Открийте ни и в

Вашите пари

Идват ли още по-трудни времена за хората и фирмите в САЩ

Най-потърпевши от коронакризата се оказаха жените и имигрантите

публикувано

на

Бъдещето на световния растеж е оптимистично, но в настоящето нещата ще се влошат, преди да започнат да се оправят. Това смята известният професор от Харвард и главен икономист за Международния валутен фонд Кенет Рогоф.

„Оптимист съм за технологиите. Но ние сме в разгара на пандемия и не съм оптимист в това отношение. Чувам всякакви мнения, че втората вълна ще е смекчена, че ще е ужасяваща, а аз съм склонен да мисля, че все още ни предстоят много трудни времена за хората и за икономиката. Но са нужни само няколко години и аз съм оптимист за посоката на технологиите и икономическия ръст“, каза той пред Bloomberg.

Проф. Рогоф призна, че не е оптимист за случващото се в момента. Той дори смята, че то е катастрофално за малките и средни предприятия, за конкуренцията.

Катастрофално е за всички

които са изгубили работата си и изпитват затруднения.

„В настоящия момент, мисля, че нещата ще се влошат, преди да се подобрят. В много сфери може да има двойна рецесия. Не знаем как ще се развият нещата с вируса, но аз анализирам всякакви гледни точки и съм силно притеснен. Не, не се опитвам да кажа, че скоро ще има страхотен растеж. Правилният въпрос е кога ще се върнем там, откъдето започнахме? Според мен това ще е в края на 2021 г., а може би и след това“, сподели професорът.

Междувременно в свой анализ The Wall Street Journal предупреди, че големите жертви на коронакризата ще бъдат жените и имигрантите.

Месеци след кризата се очертава ясно разделение между жертвите и оцелелите. Страните, работниците и индустриите, които разчитат на производството – от компютри до мебели и играчки – се справят и дори преуспяват насред икономическия водовъртеж.

Междувременно онези, които предоставят услуги, които всъщност хората избягват от страх от заразяване, се борят за оцеляване. Услугите, които не изискват физическа близост – като много финансови услуги, софтуер и телекомуникации – са по-малко засегнати, както и строителството и земеделието.

FILE – In this Sept. 2, 2020, file photo, a help wanted sign is displayed at car wash in Indianapolis. The number of Americans seeking unemployment benefits fell last week of Oct. 19, to 751,000, the lowest since March but a figure that remains historically high and indicates the viral pandemic is still forcing many employers to cut jobs. (AP Photo/Michael Conroy, File)

Това разделение между производството и услугите означава, че икономическата болка е засегнала особено силно жените и имигрантите, както и икономиките с големи сиви сектори или тези, които разчитат в голяма степен на туризма, развлеченията и пътуванията, пише изданието.

Работата на жените

 Жените търпят по-големи загуби на работни места, отчасти защото те са силно представени в сектора на услугите. За икономистите това е една от големите промени в настоящата рецесия, тъй като досега мъжете са губили повече работните си места по време от всяко от шестте свивания на икономиката в САЩ от 1970 г. насам.

Спадът в заетостта през трите месеца до юни спрямо същия период година по-рано е по-голям за жените в почти всички страни, изследвани от Международната организация на труда.

В САЩ заетостта в сектора, свързан със свободното време, и хотелиерството отбеляза най-големия си спад през септември от началото на тази година – сигнал, че новият ръст на заразените все още вреди на заетостта на жените.

 Обратна миграция

Имигрантите са особено силно засегнати от затварянето на ресторанти, барове и други бизнеси, които включват личен контакт. Мигрантите представляват по-голям дял от заетостта в секторите на хотелиерството и хранително-вкусовата промишленост. Без тези работни места мнозина бяха принудени да се върнат в родните си страни.

 Сив сектор

 В много части на света, но особено в най-бедните страни, големи дялове от работната сила се прехранва извън официалната заетост. Над два милиарда души работят в неформалната икономика в световен мащаб, показват данни на Международната организация на труда, включително над 80% от работниците в многолюдни страни като Индия, Индонезия и Нигерия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Как хората в Америка затънаха в дългове

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6200 долара дългове

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

21 трилиона долара, или 102 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) – на толкова възлизат държавните задължения на САЩ в края на мандата на Доналд Тръмп. По-зле не е било от края на Втората световна война насам. Но и частните дългове на хората в Америка са толкова високи, колкото никога преди, започвайки от самия Тръмп, който има 400 милиона долара задължения – значителна сума дори и за милиардер.

При това причината е не само в пандемията, пишат „Ди Цайт“ и „Дойче Веле“. Още преди нея, през четвъртото тримесечие на 2019 година, на всяко домакинство в Америка са се падали средно по 115 000 долара задължения. И оттогава те са продължили да нарастват: по данни на аналитичния отдел на агенция Moodys в края на 2020-а дължимите суми за наеми достигат до 70 милиарда долара, тъй като милиони домакинства изобщо не са си плащали наемите или са ги плащали частично.

Ренди Коен, който е собственик на заложна къща в Чикаго, казва: „COVID-19 само изостри това, което се наблюдава отдавна – на американците парите не им стигат“. В момента много се търсят заеми срещу заложени вещи. „Хората ни носят телевизори, музикални инструменти, телефони, часовници – всичко ценно, с което разполагат“, добавя той.

Пандемията е довела до тежко положение дори и на американците с редовни доходи. Голяма част от семействата живеят от заплата до заплата, а месечните им доходи стигат само за покриване на месечните разходи. В случай на нужда, почти 40 процента от хората в САЩ не биха могли да заделят и 400 долара – сочи допитване на Американската централна банка.

 Защо не стигат парите?

Голяма част от приходите на хората в Америка отиват за изплащането на вече взети дългове – за ипотеката, колата или за следване. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за основните потребности са нараснали през последните десетилетия. Един пример: през пролетта на 2020-а един нов автомобил се е продавал средно за 38 000 долара, а средният годишен доход на домакинство преди пандемията е възлизал на 68 000 долара. От 2009 година насам размерът на кредитите, взети за покупката на автомобили, почти се е удвоил – до 1,3 трилиона долара.

Но най-големият проблем е с кредитите за покупката на имоти, които възлизат на 10 трилиона долара – абсолютен рекорд. В Сан Франциско, например, средната цена на еднофамилна къща е 1,6 милиона долара, но и извън големите градове желанието за придобиване на собствено жилище е все по-трудно изпълнимо, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.

Растат и дълговете за медицинско обслужване. Благодарение на здравната реформа на президента Барак Обама, много повече американци са осигурени, но в болниците често трябва да се доплащат хиляди долари, преди застраховката да поеме разходите. Освен това таксите са непосилни за мнозина – едно семейство би трябвало да плаща средно по 1600 долара месечно, което води дотам, че над 170 милиона американци имат неплатени сметки при лекаря или в болницата, както показва проучване от 2019 година.

Средният американец оперира с четири кредитни карти и има 6200 долара дългове, сочат данните на аналитичната компания Experian. „Това обстоятелство е съсипващо“, отбелязва данъчната консултантка Лусинда Марино, цитирана от „Ди Цайт“. „Хората имат чувството, че земята под краката им

може да пропадне всеки миг

За много от 20-те милиона души, изгубили работните си места заради пандемията, опасенията стават реалност.

„Тревожни индикации имаше още преди кризата“, казва от своя страна икономистът Торстен Слок от „Дойче Банк“, цитиран от „Шпигел“. Още тогава е станало ясно, че расте делът на хората, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Най-вече това важи за по-младите, за хората с ниски доходи, представителите на малцинствата и за нискоквалифицираните, уточнява той. „Потребителите бяха уязвими и преди кризата, но пандемията утежни положението им допълнително“, казва Слок.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Цените на жилищата – драмата на младите британци

Имотният бум в страната може да вгорчи бъдещето на новите поколения

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Flickr

И Великобритания не е подмината от бум на имотния пазар през последните месеци. Собствениците на жилища се възползват от коронавирусната криза, като евтините заеми и намаляването на държавните данъци тласкат цените на недвижимите имоти до рекордно високи стойности през 2020 г., пише Bloomberg.

През декември средната цена на жилищен имот във Великобритания достига 253 374 паунда, което е с 6% повече спрямо същия месец през 2019 г., според ипотечния кредитор Halifax.

Този ръст по време на тежката икономическа криза прави почти невъзможно закупуването на жилища от страна на по-младите поколения, особено когато става въпрос за имотния пазар в Лондон, където средната стойност на жилищата почти се е удвоила през последното десетилетие.

Финансовите проблеми, които притискат голяма част от населението заради коронавируса, са особено явни при младите хора, засегнати от блокадите и преустановяването на определени бизнеси, към които те имат експозиция.

„Става въпрос за дисбаланс на икономическата сила“, коментира Робърт Джойс, заместник-директор на Института за фискални изследвания. „Все повече къщи попадат в ръцете на същите онези хора, които после ги дават под наем на по-младите“, добавя той.

Съществуват последици и за производителността на икономиката. Високите разходи за покупка на жилище могат да затруднят преместването на работниците, лишавайки компаниите от таланти, а младите хора – от възможност за по-добра работа и по-добро заплащане.

Увеличаващата се пропаст

между сегашното младо поколение, което трябва да живее под наем, и по-възрастните наемодатели, привлича фокуса на властите.

Финансовият министър Риши Сунак трябва да вземе пример от държави като Аржентина, която събира данък върху богатството, за да подкрепи икономическото си възстановяване.

Бумът на имотния пазар е стимулиран от намаляването на данъка върху покупките на имоти. Пандемията от COVID-19 стимулира и интереса към преместване в по-големи имоти и в жилища извън градския център, тъй като работата от разстояние става все по-обичайна.

Очаква се броят на британците, работещи от вкъщи, да нарасне петкратно до 2025 г., според отделно допитване на ръководители в областта на финансите, публикувано от Deloitte. Според същото допитване 98% от 90-те финансови ръководители очакват корпоративните данъци и данъците за физическите лица да нараснат.

Изявеният защитник на идеята за по-високи данъци за богатите Гари Стивънсън, икономист и бивш служител на Citibank, прогнозира, че лихвените проценти

ще останат продължително време

на сегашните нива, подобно на глобалната финансова криза. Стивънсън предупреждава, че цените на жилищата в Лондон могат отново да нараснат двойно.

Достъпността до жилища е на практика невъзможна в британската столица, където купувачите трябва вече да плащат средно по 420 618 паунда към края на 2020 г., за да се сдобият с имот, според Nationwide Building Society. Поради тази причина хората са принудени да се обърнат за помощ към семействата си за финансова подкрепа.

Въпреки че като цяло разликата между богати и бедни във Великобритания е далеч по-малка от тази в САЩ, тя продължава да се увеличава през последните десет години.

През 1996 г. повече от половината от хората между 25 и 34 години притежават жилищата, в които живеят, според IFS. Към 2017 г. техният дял е понижен до малко над една трета.

Въпреки всичко месечният ръст през декември показва, че жилищният пазар вероятно започва да губи известна инерция. Halifax прогнозира, че

цените може да намалеят

с 5% през 2021 г., тъй като данъкът върху имотните сделки изтича през март, а нови ограничения за спиране на разпространението на вируса натежават върху икономиката.

Тъй като „се очаква безработицата да нарасне през идните месеци, натискът към понижаване на цените на жилищата остава вероятен през 2021 г.“, казва Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Евростат: Всеки трети българин живее на студено

В България все още не е изработена ясна дефиниция на „енергийно бедните“. Това е нужно, за да може цените на тока за бита да се определят от пазара – не от енергийния регулатор

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Над 30 процента от българите не могат да си позволят да отопляват домовете си адекватно, сочат данни на Евростат, публикувани в началото на годината.

Страната ни е на първо място в Евросъюза по дял на хората, които не успяват да покриват тези разходи. Средно за Европа процентът от насeлението, което не може да се отоплява е четири пъти по-малък – около 7 на сто.

На второ място след България в негативната класация се нарежда Литва. Почти 27 на сто от литовците не могат да си позволят нормално отопление.

Евростат: България е четвърта в ЕС по разходи за храна

Този проблем почти не съществува в Норвегия и Швейцария.

В България все още не е изработена ясна дефиниция на „енергийно бедните“. Това е нужно, за да може цените на тока за бита да се определят от пазара – не от енергийния регулатор. Това е и изискване на Брюксел към България.

„Много е трудно, защото всяко правителство, което реши да предприеме такива непопулярни мерки, ще се сблъска със социални протести. Същевременно ние от 2011 г. предупреждавахме, че цените на електроенергията се задържат изкуствено ниски с административни и политически мерки. Те трябва да се увеличат – това ще е непопулярна мярка, но тя трябва да бъде направена“, казва Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

Страната ни е на челна позиция по дял на хората в Европа, които не успяват да се отопляват, въпреки енергийните помощи, които се отпускат.

През този отоплителен сезон са подпомогнати над 283 хиляди домакинства, като основно помощите са за твърдо гориво – предимно дърва и въглища.

Енергийното министерство вече години наред подготвя либерализацията на тока, която обаче така и не стигна до битовите потребители. От ведомството съобщиха, че процесът по освобождаване на цените за бита ще е плавен, за да се осигури спокойствие за клиентите, а защитата за уязвимите групи е от първостепенно значение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Кърваво убийство посред бял ден в Шумен (ВИДЕО)

По предварителна информация двама клошари се сбили, след което единият намушкал смъртоносно с нож другия

Затвори