен гаф предшестваше изпълнението. Мика Зайкова покани лидерите на групи да направят изявления от трибуната, вместо да звучат химните. Веднага след като се усети за объркването си, Зайкова заяви: „Извинявайте, бабите забравят“.

Събранието бе свикано с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.

Най-голяма парламентарна група е на „Има такъв народ“ с 65 депутати, ГЕРБ са втори с 63, а след това идват БСП – 36, „Демократична България“ – 34, ДПС – 29 и „Изправи се! Ние идваме!“ – 14.

Народните представители положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“. 

Сн.: БТА

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 46-ото народно събрание. 

Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание.  

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Стотици сигнали за силно задимяване в София на тел 112

В момента няма пожар нито на Рила, нито на Витоша

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Стотици сигнали за силно задимяване са подадени днес на спешния телефон 112. Позвъняванията започнали още от сутринта. И в този час в редица квартали на столицата се усеща отчетлива миризма, предава NOVA.

В момента няма пожар нито на Рила, нито на Витоша, информираха източници в пожарната. По-рано днес огън бушувал в Плана планина, близо до Календерова махала.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Заради огнената стихия: Частично бедствено положение във Велинград

о първоначални данни площта на днешния пожар е над 1000 дка.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Обявено е частично бедствено положение в община Велинград, предава bTV. Със своя заповед кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, след решение на Кризисния щаб, обяви от 20 ч. днес до 20 ч. на 12 август бедствено положение за част от територията на общината, а именно района на ДЛС “Чепино“ и ДГС“Алабак“, в местностите „Бачовица“ и „Сивек“.

Основните причини за кризисната ситуация са разрастващите се пожари в горските местности и задимяването на част от територията на община Велинград, както и опасността от обгазяване и задимяване на града, с което се застрашава живота и здравето на населението.

По първоначални данни площта на днешния пожар е над 1000 дка., на моменти е върхов и се влияе от посоката и силата на вятъра. Прави се просека, тъй като гората е много гъста и  непроходима. В момента на терена има сили на пожарна служба и горски служители.

Въведен е в действие План за защита при бедствия на Община Велинград, част „Пожари”. Движението на хора и МПС в района на обявеното бедствено положение е силно ограничено.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

90-годишната баба Мария стана герой след пожара в Старосел

Страданието и ужасът от огнената стихия още са най–силните емоции за всички в Старосел

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Огънят в Старосел вече е напълно потушен, но изпепели 6 къщи, а десетина души бяха евакуирани от домовете си. Споменът от ужаса и преживяното продължава да владее емоциите на хората.

Марийка Нейчева се превърна в символ на трагедията на хората от Старосел. Тя сама гасила пламъците в къщата, в която живее. 90-годишната жена се бори до край – готова да изгори, но не и да остави своя дом, предава БНТ.

Огънят взе дома и голяма част от душата на баба Марийка. За живота и сигурността на възрастната жена сега се грижат синът ѝ Тодор и внучката ѝ Мирослава, която е кръстена на нея.

Пострадалите общини в България от пожарите ще получат пари от бюджета

„Жена, която 62 години е вдовица, сама се справя с всичко. Опитвала се е да потуши сама пожара, докато не е обхванал цялата къща. Пред погледа ѝ просто рухва всичко. Целият ѝ живот“, казва Мирослава.

Страданието и ужасът от огнената стихия още са най–силните емоции за всички в Старосел.

„Пожарът се оказа тежко изпитание и загубата на дом, знаете, за всеки от нас е трагедия“, каза Таня Георгиева – директор на БЧК-Пловдив.

В съседното село Кръстевич, което от седмици се бори с безводие, твърдят, че са имали шанс да се справят бързо с пожара, но чешмите са сухи. Така част от туристическото стопанство е погълнато от огъня.

187 пожара са възникнали за последното денонощие

„Бедствието беше ужасно и най-вече липсата на вода. Няма вода, няма пожарни“, разказва Димитър Русинов, който е наемател на хижа „Бунтовна“

За да се върнат към живота си, пострадалите от Старосел и Кръстевич ще разчитат най-вече на съседи и доброволци – хората, с които ги срещна изпитанието на огнената нощ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Макрон е бил потенциална мишена в скандала „Пегас“

Властите в Рабат отрекоха данните, че тайните им служби са използвали "Пегас"

Затвори