От компанията, чийто акции миналата седмица преживяха истински борсов крах, искат да продължат да обработват данни на своите европейски потребители в САЩ. От своя страна властите в ЕС искат да спрат това и да задължат всички компании, опериращи на регионалния пазар, да обработват данни на сървъри базирани в

В своето становище от “Мета” посочват, че споделянето на информация между отделни държави и региони е от ключово значение, за да може компанията да осигурява своите услуги, свързани с целенасоченото разпространение на рекламно съдържание.

Зукърбърг: Социалните мрежи не бива да бъдат "арбитри на истината"

До този момент „Фейсбук“ използваше споразумението Privacy Shield („Щит на поверителността“), което позволяваше дейностите на компанията в Европа да могат да се извършват безпрепятствено. Документът обаче бе анулиран с решение на Европейския съд през 2020 г., като от тогава досега политиците от двете страни на Атлантическия океан преговарят за нов договор.

От базираната в Лондон медия City AM са провели комуникация с „Мета“, като от там са потвърдили за намеренията. Вицепрезидентът на технологичния гигант по глобални въпроси и комуникации Ник Клег, който е бивш вицепремиер на Великобритания, посочи, че липсата на безопасен трансфер на данни, който да е законово регламентиран, е пречка пред развитието на индустрията, обработваща информация.

Последиците от липсата на подобна рамка ще бъдат усетени от малките до най-големите бизнеси, допълни Клег. За пример той даде, че френска компания, занимаваща се с продажби на дребно, няма да може да базира свой колцентър в Мароко.