Открийте ни и в

България

Иван Гешев повишил бивши шефове на спецпрокуратурата без конкурс

ВСВ не бърза с провеждането на конкурси, заради което на много места в системата свободните места стоят без титуляри с години.

публикувано

на

Иван Гешев

Бившите шефове на двете спецпрокуратури са били повишени без конкурс, веднага след като бяха преназначени като редови обвинители заради закриването на спецструктурите.

15 бивши спецпрокурори и следователи са командировани скоро след преназначаването, пише “Лекс”, цитирайки регистъра на командированите на сайта на Висшия съдебен съвет.

"Имаме над 97% ръст при осъдителните присъди, такъв няма никъде в ЕС": Гешев се похвали в НС

В последния ден от съществуването на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура (АСП) – 27 юли, Прокурорската колегия на ВСС премести всички магистрати в други органи на съдебната власт, съобщава БГНЕС.

Така шефка на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура-София.

Два дни по-късно – на 29 юли, главният прокурор Иван Гешев със своя заповед я е командировал в Апелативната прокуратура в столицата, считано от 1 август.

ВСС иска всички доказателства за тримата прокурори от "Осемте джуджета"

Бившият ръководител на АСП Даниела Попова пък е преместена във Върховната административна прокуратура.

Във Върховната касационна прокуратура е командирован друг доскорошен апелативен спецобвинител – Дочо Дочев.

Други спецпрокурори се качват без конкурс в апелативната прокуратура. Десетима бивши спецследователи пък са командировани в Националната следствена служба.

Девет от тях са от следствения отдел на Софийската градска прокуратура, а десетият – от следствения отдел на Окръжната прокуратура в София.

Командироването реално е повишение без конкурс в съдебната система, което открай време се критикува като начин магистратите да бъдат държани в зависимост от шефовете, които ги “качват” така по инстанциите.

ДАНС: Спецпрокуратурата ни забрани да изнасяме информация за Делян Пеевски

Висшият съдебен съвет изобщо не бърза с провеждането на конкурси, заради което на много места в системата свободните места стоят без титуляри с години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено