Открийте ни и в

Войната в Украйна

Зеленски се срещна с милиардера Ричард Брансън (ВИДЕО)

Брансън е посетил най-засегнатите градове от руската агресия – Буча, Ирпин и Гстомел

публикувано

на

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се среща с милиардера Ричард Брансън, съобщи УНИАН.

“Посещението на британския бизнесмен Ричард Брансън в Украйна е още едно напомняне, че светът и известните хора продължават да ни подкрепят”, каза Зеленски.

Президентът сподели, че е разговарял с Брансън за задържането на вниманието на света върху войната в Украйна, както и за перспективите за сътрудничество в областта на следвоенното възстановяване.

“Ричард, благодаря ти за топлите думи за нашия народ и за желанието ти да помогнеш”, добави президентът.

Брансън е посетил най-засегнатите градове от руската агресия – Буча, Ирпин и Гстомел.

“Основната ми цел при заминаването за Киев беше да се срещна и изслушам украинците, да разбера техните страхове и притеснения и също така да науча какво бизнесът, в партньорство с гражданското общество и правителствата, може да направи, за да подкрепи Украйна”, съобщава Брансън в личната си страница.

Преди това той е бил в Полша за среща с неправителствени организации и бизнес лидери.

Ето какво още споделя Брансън за визитата си в Украйна:

“Запомних Киев много добре от предишни посещения през 2014 и 2015 г. Това е красива столица, със зашеметяващ исторически градски пейзаж, построен по бреговете на величествения Днепър. Но белезите от войната са неизбежни, най-вече в изгорелите снаряди на жилищни сгради, засегнати от безразборни руски въздушни удари и ракетни атаки.Смелите жители на Киев правят много, за да поддържат някаква форма на нормална рутина в ежедневния си живот, въпреки ужасите, които трябваше да преживеят през последните четири месеца. Влязох в кафене и говорих с хора, които срещнахме по улиците, опитвайки се да продължим с ежедневния си живот – рязък контраст с първите седмици на войната и ужасяващите условия в Източна Украйна.

"Пътят към ЕС се случва в трагичен момент": Зеленски подаде попълнения въпросник за членство в ЕС

Докато милиони са избягали от Украйна, за да търсят мир и подслон в съседните страни, много от тези, които са останали, млади и стари, са навън, докато не дойде полицейският час и улиците са пусти. Нямам нищо друго освен възхищение от издръжливостта и духа на украинците, като знам, че много от тях са загубили близки, приятели и съседи заради тази непредизвикана руска агресия.

Ние скърбим за убитите, но емоционалните щети върху живите трябва да са огромни.

Първото ми посещение на място ме отведе в жилищен район, засегнат от руски ракетен удар само преди няколко дни. Гледайки руините на изгоряла детска градина, далеч от всякаква цел със стратегическо значение, става ясно, че този вид атаки не са непреднамерени и произволни. Те са част от умишлена стратегия за разпространение на страх и терор сред цивилното население на Украйна. Надявам се руските извършители на тези шокиращи деяния да бъдат подведени под отговорност. Малко по-късно посетих летище Гостомел, само на кратко шофиране северно от центъра на Киев. Сцената на интензивни битки в първите дни на инвазията това летище беше дом на прочутия Антонов АН-225, най-големият транспортен самолет в света и гордостта на украинската авиация.

Нежно наричан Мрия (Мечта), този великолепен шестмоторен самолет беше унищожен в битката за контрол над летището и всичко, което остава, е изгоряла развалина.

Но имаше хора, които упорито се опитваха да го спасят – те вече са решили да го възстановят. Надявам се, че наследството на Мрия ще продължи и че международната общност ще намери начини да помогне на Украйна да възстанови не само това летище, но и да върне към живот украинската аерокосмическа индустрия.

Обядвах с външния министър Кулеба и след това се срещнах с група украински бизнес лидери за разговор в метрото. Трудно е да си представим с какво се изправят и аз съм възхитен от техния стремеж и отдаденост да направят възможно това, което изглежда невъзможно: да поддържат икономиката на Украйна да работи и страната им отворена за бизнес в разгара на най-голямата заплаха, пред която е била изправена нацията.

Имах възможност да кажа няколко думи и исках да предам това, което мисля, че чувстват много от нас на Запад:

Всеки ден украинците се бият и умират за целия свободен свят. Най-малкото, което останалата част от света може да направи, е да окаже нашата непоклатима и безусловна подкрепа, докато последният руски войник напусне украинска територия. Всичко друго би било поражение – не само поражение на правото на Украйна да избира свободно собствената си съдба, но и на върховенството на закона и суверенитета на нациите.”

Брансън е собственик на авиокомпания, звукозаписна компания и др. под марката “Върджин”, а най-новото му начинание е компания, която предлага космически пътешествия. Личното му състояние се оценява на над 4 млрд. британски лири.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА