Открийте ни и в

Войната в Украйна

Зеленски: Един кораб икономика не прави

Украйна се надява да изнесе 20 млн. тона зърно.

публикувано

на

Зеленски ще участва в срещата на Г-20

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли значението на първата пратка зърно за износ от страната му след нахлуването на Русия. Той заяви, че тя превозва малка част от реколтата, която Киев трябва да продаде, за да спаси разрушената си икономика.

Първият кораб с украинска царевица ще бъде инспектиран на Босфора

Неблагоприятните му коментари, направени чрез видеозапис пред студенти в Австралия, дойдоха в момент, когато в Турция приключи проверката на кораба, преди той да продължи към крайната си дестинация в Ливан по силата на споразумение, целящо да облекчи световната продоволствена криза.

Корабът “Разони”

Корабът “Разони” отплава от украинското пристанище Одеса на Черно море рано в понеделник, превозвайки 26 527 тона царевица за ливанския град Триполи. Това се случи след подписаното с посредничеството на ООН споразумение за износ на зърно и торове между Москва и Киев миналия месец.

Необходимо е повече време, за да се види дали ще последват други доставки на зърно, заяви Зеленски.

Първият кораб, натоварен с украинско зърно, напусна Одеса

Съвсем наскоро, благодарение на ООН в партньорство с Турция, имахме първия кораб с доставка на зърно, но все още е нищо. Но се надяваме, че това е тенденция, която ще продължи, каза той пред студентите.

Украйна трябва да изнесе минимум 10 млн. тона зърно, за да помогне спешно за намаляване на бюджетния си дефицит, който възлиза на 5 млрд. долара месечно, заяви той.

След отплаването на “Разони” три кораба могат да напускат украинските пристанища дневно, заяви високопоставен турски служител, докато министърът на инфраструктурата на Украйна допълни, че още 17 кораба са натоварени със селскостопанска продукция и чакат да отплават.

Български кораб първи ще изнесе украинско зърно от Черноморск

Известна като житницата на Европа, Украйна се надява да изнесе 20 млн. тона зърно, съхранявано в силози, и 40 млн. тона от реколтата, която е в ход, първоначално от Одеса и близките Пивден и Черноморск.

Войната почти убива икономиката. Тя е в кома, добави Зеленски. Блокирането на пристанищата от страна на Русия е голяма загуба за икономиката, смята той.

Зеленски неведнъж е предупреждавал, че Москва може да се опита да възпрепятства износа, въпреки че подписаното споразумение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА