Открийте ни и в

СВЯТ

Зърненият износ на Украйна расте, въпреки войната с Русия

Експортирани са общо около 48,5 милиона тона, което е повече в сравнение с отчетените за фискалната 2020/2021 г.

публикувано

на

Румъния има излишък от пшеница за износ

Украйна е с 8 процента повече зърнен износ и бобови растения на годишна база за приключилата в края на юни финансова година 2021/2022 г. въпреки войната с Русия, предаде ДПА.

Експортирани са общо около 48,5 милиона тона, което е повече в сравнение с отчетените за фискалната 2020/2021 г. 44,7 млн. т, обяви министерството на земеделието в Киев.

За юни обаче износът бележи спад от 44 на сто на годишна база и се срива до 1,4 млн. тона, а причината е спирането на износа по море.

Износът на пшеница за финансовата 2021/2022 г. също нараства на годишна база с над 12 процента, достигайки 18,7 милиона тона за миналата година. Въпреки това изнесените за юни количества са с почти 80 процента по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.

Международните хуманитарни организации се опасяват, че заради спирането на украинския износ в резултат на войната може да се стигне до още по-голямо поскъпване на продоволствените стоки, особено на зърното за хляба. Опасенията са свързани най-вече с възможното избухване на глад в Африка и Азия.

В момента по полетата на Украйна растат около 22,48 млн. тона пшеница, което е със 17 процента по-малко в сравнение със средните стойности за последните четири години, според анализ на най-големия търговец на земеделски стоки в Германия “Бaй Ва” (BayWa), основаващ се на спътникови данни.

Сателитните изображения показват, че падането на тазгодишната реколта под средните равнища вече е неизбежно, каза изпълнителният директор на “Бай Ва” Йозеф Луц.

Друг проблем, който се очертава, е превозването на зърнения износ.

“Ако не бъдат отворени пристанищата, зърното няма да излезе от страната”, призна Луц, визирайки руската блокада на украинските пристанища.

“Този развой е катастрофален за най-бедните страни в света”, добавя той. Според шефа на “Бай Ва” слабата реколта води до липсата на около 20 млн. тона пшеница на международните пазари.

Поради това цената расте и някои части на света започват да изпитват глад и вече се наблюдава надпревара между развиващите се страни за изкупуване на пшеницата.

Тазгодишната реколта в Украйна може да се окаже дори още по-слаба от очакваното, защото някои от засетите площи са практически недостъпни заради мини и други препятствия.

Най-плодородните райони се намират именно в зоните на бойните действия. Жътвата вече започна и ще продължи до края на юли.

Според германския канцлер Олаф Шолц групата на седемте най-богати страни (Г-7) работи за улесняване на износа на зърно от зоните на военните действия в Украйна.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА