Открийте ни и в

Близък изток и Азия

Зимни игри насред пустинята. Неом, 33 пъти по-голям от Ню Йорк, ги очаква (СНИМКИ)

Според правителството на Саудитска Арабия структурата ще бъде захранвана изцяло от възобновяема енергия

публикувано

на

Зимни игри насред пустинята. Неом, 33 пъти по-голям от Ню Йорк, ги очаква

Зимни игри ще се проведат в пустинята. Невероятно, но факт. Саудитска Арабия спечели домакинството на Зимните азиатски игри през 2029 г.

Голямото събитие ще се проведе в планинския курорт Тройена в близост до планирания футуристичен град Неом. Построяването му ще погълне 500 милиарда долара и трябва да е готов до 2026 година. Богаташите няма да пестят средства и ще ни пренесат буквално в бъдещето.

“Това е голяма победа за саудитската нация и целия регион на Персийския залив”, заяви министърът на спорта принц Абдулазиз бин Турки ал Файсал.

По време на зимния форум ще се проведат 47 състезания.

Vera Кostoff – българката, чиято дъщеря покори сърцето на Сидни Шелдън

Тройена, на 50 километра от брега, е разположена на височина от 1500 до 2600 метра. През зимата температурите понякога падат до точката на замръзване, но районът е сух. Въпреки че всички състезания трябва да се провеждат на изкуствен сняг, 100 процента от енергията трябва да идват от възобновяеми източници.

Правителството на Саудитска Арабия разкри визуални изображения на футуристичния линеен град, наречен The Line (Линията), който ще бъде построен на бреговете на Червено море като част от мегапроекта за град на бъдещето Неом.

Очаква се структурата да бъде с изцяло огледални фасади

и да се простира на площ от 170 километра дължина в северозападната част  Саудитска Арабия. Самото съоръжение се планира да бъде с височина 500 метра и едва 200 метра ширина, в пустинята. Вертикалната конструкция на The Line е съвсем различна алтернатива на традиционните градове, които обикновено се строят в окръжност около една централна точка.

Кандидат-кметица и звезда във филмите за възрастни: Легализирайте порното в България (СНИМКИ)

Зимни игри насред пустинята. Неом, 33 пъти по-голям от Ню Йорк, ги очаква

Проектът е дело на 37-годишния принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който споделя, че The Line ще създаде модел за опазване на природата и подобрена среда за живеене на хората.

Конструкцията ще се състои от две стеноподобни огледални конструкции, които ще затварят открита площ между тях и ще бъдат свързани с множество мостове и много зеленина. С височината си от 500 метра съоръжението ще се превърне в 12-та по височина и

първа по дължина сграда в света.

The Line ще включва жилищни, търговски и развлекателни зони, училища и паркове и се предвижда да подслони рекордните 9 милиона жители! Всички жилища, магазини и места за отдих ще бъдат разположени вертикално на над 100 етажа, а чрез транспортна система, която ще обслужва The Line, разстоянието от единия до другия край на града ще може да бъде изминато в рамките на 20 минути. А се очаква да бъде

33 пъти по-голям по площ от Ню Йорк.

Според правителството на Саудитска Арабия структурата ще бъде захранвана изцяло от възобновяема енергия и е проектирана като устойчива алтернатива на традиционните градове.

„Не можем да пренебрегнем екологичната криза, пред която е изправен нашият свят, затова Неом е в челните редици на предоставянето на нови и решения за справяне с тези проблеми“, споделя принц Бин Салман, относно проекта в пустинята.

„При нас работят най-ярките умове

в областта на архитектурата, инженерството и строителството, за да превърнем идеята за изграждане на вертикален град в реалност.“

Зимни игри насред пустинята. Неом, 33 пъти по-голям от Ню Йорк, ги очаква

Футуристичният регион Неом, елемент от който е и проектът The Line, е част от стремежа на Саудитска Арабия Vision 2030 да диверсифицира икономиката си и да стане по-малко зависима от петрола.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено