Открийте ни и в

България

Иван Портних: Не съм одобрявал или разплащал програма за Варненското езеро

Портних добави, че не е бил разпитван

публикувано

на

Не съм одобрявал или разплащал програма за Варненското езеро
Сн: БТА

Не съм одобрявал или разплащал програма за Варненското езеро.  Това заяви кметът на Варна след повдигнатите му обвинения.

„Наблюдавам състезанието на разни политици, извадени от нафталина, да обясняват кой има по-големи заслуги в разкриването на детайли около темата с тръбата на Варненското езеро. Нито съм одобрявал програма, нито съм осигурявал финансиране, нито съм избирал изпълнители, нито надзор, нито съм въвеждал в експлоатация или съм разплащал. Тогава просто не съм се занимавал в политиката. Нека Борислав Гуцанов да попита Сергей Станишев кой е избрал изпълнителят, те се занимаваха с това”, обясни той.

Портних добави, че не е бил разпитван.

Варненският кмет Иван Портних вече е обвиняем

„Не съм ходил на разпит, получил съм документите, които трябваше да получа”, допълни кметът.

Иван Портних коментира още, че през последната година и половина промяната се изразява в това да се реанимира Гуцанов като политически фактор. Градоначалникът добави, че нито програмите за общините, нито тези за бизнеса във Варна са договорени към днешна дата.

„Виждаме имагинерни обещания, а когато става въпрос за конкретика не се прави нищо, даже напротив- спъва се. При гласуването на бюджета, който се забави достатъчно много, за да се забавят и бюджетите на общините, ние внесохме предложения, касаещи Варна и региона за около 200 милиона лева. При гласуването в зала Гуцанов, Стоян Михалев от “Демократична България” и всякакви други знайни и незнайни хора, категорично не ги подкрепиха. Ако бяха гласували „За”, можехме тези 200 милиона да ги имаме в държавния бюджет. Това е цинизъм. Едно хора се бият в гърдите как Варна трябва да има лоби в парламента, а от другата страна при гласуването за средствата се гласува против”. Вместо 200 милиона сега има нула”, обясни Портних.

Кметът коментира още, че проектът за „Хемус” е спрян, а този за АМ „Черно море” също е изчезнал в небитието.

„Виждаме различни представители на управляващата коалиция да говорят за Варна различни неща. Корнелия Нинова обясняваше, че ще се регистрира нова индустриална зона в Девня. Други говореха за иновации. Гуцанов говори, че до края на годината ще започне интермодалния терминал. Идеята му за „Аспарухов мост” 2 леко сме я забравили. Този мост изведнъж се заздрави с идването на новата власт. Преди години постоянно падаше. Темата за втори мост, върху която всички политически субекти си направиха кампаниите- изчезна. Промяната в региона се изчерпва с това да се спре строителството на „Хемус”, при оставени пари от предишното правителство. Мина време, явно не става дума за пари, а за това, че по „Хемус” не се работи”, допълни Портних.

Той обърна внимание,че Програмата „Региони в растеж”, по която в предния програмен период бяха направени много обекти в региона, сега носи друго име, но не е отворена към днешна дата и няма изгледи това да се случи.

„Дори и утре да бъде отворена, ще минат години докато реално средствата могат да бъдат изпозлвани за реализирането на проекти”, каза градоначалникът.

Припомняме, че повод за повдигнатото обвинение през вчерашния ден беше канализационната тръба под Варненското езеро. През годините имаше редица аварии с нея, въпреки средствата, които бяха отпускани за ремонт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено