Открийте ни и в

САЩ

Зловеща “тайна”: Стотици салвадорци, депортирани от САЩ – насилвани, убивани

публикувано

на

Снимка: БТА

Най-малко 200 салвадорски имигранти и бежанци са убити, изнасилени или изтезавани, след като американското правителство ги върнало на салвадорските власти.

Неправителствената организация “Хюман райтс уоч” е документирала 138 случая на убити салвадорци от членове на престъпни банди, полицията и войници между 2013 и 2019 г.

Повечето са умъртвени в рамките на две години след депортирането им от същите хора, които са ги преследвали преди да се опитат да получат защита в САЩ, пише “Гардиън”.

В доклада “Депортирани към опасност: Депортационната политика на САЩ излага салвадорци на смърт и тормоз” също се отбелязва, че повече от 70 салвадорци са били жертва на побой, сексуално насилие и изнудване предимно от престъпни банди или са изчезнали след връщането им в страната.

Ел Салвадор, най-гъсто населената страна в Централна Америка с над 6 милиона граждани, е една от държавите с най-много убийства и изнасилвания.

През последното десетилетие почти 11 000 души са изчезнали – повече от изчезналите по време на гражданската война от 1979 до 1992 г.

Властите като цяло не могат да защитят населението от това насилие, което често е дело на улични банди. Около 60 000 души членуват в различни престъпни организации в страната.

На фона на насилието голям брой салвадорци са потърсили убежище в САЩ. Броят им се е увеличил с почти 1000% за 5 г. до 60 000 през 2017 г., показват данни на ООН.

Потресаващата ситуация е добре документирана, но въпреки това САЩ продължават да депортират салвадорци, които са заплашени от насилие и дори смърт, подчертава неправителствената организация.

Около ¾ от 1,2 милиона салвадорци живеят в САЩ без документи или имат временен статут, което означава, че са заплашени от депортация.

Между 2014 г. и 2018 г. САЩ са депортирали 111 000 салвадорци и са предоставили убежище на 18,2% от подалите документи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено