Открийте ни и в

Вашите пари

Идват ли още по-трудни времена за хората и фирмите в САЩ

Най-потърпевши от коронакризата се оказаха жените и имигрантите

bgvoice

публикувано

на

Бъдещето на световния растеж е оптимистично, но в настоящето нещата ще се влошат, преди да започнат да се оправят. Това смята известният професор от Харвард и главен икономист за Международния валутен фонд Кенет Рогоф.

„Оптимист съм за технологиите. Но ние сме в разгара на пандемия и не съм оптимист в това отношение. Чувам всякакви мнения, че втората вълна ще е смекчена, че ще е ужасяваща, а аз съм склонен да мисля, че все още ни предстоят много трудни времена за хората и за икономиката. Но са нужни само няколко години и аз съм оптимист за посоката на технологиите и икономическия ръст“, каза той пред Bloomberg.

Проф. Рогоф призна, че не е оптимист за случващото се в момента. Той дори смята, че то е катастрофално за малките и средни предприятия, за конкуренцията.

Катастрофално е за всички

които са изгубили работата си и изпитват затруднения.

„В настоящия момент, мисля, че нещата ще се влошат, преди да се подобрят. В много сфери може да има двойна рецесия. Не знаем как ще се развият нещата с вируса, но аз анализирам всякакви гледни точки и съм силно притеснен. Не, не се опитвам да кажа, че скоро ще има страхотен растеж. Правилният въпрос е кога ще се върнем там, откъдето започнахме? Според мен това ще е в края на 2021 г., а може би и след това“, сподели професорът.

Междувременно в свой анализ The Wall Street Journal предупреди, че големите жертви на коронакризата ще бъдат жените и имигрантите.

Месеци след кризата се очертава ясно разделение между жертвите и оцелелите. Страните, работниците и индустриите, които разчитат на производството – от компютри до мебели и играчки – се справят и дори преуспяват насред икономическия водовъртеж.

Междувременно онези, които предоставят услуги, които всъщност хората избягват от страх от заразяване, се борят за оцеляване. Услугите, които не изискват физическа близост – като много финансови услуги, софтуер и телекомуникации – са по-малко засегнати, както и строителството и земеделието.

FILE – In this Sept. 2, 2020, file photo, a help wanted sign is displayed at car wash in Indianapolis. The number of Americans seeking unemployment benefits fell last week of Oct. 19, to 751,000, the lowest since March but a figure that remains historically high and indicates the viral pandemic is still forcing many employers to cut jobs. (AP Photo/Michael Conroy, File)

Това разделение между производството и услугите означава, че икономическата болка е засегнала особено силно жените и имигрантите, както и икономиките с големи сиви сектори или тези, които разчитат в голяма степен на туризма, развлеченията и пътуванията, пише изданието.

Работата на жените

 Жените търпят по-големи загуби на работни места, отчасти защото те са силно представени в сектора на услугите. За икономистите това е една от големите промени в настоящата рецесия, тъй като досега мъжете са губили повече работните си места по време от всяко от шестте свивания на икономиката в САЩ от 1970 г. насам.

Спадът в заетостта през трите месеца до юни спрямо същия период година по-рано е по-голям за жените в почти всички страни, изследвани от Международната организация на труда.

В САЩ заетостта в сектора, свързан със свободното време, и хотелиерството отбеляза най-големия си спад през септември от началото на тази година – сигнал, че новият ръст на заразените все още вреди на заетостта на жените.

 Обратна миграция

Имигрантите са особено силно засегнати от затварянето на ресторанти, барове и други бизнеси, които включват личен контакт. Мигрантите представляват по-голям дял от заетостта в секторите на хотелиерството и хранително-вкусовата промишленост. Без тези работни места мнозина бяха принудени да се върнат в родните си страни.

 Сив сектор

 В много части на света, но особено в най-бедните страни, големи дялове от работната сила се прехранва извън официалната заетост. Над два милиарда души работят в неформалната икономика в световен мащаб, показват данни на Международната организация на труда, включително над 80% от работниците в многолюдни страни като Индия, Индонезия и Нигерия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Биткойнът се срина с 15% само за ден

Други криптовалути също преживяха драматичен спад

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Най-голямата криптовалута биткойн поевтиня с близо 15%, а някои други дигитални валути се сринаха с 20% по време на неделната търговия, отбелязвайки най-драматичните понижения от февруари насам.

Този ценови срив стана факт само дни след забележителния подем на пазарите за криптовалути, когато биткойнът поскъпна до рекорден ценови връх около 65 хиляди долара.

В неделя водещата криптовалута се срина за кратко с близо 15% към близо 52 хиляди щатски долара, след като нейният ценови спад се ограничи в рамките на деня с 10% до около 56 000 долара.

Епизод на "Семейство Симпсън" предсказа, че цената на биткойните ще скочи до безйкрайност

Подобен и дори по-драматичен спад претърпяха и редица други криптовалути, като Етериум, който се раздели с 18% от стойността си.

Според анализатори нямаше ясна причина за тези брутални разпродажби, но не е изключено причината да е свързана със започналата през миналата седмица търговия на акции на криптоборсата Coinbase на технологичната борса Nasdaq.

В началото на търговията в понеделник биткойнът опитва известна стабилизация, поскъпвайки с около 2% към 57 300 долара, намирайки подкрепа от Китайската централна банка, която изненадващо определи водещата криптовалута като възможна алтернативна инвестиция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Ню Йорк и Хавай са с най-много безработни в САЩ

Небраска, Южна Дакота, Юта и Върмонт се нареждат в другия край на класацията, където процентът безработни е едва 2,9

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В 20 американски щата и окръг Колумбия безработицата през март е намаляла, а в 30 щата – остава на същото ниво, съобщи Министерството на труда.

Все пак нивото на безработните в 40 щата остава по-високо спрямо година по-рано.

На национално ниво безработицата намалява с 0,2% в сравнение с месец по-рано – до 6%, но е с 1.6 пункта по-висока в сравнение с март 2020 г.

Заплатите в частния сектор в САЩ – по-високи отвсякога

Най-висок е броят на хората без работа в Ню Йорк и Хавай – съответно 8,5 и 9%.

Небраска, Южна Дакота, Юта и Върмонт се нареждат в другия край на класацията, където процентът безработни е едва 2,9.

Най-голям напредък през март е отчетен в Северна Каролина, където нивото на безработица е спаднало с половин процент. Положителната статистика се отчита в 30 щата, което означава, че икономиката започва да се възстановява въпреки пандемията.

През последната една година, най-сериозно е било положението в Хавай, където безработицата е скочила с 6,9%. Това може да се обясни с въведените заради пандемията ограничения за пътуване и работа на бизнесите в сферата на услугите (хотели, ресторанти, барове). Като популярна туристическа дестинация Хавай е пострадал най-много.

Добра новина: С 200 000 по-малко са заявленията за обезщетения за безработица в САЩ

В четвъртък Министерството на труда съобщи, че броят на американците, подали иск за обезщетение за безработица, е спаднал през изминалата седмица до 576 000.

През март работодателите добавиха 916 000 работни места.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Заплатите в частния сектор в САЩ – по-високи отвсякога

Това повишава риска инфлацията да е по-висока, отколкото властите очакват

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус не спира да въздейства най-силно на броя работни места и възнаграждението за тях. Неравномерното й въздействие върху определени индустрии обаче изглежда направи данните за заплатите без значение. Например, средните почасови доходи скочиха с 8,2% през април 2020 г. в сравнение с година по-рано, несравнимо най-рязкото увеличение, отчитано досега. Но това беше така, защото нископлатените работници от областта на услугите загубиха работата си и отпаднаха от изчисленията, пише Брайън Чапата за Bloomberg. В последния доклад, който повечето анализатори смятат за силен във всички сфери, средните почасови доходи намаляват на месечна база за първи път от юни. Тъй като толкова много работници са мигрирали, а местните икономики

се отварят с различна скорост

е трудно да се направи правилен извод от тези цифри.

Или може би е необходимо по-изчерпателно изчисление. Том Порчели и Джейкъб Убина от RBC Capital Markets изтъкнаха това, което е известно като индекс на съвкупния седмичен щат, който според тях показва по-пълна картина на цялостните възнаграждения, защото ефективно включва средните почасови доходи, средните седмично отработени часове и заетостта. По тази мярка, която Porcelli предпочита от години, работниците от частния сектор сега прибират повече пари, отколкото през февруари 2020 г., точно преди началото на пандемията.

Този вид напълно оформена V-образна крива може да е нещо обичайно, когато гледаме индексите на фондовия пазар, но е доста рядка в статистиката за трудовия пазар в САЩ, която показва, че възстановяването е крайно непълно. Примерите включват съотношението заетост към население и степента на участие на работната сила.

Трябва да кажем, че индексът на съвкупния седмичен щат не сочи, че САЩ са дори близо до представата на Федералния резерв за пълна заетост. Първо, необходимо е само бързо разглеждане на данните, за да се види, че те остават по-долу, откъдето щяха да бъдат, ако предишният темп на растеж на заплатите и заетостта бе продължил линейно. Председателят на Фед Джером Пауъл даде ясно да се разбере, че централната банка няма да обяви победа, докато много повече американци не се върнат в работната сила, включително онези, на които им трябваше повече време да си намерят работа при последното възстановяване. „Широкообхватните“ критерии на Федералния резерв са причина икономистите от Уолстрийт сега да се опитват да прогнозират нови променливи, които биха могли да повлияят на Фед, като например

безработицата сред чернокожите

Фактът обаче, че общите заплати в частния сектор са по-високи отвсякога, въпреки че американската икономика загуби около 9 милиона работни места, изглежда повишава риска инфлацията да бъде по-силна, отколкото властите очакват. „Тъй като работните места продължават да се завръщат, в контекста на бизнеса, който в момента твърди, че пазарите на труда са затегнати, този натиск върху заплатите само ще нараства, като по този начин ще добавя инерция към инфлационната динамика, която би трябва да се повишава оттук насетне“, пишат Порчели и Убина. „В комбинация с голям тласък на търсенето, предизвикателства пред предлагането и потребители, които имат средствата да поддържат търсенето повишено, смятаме, че предстоящата година вероятно ще бъде изненада за Федералния резерв, който според нас подценява колко силен е инфлационният натиск.“

Като последен знак на тази динамика Министерството на труда наскоро публикува своето проучване за разкриването на работни места и текучеството на труда, или JOLTS, което показа, че свободните позиции в САЩ са достигнали двугодишен връх от 7,37 милиона. Но бизнесът казва, че има

трудности при намирането на работници

за тези длъжности поради въпроси, свързани с пандемията, като грижи за децата и здравословни проблеми, което отчасти може да обясни защо „постоянната“ безработица остава толкова упорито висока. Ако компаниите искат спешно да попълнят свободните места, те вероятно ще трябва да платят повече. А ако разходите за труд растат, е разбираемо шефовете да се опитат да повишат цените, за да избегнат изцяло поемането на тази тежест.

Постоянният натиск върху заплатите създава потенциално по-траен инфлационен цикъл от натрупаните спестявания от изминалата година, създаващи огромно търсене. Анализаторите от клона на Фед в Ню Йорк заявиха неотдавна, че оценките за излишни спестявания в размер на 1,6 трилиона долара всъщност не са толкова прекомерни и макар че американската икономика може да се възстанови силно от пандемията, „харченето на тези спестявания няма да бъде неин основен двигател.“

Всичко това ни казва, след като САЩ навлизат в нова икономическа ера, че може би е време да започнем да нищим отново данните за заплатите. Цифрите показват, че цялостният спад в доходите на работниците от частния сектор е бил забележително краткотраен – отне почти три години за подобен скок след 2008 г. Ако този темп продължи и през останалата част от годината, е напълно възможно регулаторите да постигнат своите цели за инфлацията по-рано от очакваното, дори ако целите им за трудовия пазар остават далеч.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Кърваво убийство посред бял ден в Шумен (ВИДЕО)

По предварителна информация двама клошари се сбили, след което единият намушкал смъртоносно с нож другия

Затвори