Открийте ни и в

Америка избира 2020

Внимание избиратели: Лесно можете да бъдете измамени на изборите в САЩ

Ето различните схеми, по които хората, които гласуват в САЩ, могат да бъдат измамени.

bgvoice

публикувано

на

Ерик Тъкър и Бен Фокс, Асошиейтед прес

ФБР и агенцията за киберсигурност на министерството на вътрешната сигурност издадоха през последните седмици редица указания, имащи за цел да предупредят избирателите за проблеми, които могат да възникнат на изборите, а също какви стъпки могат да предприемат американците за противодействие на заплахата от чуждестранна намеса.

Проблемите, посочени в съобщенията на обществената служба, са в широк диапазон – от разпространение на дезинформация в интернет за изборния процес до кибератаки срещу изборната инфраструктура. Като цяло указанията ясно показват, че американските агенции следят широк кръг от възможни заплахи, с които те смятат, че избирателите би трябвало да са запознати – не само от гледна точка на прозрачността, а и за да могат да са подготвени.

Предупрежденията бяха отправени, макар че американски служители вчера изразиха увереност в честността на гласуването въпреки многократните опити на президента Доналд Тръмп да представи в черна светлина вота.

Някои от съобщенията на ФБР и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (АКСИ) са следните:

ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ЧРЕЗ ФАЛШИВИ ИНТЕРНЕТ ДОМЕЙНИ И ИМЕЙЛ ПРОФИЛИ

Не е трудно да бъде създаден фалшив или измамнически имейл профил или уебсайт, който много да прилича на истински.

ФБР и АКСИ предупреждават, че именно това може да се случи, за да бъдат измамени американците по време на изборите.
Киберпрестъпниците редовно фалшифицират уебсайтове с леко различно изписване или с други едва доловими промени, за да измамят интернет потребителите.

В контекста на изборите например един фалшив уебсайт с окончание „.com“ в сравнение с „.gov“, който претендира, че има легитимна информация за изборите или изборните резултати, може да заблуди хората, които посещават страницата, карайки ги да мислят, че това, което четат, е истински, достоверен правителствен източник.

Служители казват, че освен да разпространяват фалшива информация, подобни измамнически уебсайтове и имейл профили могат да събират лични данни и да разпространяват зловреден софтуер.

Като предпазна мярка избирателите могат да проверят начина на изписване на уебсайтовете или имейл адресите, които може да изглеждат истински, но всъщност да не са.

ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ЧРЕЗ ОНЛАЙН ИЗДАНИЯ

Чуждестранни разузнавателни служби могат да използват уебсайтове като псевдонаучни онлайн издания, за да предизвикат объркване около изборите и да подкопаят доверието в легитимността на резултатите.

Това може да включва разпространяване на твърдения, че избиратели са убеждавани да не гласуват или че има изборни измами, очерняне на отделни политически кандидати, разпространяване на информация за кибератаки – както реални, така и предполагаеми, и на други заблуждаващи или недоказани твърдения с цел манипулиране на общественото мнение и дискредитиране на изборния процес.

Американски служители насърчават избирателите да разчитат на достоверни източници на информация, включително щатски и местни изборни служители, и да проверяват през надеждни канали съобщенията за проблеми с гласуването, преди да ги разпространяват в интернет.

ФАЛШИВИ ТВЪРДЕНИЯ ЗА ОТКРАДНАТА ИНФОРМАЦИЯ НА ИЗБИРАТЕЛИ

Информацията кой как е гласувал е лична. Но информацията кой има право на глас, колко често някой гласува и за коя партия е общодостъпна чрез различни източници.

Затова, когато миналия месец руски медии съобщиха, че информация за регистрацията на избиратели в САЩ била достъпна в хакерски форум, властите казаха, че няма основания за тревога.

ФБР и АКСИ напомниха малко след това, че неназовани „чуждестранни субекти“ и киберпрестъпници разпространяват фалшива информация с цел да дискредитират американския изборен процес, включително с неверни твърдения, че са откраднали и разгласили информация за избиратели.

Дори тези чуждестранни субекти и киберпрестъпници да имат такава информация, това по никакъв начин не би попречило на даден американец да гласува, нито би позволило манипулиране на вота. Американските агенции казват, че нямат информация някакво нападение срещу изборна инфраструктура да е застрашило честността на изборните резултати или точността на информацията за регистрация на избиратели, нито да е попречило на провеждането на изборите.

КИБЕРЗАПЛАХИ ЗА СИСТЕМИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

Предупрежденията описват възможни заплахи за изборната инфраструктура, които според тях могат да забавят гласуването или да възпрепятстват достъпа до информация за гласуването, но не би трябвало да застрашат честността на резултатите.

Едно от опасенията е свързано с т.нар. атаки за отказ на услуга, при които достъпът до даден сървър е блокиран поне временно чрез поток от заявки, което може да направи свързани с изборите уебсайтове недостъпни или да забави достъпа до информация за гласуването или резултатите.

Но дори при подобни нападения изначалните данни за гласуването не би трябвало да бъдат засегнати, казват федерални служители. Те заявяват, че работят с местни изборни служители, за да гарантират, че могат да сведат до минимум въздействието и бързо да се възстановят от подобно нарушение.

ФБР и АКСИ казват в друго от издадените напоследък предупреждения, че киберсубекти продължават да се опитват да проникнат в системите за регистрация на избирателите и за съобщаване на гласовете. Агенциите обаче казаха, че не са установили никакви случаи, които биха могли да попречат на американците да гласуват или да променят изборните резултати.

През 2016 г. Русия се опита да намери уязвими места в щатските изборни системи в САЩ и също така проникна в системата на Илинойс за регистрация на избирателите, търсейки достъп до машините за гласуване, вътрешните мрежи, системата за регистрация на избирателите, електронните избирателни списъци и уебсайтовете за съобщаване на гласовете. Няма обаче доказателства, че са били променени гласове или че руската дейност е повлияла върху изхода.

Тази година агенциите казват, че според тях ще е трудно да се манипулират гласовете по начин, който би могъл да окаже въздействие върху изборите, и че изборните служители са разработили предпазни механизми като временни бюлетини, хартиени резервни екземпляри и резервни избирателни списъци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Екстремисти призовават за ново насилие преди инаугурацията на Байдън

Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Екстремисти призовават за ново насилие преди инагурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, която ще се проведе на 20-и януари. Това съобщава в свое разследване CNN, като се позовава на данни от разузнаването, които са прихванали чатове и постове на екстремистки групи, които са участвали и в погрома над Капитолия.

„Ако не знаете как да стреляте, трябва да се научите. СЕГА!. Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите.

Дни преди обсадата на Капитолия, направена от ревностните поддръжници на отиващия си президент Доналд Тръмп, подобни сигнали също били прихванати.

Байдън покани Пенс на инаугурацията си

В онлайн публикации в различни групи на провокатори, агитиращи за гражданска война, смърт за някой от топзаконодателите в страната и атаки срещу полицията, ставаше ясно, че се готви нещо. Не е ясно обаче защо не са били взети мерки. Това най-вероятно няма да се повтори.

Експерти предупреждават, че призивите за насилие се засилват всеки ден до встъпването в длъжност на Джо Байдън, на което по една или друга причина Доналд Тръмп заяви, че няма да присъства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Пентагонът ще осигури мирното предаване на властта на Байдън

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на отбраната на САЩ ще изпълни задълженията си за осигуряване на своевременно и мирно предаване на властта на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари.

Това заяви в четвъртък в Twitter и. д. министърът на отбраната Кристофър Милър.

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър. Той също така осъди насилието, избухнало на Капитолийския хълм в сряда.

Тръмп: "Приключи най-великият президентски мандат, ще има нормално предаване на властта"

Очаква се действащият вицепрезидент, републиканецът Майк Пенс да посети церемонията по инаугурацията на Байдън, информира в. „Politico“, позовавайки се на трима източници.

Пенс вероятно ще се появи на събитието на 20 януари, за да демонстрира подкрепата си за мирното предаване на властта, пише изданието.

Според източниците за вицепрезидента е станало по-лесно да вземе това решение, след като действащият държавен глава Доналд Тръмп го разкритикувал за отказа му да подкрепи преразглеждането на резултатите от изборите на заседанието на Конгреса в сряда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Бившият шеф на канцелария на Тръмп подаде оставка след щурма на Капитолия

Tези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бившият шеф на канцеларията на отиващия си президент Доналд Тръмп – Мик Мълвейни, подаде оставка от сегашния си пост като специален пратеник за Северна Ирландия.

„Не мога повече да работя така. Не мога да остана.“, каза той.

Така той се присъедини към нарастващия брой служители на администрацията на Тръмп, които се оттеглят след снощното насилие във и около сградата на Конгреса във столицата на САЩ. До уличния бунт се стигна след като Тръмп говори на масов митинг във Вашингтон, предизвикан от неговите безпочвени обвинения, че победата на президентските избори през ноември му е отнета чрез изборни измами.

ФБР се опитва да идентифицира хората, които щурмуваха Капитолия

Насъсканата тълпа щурмува сградата на Капитолия, където по това време конгресмените окончателно удостоверяваха победата на новоизбрания президент Джо Байдън, и нахлу вътре.

Мълвейни каза, че е позвънил на държавния секретар Майк Помпео, за да го уведоми, че подава оставка.

По-късно той каза по телевизия CNBC, че тези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тейлър Суифт: С гордост ще гласувам за Джо Байдън

Байдън публично благодари на поп звездата за подкрепата в "този ключов момент от нашата история"

Затвори