Открийте ни и в

България

След юли: Значителен скок на тока и топлата вода в цяла България

Една от основните причини за ръста на цените си остават високите стойности на квотите вредни емисии, които топлофикациите трябва да купуват

публикувано

на

Сн: Facebook

Значително увеличение на цените на електроенергията от когенерацията и почти символично поскъпване на топлата вода предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за следващия регулаторен период от 1 юли за топлофикациите.

При най-голямото топлофикационно дружество – столичното, цената на произведената електроенергия ще се увеличи с близо 35% и вече ще струва 227,29 лв/мвтч без ДДС. Докато топлата вода и парното ще поскъпнат минимално – планираното от регулатора увеличение е с 2,5 на сто до 93,79 лв./мвтч без ДДС.

От доклада на КЕВР става ясно, че „Топлофикация София“ предвижда намаление на общата стойност на инвестиционните разходи с 23,62%. Това изглежда странно на фона на неизпълняващата се изцяло ремонта програма в последните години, в съчетание с големите пробиви по мрежата, на които абонатите са свидетели през зимата.

КЕВР: Няма да има рязко повишаване на цената на парното и тока

Общинското дружество е намалило и с 5% персонала си, но твърди, че заради ниското заплащане трудно се намират добри специалисти. Средната заплата е над 1700 лв., става ясно от данните на дружеството.

При „ЕВН България Топлофикация“ преференциална цена на електрическата енергия се увеличава с 29 на сто и след 1 юли ще бъде 213,63 лв./мвтч без ДДС. Еднокомпонентната цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода се увеличава с 8,9% до 95,67 лв./мвтч без ДДС.

При „Топлофикация Плевен“ цената на произведения ток се увеличава до 226,58 лв./мвтч, като увеличението е с малко над 31%, спрямо настоящия регулаторен период. Топлата вода и парното ще се увеличат с 8,1 на сто след 1 юли и цената ще бъде 78,56 лв./мвтч без ДДС.

КЕВР: Токът поскъпва, парното поевтинява

При „Топлофикация Бургас“ произведения ток чрез когенерация ще се увеличи до 220,19 лв./мвтч или с 32,5 на сто, спрямо сегашната цена. Топлата вода за клиентите ще поскъпне с 10,75 на сто до 78,70 лв./мвтч без ДДС.

При варненската топлофикация „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – цената на произведения ток се увеличава до 228,06 лв/мвтч. Там поскъпването е с 32,26 процента. Топлата вода и парното се увеличават с 11% и след 1 юли ще струват 93,43 лв./мвтч без ДДС.

В „Топлофикация – Враца“ преференциалната цена на електрическата енергия става 242,86 лв./мвтч като увеличението спрямо предходния период е с 33,4%. Топлата вода и парното във Враца поскъпват с 9,5 на сто до 86,68 лв./мвтч без ДДС, сочат анализите на КЕВР.

По-евтино парно? Теменужка Петкова категорична: потребителите ще усетят намаляването на цената на руския газ

При „Топлофикация ВТ“ – Велико Търново преференциалния ток се увеличава до 266,48 лв./мвтч като поскъпването спрямо сегашния ценови период е с 22,36 на сто. Топлата вода и парното в старата ни столица поскъпват с 13,27 на сто до 98,84 лв./мвтч без ДДС.

В „Топлофикация-Разград“ преференциалната цена на електрическата енергия се вдига с 15% до 218,67 лв./MWh. Там топлата вода и парното ще поскъпнат с 9,88 на сто до 94,20 лв./мвтч без ДДС.

При „Топлофикация Русе“ токът от когенерациите се увеличава до 252,22 лв./мвтч и поскъпването е с 22,57 на сто, спрямо цените през настоящия регулаторен период. Топлата вода и парното се увеличават до 81,71 лв./мвтч без ДДС (увеличение с 7,6 на сто).

При „Топлофикация Перник“ преференциална цена на електрическата енергия става 216,22 лв./MWh, което е увеличение спрямо сегашния период с 15,47%. Парното и топлата вода в Перник поскъпват с малко над 10 на сто и след 1 юли ще струват 80,76 лв./мвтч без ДДС.

В „Топлофикация Сливен“ токът от когенерацията се увеличава с 9,65% до 191,49 лв./мвтч. Топлата вода и парното там поскъпват минимално – с 1,75 на сто до 76,66 лв./мвтч без ДДС.

„Топлофикация Габрово“ и този сезон ще продава най-скъпия ток, колкото и малко да е производството там. Преференциалната цена на електрическата енергия достига 348,82 лв./мвтч или увеличението е с 18,9 на сто. Парното и топлата вода се увеличават до 107,85 лв./мвтч без ДДС (поскъпване с 8,76 на сто).

АЕЦ „Козлодуй“ ще доставя топла вода и парно на клиентите си на цена от 49,99 лв./мвтч без ДДС. Увеличението там според анализа на КЕВР е с 11,78 на сто.

В ТЕЦ „Брикел“ преференциалната цена на електрическата енергия става 215,53лв./мвтч и поскъпването е с 15,65 на сто. Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода се поевтинява с 9,45% до – 69,53 лв./мвтч без ДДС.

В „ТЕЦ Бобов Дол“ преференциалната цена на електрическата енергия става 196,13 лв./мвтч (увеличение с 24,8 на сто). Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода се намалява с 25,2 на сто до 55,44 лв./мвтч.

Една от основните причини за ръста на цените си остават високите стойности на квотите вредни емисии, които топлофикациите трябва да купуват. Повечето от тях вече са изчерпали безплатните си квоти, които им бяха отредени през миналите периоди. За целите на ценообразуването e приета прогнозна цена на СО2 квоти за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. в размер 47 евро/t СО2, става ясно още от доклада на КЕВР.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Елена Йончева: Ще има изслушване на Гешев в Брюксел

Той ще бъде изслушан на тема върховенството на закона, което се организира от Мониторинговата група на ЕП

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

„Главният прокурор Иван Гешев ще се яви на изслушване в Брюксел“. Това каза пред БНР евродепутатът Елена Йончева.

Той ще бъде изслушан на тема върховенството на закона, което се организира от Мониторинговата група на ЕП.

Очаква се в залата да присъстват и премиерът Крил Петков, както и правосъдният министър Надежда Йорданова.

„Изслушването ще даде възможност на новото правителство и на главния прокурор да изложат плановете си как да се излезе от кризата, в която ГЕРБ вкара България, свързана с върховенството на закона“, каза още Йончева.

По думите й изслушването е важно, защото финансирането на държавите членки е пряко обвързано със зачитането на правото.

В момента главният прокурор Иван Гешев е начело на българската делегация, която е на официално посещение в Турция, съобщиха от прокуратурата.

От парламента: Гешев ще бъде сменен до 6 месеца, ако сам не си тръгне

В делегацията са включени зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Десислава Пиронева и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Официалното посещение е по покана на турския главен прокурор Бекир Шахин.

В рамките на визитата са предвидени срещи във Върховния съд и Главната прокуратура на Република Турция. Българската делегация ще посети и новооткритата сграда на Главната прокуратура в Анкара.

Основен акцент в разговорите между ръководствата на прокуратурите на двете съседни страни ще бъде продължаване на отличното сътрудничество по наказателноправни въпроси, сферата на антитероризма, както и противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата с нелегалната миграция, се посочва в съобщението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Депутат от ИТН оглавява тотото

Преди дни Василев каза, че ще смени ръководството на тотото

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Депутатът от „Има такъв народ“ Александър Тодоров е избран от спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор (БСТ). Това става ясно от внесените документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.

Заявлението е подадено в петък (21 януари) чрез интернет и в момента се обработва.

Тодоров е на 32 години и е депутат в 47-ото Народно събрание, избран от Плевен. По професия е юрист, а в момента е и член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. По първоначална информация Тодоров ще трябва да се откаже от депутатското си място, за да може да заеме поста.

В документите, подадени в Агенцията по вписванията се посочва още, че в Управителния съвет на тото ще влязат още Росен Иванов и Георгий Султанов. Последният беше предложен от „Има такъв народ“ за министър на културата след изборите през миналото лято.

През седмицата Радостин Василев не каза имена, но посочи, че в Управителния съвет ще има юристи, които ще се запознаят с въпросите за законови промени и ще обяснят на министъра как дружеството да работи „максимално свободно и на по-голяма територия на пазара“. „Ще направя всичко необходимо, за да може това дружество да реализира печалба, каквато му се полага като монополист на пазара.“

Преди дни Василев каза, че ще смени ръководството на тотото. Последва пресконференция на изпълнителния директор Любомир Петров, който каза, че няма да подаде оставка, но ако бъде уволнен, ще приеме и няма да обжалва. Часове по-късно двамата имаха среща и след нея Василев каза, че освобождава Петров и ръководството на тотото с едностранен акт.

В средата на септември служебният министър Андрей Кузманов каза, че след подаден от министерството сигнал Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка на тотото. В понеделник Любомир Петров заяви, че това е невярно, защото проверката е започнала още през март, когато Кузманов не беше на поста, като уточни, че тя продължава и в момента.

Последваха още няколко публични изяви на Петров и министър Василев, като директорът на тотализатора неколкократно определи решението за политическо.

От своя страна Василев мотивира решението си с търсене на по-голяма печалба за тотото, както и каза „защото така съм преценил“. „Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което първо съм назначил, и което не е политизирано. Не казвам, че те са политизирани, но предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество. Както и във всички дружества в министерството на спорта.“

Петров беше назначен преди почти две години от тогавашния министър на спорта Красен Кралев. Смяната на ръководството на тотото предизвика интерес заради включването на бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов, определяни като близки до бившия министър-председател Бойко Борисов. Новото ръководство на дружеството заработи при много по-благоприятни условия, тъй като тотото се превърна в единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

След призива на „Пирогов“ се изви опашка от желаещи да дарят кръв

Кръв беше необходима за операции на 17-годишно момиче

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Опашка от желаещи да дарят кръв се изви днес пред Центъра по трансфузионна хематология в София.

Това стана след вчерашния призив на болница „Пирогов“ към гражданите за доброволно и безвъзмездно кръводаряване.

Това беше особено умолително към хората с рядката кръвна група А положителна.

Количества от нея бяха необходими за предстоящите операции на 17-годишното момиче.

То беше блъснато в петък от автобус на градския транспорт в столицата.

Тежката катастрофа стана в столичния квартал „Люлин 2“. 17-годишното момиче е било блъснато от автобус, движещ се по линия 111.

Пострадалата е откарана в спешната болница „Пирогов“ с тежки травми и с пряка опасност за живота.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА