Открийте ни и в

България

Иван Костов: Ще има световен рекорд по смъртност за 2020 г.

“Ваксинирайте се, животът е на първо място”, призовава бившият министър-председател

публикувано

на

Сн: БТА

“Коефициентът на общата смъртност в България за 2020 г. ще бъде между 1.74-1.78%, което вероятно ще бъде световен рекорд в статистиката на ООН за изминалото десетилетие на XXI век”, такава е прогнозата на бившия министър-председател Иван Костов в анализ пред “Mediapool”.

Костов обясни още, че прави анализа съобразно починалите в страната. Не е възможно тук да бъдат анализирани и оценени многопосочните поражения върху здравето на хората, дължащи се както на епидемията, така и на начина на нейното управление, обяснява още той .

На 30 ноември директорката на “Демографска и социална статистика” в НСИ г-жа Магдалена Костова прогнозира общата смъртност през тази година да достигне 120-125 хил. души. Две седмици по-късно, на база отчетите за седмична смъртност, предвид фактите вероятно числата ще бъдат между 121.2-123.7 хил. души. НСИ напомни, че средно в последните 10 години са умирали 105-108 хил. души.

СЗО в България: отпускане на мерките за Коледа може да се превърне в трагедия

“Без епидемията от COVID-19 и при всички останали равни с 2019 година условия, починалите в 2020 би следвало да бъдат 107.7 хил. души. Прогнозите сочат, че в 2020 коефициентът на общата смъртност в България ще бъде между 1.74-1.78%, което вероятно ще бъде световен рекорд в статистиката на ООН за изминалото десетилетие на XXI век”, добавя Костов.

Той допълва още, че се надява това да бъде прочетено и възприето от институциите и от хората, които твърдят, че няма COVID-19 или, че той е обикновен грип. Също и от тези, които не спазват препоръчаните мерки за предпазване от вируса.

Прогнозата за починалите от COVID 19, базирана на двуседмичния им среден брой, показва около 8 хил. души в края на 2020. Заедно със 107.7 хил. се получава около 115.7 хил. души, починали вследствие на причините, действали през 2019 и поради епидемията. Следователно, могат да се очакват между 5.5-8 хил. души необяснени случаи. Т.е. такива, които се дължат на засега неизвестни причини. Необяснените ще бъдат между 169-200% повече, отколкото е прогнозата за загубите вследствие на COVID-19.

Готов е първият имунизационен кабинет в България (СНИМКИ)

Костов е категоричен – институциите са длъжни да обяснят, на какво се дължи посоченото много по-високо нарастване на общата смъртност, отколкото това от епидемията. Смята, че причините са недостоверност на статистическите данни, липсва на доверие в здравната система, дезорганизацията в болничното здравеопазване и лошия здравен статус на българина.

“Призовавам скептичните да премислят пораженията върху обществото ни и да се ваксинират. Животът е на първо място. Заедно с него прегръдката на близките ни, от която сме лишени вече толкова месеци”, призова той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА