Открийте ни и в

Интересно

Зрителна способност на винарките с приложение в роботиката

Събраните от наблюденията данни са прехвърлени в симулатор на полет

публикувано

на

Изследователи от САЩ са наблюдавали поведението на плодови мушици (винарки), които използват очните си движения, за да контролират полета си.

Вдъхновени от уникалната им способност, учените са разработили схема с потенциално приложение в роботиката, пише сп. “Протоколи на Американската академия на науките”.

В публикацията си специалистите от университета на Пенсилвания описват подробно умението на дрозофилите да контролират полета си по този начин, за да избират оптималната траектория.

Събраните от наблюденията данни са прехвърлени в симулатор на полет във виртуална реалност, изграден с помощта на високоскоростна камера и светодиоди.

Учените виждат потенциално приложение на тези уникални природни способности в създаването на нови инженерни решения в роботиката.

Винарки или плодови мушици са досадните дребни летящи вредители, които често се появяват в домовете ни през топлите дни. Малките плодови мухи за съжаление се размножават изключително бързо и като че ли изведнъж рояк от тях се поява в кухнята.

Те представляват един от най-досадните гости в нашия дом, особено през летния сезон – плодовите мушици с непрекъснатия си полет и неконтролируемото влечение към храната често са присъствие, от което не можем да се отървем.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА