Открийте ни и в

Политика

Иван Костов: Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия

Костов е на мнение, че служебното правителство активно участва в борбата за властта

публикувано

на

Иван Костов: Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия

Бившият премиер Иван Костов е на мнение, че служебното правителство активно участва в борбата за властта. “Участва като че ли, за да компрометира тези политически формации, които са за реформите и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от поведението на тези хора”.

Според него темата за върховенството на закона

е изцяло забравена. „Чудя се защо я забравят и тези, които претендират да са истински демократи”, каза Костов.

Той коментира, че политиката на Путин „разстройва силно редовете на неговите привърженици и това е повече от очевидно”. Според Костов те са объркани и уплашени. „Личи си по говорителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята пропаганда. Личи си, че цари едно объркване, една загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащита”, заяви бившият премиер.

Диамантът Кохинор върху короната на кралицата: четири държави претендират за него

По думите му трябва да се приеме много сериозно рискът от това режимът в Москва да посегне към ядреното копче, за да се защити.

Костов не смята, че след изборите би могло да се състави

широко програмно правителство с участие на ГЕРБ, ДБ и ПП. „Този компромис е недопустим за ДБ”, каза той.

Според него обществото у нас трябва да поиска Преходът да бъде осъществен и завършен. „Промените тръгват отдолу. Хората трябва да поискат и след това стават нещата”.

Криптокралят: Не харча повече от $600 000 за часовник. Конфискуваха му McLaren-и и Lamborghini

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как тя е дошла при нас. „Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък”, коментира Костов.

В новата си книга “Политика отвътре”,

Костов пише: „Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия”.

„Така е. Силите са били много мощни и много компетентни. Те познават властта, знаят как да я бранят. Тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място”, каза по този повод бившият премиер. 

Българин загина в катастрофа с камиона му в Тексас

Според него от СДС са били единни в идеята за разрушаване на комунистическия режим, но крайно разнородни мнения е имало в това какво трябва да се изгради, какво да замести този режим.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено