Открийте ни и в

България

Иванов: Русия има над 100 дипломати, България – 10, решението цели пропорционалност

Още на 18 май Министерски съвет взел решението за руските дипломати, заяви Иванов

публикувано

на

“Основната обосновка за решението за руските дипломати е прилагане на принципа за пропорционалност, заложен във Виенската конвенция, която казва, че трябва да има равнопоставеност в дипломатическите отношения на две страни”. Така председателят на “Демократична България” Христо Иванов оправда действията на кабинета в оставка за принудителното изтегляне на 70 руски дипломатически представители от България.

“Русия има над 100 дипломати, България около 10. Има сериозна диспропорция. Това решение стъпва на тази логика. Въпросът не е какво има в ДАНС. Особено, след като Русия ни обяви за враждебна страна. Дано един ден демократична Русия да се появи и ние да преразгледаме отношенията си с нея”, посочи Иванов.

Лидерът на демократите обясни, че за доклад от службите във връзка с руските дипломати се е заговорило отдавна, а решение по темата е имало от Министерски съвет още на 18 май. Иванов увери, че намеренията на БСП да прекратят разговорите за съставяне на правителство не са променили стремежа на ДБ към търсене на възможности “страната да продължи да се управлява”.

“Мисля, че трябва да обсъдим всички варианти. Но не очаквайте аз да се присъединявам в поставянето на условия. Най-лесно e да се фокусираме върху персоните и по тази причина се докарахме до тази ситуация. Да поговорим обаче за приоритети, съдебна реформа. Политики свързани с еврозоната, енергийна независимост. Тогава ще е по-лесно. Аз мисля, че хора с правилна политическа подкрепа могат да свършат тази работа”, отговори Иванов на въпрос дали Кирил Петков все още е подкрепяна фигура от “Демократична България” за поста премиер.

“Коалицията не е добре сглобена, но е по-добре от другото”, завърши той, изразявайки готовност за диалогичност, която да съхрани един по-различен властови модел от този на кабинета Борисов 3.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА