Две момчета и четири момичета, както и две учителки, са първите идентифицирани жертви на стрелбата в тексаското начално училище, при което загинаха най-малко 19 деца. 10-годишният ученик от четвърти клас Ксавие Лопес беше убит във вторник, когато 18-годишен стрелец откри огън в началното училище Роб в Увалде, Тексас. Майката на момчето е присъствала на церемонията по награждаването му само часове преди стрелбата, без да знае, че това ще бъде последният път, когато вижда сина си жив, разказа братовчед му пред KTRK. Сметка в GoFundMe е създадена от член на семейството, за да помогне на родителите му да съберат пари за погребението, където вече са налични повече от 24 000 долара.

Идентифицирани са и двама учители, също загинали при стрелбата. 44-годишната Ева Мирелес, учителка в началното училище Роб в Увалде, беше обявена за мъртва от роднини във вторник вечерта. Тя е омъжена за Рубен Руис, 43-годишен полицай в местното полицейско управление. Мирелес е работила в образователната система в продължение на 17 години и е била учител в училището в поне пет от тях.
В профила си на Robb Elementary School тя описва себе си като активен бегач, турист и понякога колоездач.
"Наясно съм, че тези стрелби ще продължат", каза лелята на Мирелес Лидия Мартинес Делгадо. „Тези деца са невинни. Пушките не трябва да са лесно достъпни за всички. Това е моят роден град, малка общност от по-малко от 20 000 души. Никога не съм си представяла, че това ще се случи на особено любими хора... Всичко, което можем да направим, е да се молим усилено за нашата страна, щат, училища и особено семействата на всички“, каза в изявление Делгадо.
Вторият убит учител е Ирма Гарсия, майка на четири деца и 23-годишен ветеран в началното училище Роб, която е преподавала заедно с Мирелес в продължение на пет години.
По-рано във вторник мобилна морга беше разположена пред училището, когато съдебните лекари започнаха тежката задача по идентифициране на жертвите.
Нападателят Салвадор Рамос също е застрелян и убит от митнически и граничен агент, който осъзнава какво се случва и се затичва към Robb Elementary, за да помогне без подкрепа.
Освен това в спешното отделение на болницата в Увалде се лекуват 13 деца, както и 45-годишен мъж.
Полицията обяви на пресконференция във вторник вечерта, че ще работят, за да се свържат с жертвите на починалите, веднага щом останките им бъдат идентифицирани.
University Health San Antonio също потвърдиха, че при тях се лекуват дете, чието състояние в момента не е известно, и 66-годишна жена, която е в критично състояние.
В началното училище Роб учат 600 ученици. Загрижени родители бяха забелязани на мястото на стрелбата, отчаяно търсещи децата си, а видео от хаотичната сцена показва, че полицията пристига в кампуса на училището с оръжия в ръка.
Едно широко разпространено видео изглежда показва, че заподозреният стрелец се приближава до училището, докато на заден план се чува стрелба.
Видеозаписи, заснети непосредствено след стрелбата, показват как майки трескаво тичат към кампуса, за да приберат децата си. От училището предупредиха родителите да стоят настрана и вместо това да приберат децата си от място за среща, след като са били „отчетени“.
Кметът на Увалде Дон Маклафлин каза пред Fox News, че изстрелите са били произведени извън мястото и че след като е застрелял един човек, нападателят е побягнал към училището, където се е барикадирал вътре.