Открийте ни и в

Войната в Украйна

Зеленски: Запорожката АЕЦ може да стане втори Чернобил

Украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса за ядрена катастрофа след ударите по най-голямата атомна електроцентрала в Европа

публикувано

на

Зеленски: Санкциите срещу Русия са недостатъчни

Украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса за ядрена катастрофа след ударите по най-голямата атомна електроцентрала в Европа миналата седмица и призова за повече санкции срещу Русия. Запорожската електроцентрала в югоизточна Украйна беше окупирана от Русия в началото на нейната инвазия. Киев и Москва се обвиняват взаимно за атаките срещу централата миналата седмица.

“Светът не трябва да забравя за Чернобил и трябва да помни, че Запорожската атомна електроцентрала (АЕЦ) е най-голямата в Европа. Чернобилската катастрофа беше експлозия на един реактор. АЕЦ “Запорожие” има шест реактора”, каза Зеленски.

През 1986 г. в Чернобилската електроцентрала в съветска Украйна се случи най-тежката ядрена катастрофа в света.

"Българската Коледа" събра близо 2.5 млн. лв. навръх празника

“Необходими са нови санкции срещу терористичната държава и цялата руска ядрена индустрия за създаването на заплаха от ядрена катастрофа”, каза той в нощното си обръщение.

Западните страни трябва да забранят на всички руснаци да влизат на тяхна територия, казва украинският президент  в интервю за вестник “The Washington Post”, публикувано в понеделник.

Според него “най-важните санкции са затварянето на границите, защото руснаците отнемат земя, която принадлежи на някой друг”. Ето защо те “трябва да живеят в свой собствен свят, докато не променят философията си”, твърди той. Според Зеленски тази мярка трябва да се прилага дори за онези руски граждани, които са напуснали страната в знак на протест срещу действията на властите.

Осъден на смърт затворник е избрал да бъде „застрелян“ на екзекуцията си с пушка

“Каквито и да са руснаците… изпратете ги обратно в Русия”, призова той.

Украинският президент смята, че “цялото население” на Русия може да бъде подведено под отговорност.

“Това население избра това правителство и не се бори с него, не спори с него, не му крещи”, каза той.

„Кажи кой уби мама“ – най-младият свидетел по дело в САЩ

Украинският президент също така нарече вече наложените срещу Русия санкции “слаби” в сравнение със затварянето на границите за руснаци за една година и налагането на пълно ембарго върху покупките на руски енергийни ресурси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено