Открийте ни и в

Твоят глас 2021

Избирателни секции в САЩ няма да отворят на 11 юли

Нужни са още помещения и доброволци за секционните комисии

bgvoice

публикувано

на

ЦВЕТЕЛИН ПЕНЕВ

Откриването на рекорден брой секции в САЩ бе посрещнато с ентусиазъм от българите, но изправи пред трудности доброволците, които са се ангажирали с организирането на изборния процес. Това е причината в някои места, получили разрешение за отваряне на секции, да не може да се гласува, тъй като за тях не могат да се намерят помещения и да бъде назначена избирателна комисия. За това предупредиха българи, съпричастни към организирането на изборите в САЩ.

„За съжаление някои секции няма да могат да отворят“, каза пред BG VOICE Даниел Дженев, един от координаторите на инициативата за повече секции в САЩ и в страните извън ЕС. Той обаче смята, че тези места няма да са много.

Преди няколко месеца парламентът прие промени в Изборния кодекс, с които отпадна ограничението на избирателните секции извън ЕС и се намали броят на заявленията, нужни за откриване на секция. Тези поправки доведоха до регистриране на рекорден брой секции за гласуване зад граница – 784 секции в 68 държави (предишният рекорд е 464 секции през април).

В много държави, сред които и САЩ, безпрецедентното увеличение на броя на секциите доведе до сериозна мобилизация и ентусиазъм за осигуряване на възможност на българите спокойно да упражнят правото си на глас, но в същото време се появиха и големи предизвикателства пред организаторите.

Даниел Дженев смята, че секциите, които няма да могат да отворят в САЩ, ще могат да се преброят

на пръстите на едната ръка

„Но мисля, че от 58-те секции в САЩ, 55 ще бъдат отворени, което е страшно много. Април месец имахме само 35 секции“, припомни той.

Дженев е убеден, че отпадането на ограничението на броя на секциите е крачка в правилната посока, макар че депутатите не изпълниха исканията на българите в чужбина за приемане на някаква форма на дистанционно гласуване и откриване на МИР – Чужбина (не бе приета методиката, по която ще става самото райониране – бел.ред.).

Въпреки че предсрочните парламентарни избори съвпадат с отпускарския сезон и много българи ще предпочитат да летуват пред възможността да гласуват, Дженев наблюдава и сериозна активизация. Той определи като „пробуждане“ и „една запалила се искра в малките български диаспори“ отварянето на секции в Америка, където преди никога не е имало. За пример Дженев посочи Нашвил, Милуоки, Портланд и други.

Прибързаното приемане на измененията в Изборния кодекс от Народното събрание в края на април създаде и неудобства, потвърждават и организатори на секции в САЩ.

Председателят на Борда на директорите на „Малко българско училище“ Георги Петров, който е организатор на секциите в Център „Малката България“, сподели, че промените в Изборния кодекс са били направени много набързо, което е довело до появата на недостатъци. Петров постави под въпрос защо трябва да се отварят секции там, където в миналото е имало, но в момента няма никаква организация. Като пример той посочи, че преди години е имало секции в чикагските предградия Шамбург и Шилър парк, а сега консулството по закон е длъжно да ги отвори заради поправките, въпреки че там няма никаква организация. По думите му така те са поставени пред патова ситуация – хем няма хора, които да организират изборите, хем законът ги задължава да отворят секция там, където няма организация.

„Големият проблем е, че законодателите решиха да премахнат ограничението за секциите в чужбина, но всъщност не помислиха, че те трябва да се отварят там, където има създадена организация, където

в миналото е имало секции

Има недоглеждания в изборното законодателство, които бяха просто скалъпени, защото главната им цел бе да дадат възможност на колкото се може повече хора да гласуват в чужбина и в същото време създават сериозни организационни проблеми“, обясни Петров.

Според него българските законодатели не разбират положението на сънародниците си в чужбина и ситуацията, в която ги поставят.

„Надявам се след изборите да седнат по-спокойно и да изчистят тези недоразумения, защото това са абсолютно законови недоразумения, които създадоха“, подчерта той.

Председателят на Борда на директорите на „Малко българско училище“ разказа още пред BG VOICE, че те са единственото място в Чикаго, което разполага с повече от едно помещение и консулството ги е помолило да отворят повече от една секция.

Петров се обърна с молба към българската общност в Чикаго да помогне за организирането на секциите и плавното протичане на изборите. Той иначе увери, че ще осигурят условия всеки българин да упражни правото си на глас. Петров изрази огромно задоволство от комуникацията с Генералното консулство в Чикаго.

Владимир Георгиев също смята, че има някои пропуски в изборното законодателство. Георгиев е организатор на първата секция в Бъфало, Ню Йорк, където има малка българска общност, която проявява засилен интерес да участва на вота, въпреки липсата на опит в организирането на избори.

„За първи път организираме секция, защото нашата общност не е голяма и преди не сме били в състояние да съберем необходимия брой заявления“, сподели той и акцентира, че българите в района са изразили

огромно желание за участие

на изборите, включително и да участват като членове на СИК.

От думите му стана ясно, че в началото не им е била много ясна процедурата по организирането на секцията, но в крайна сметка бързо са събрали необходимите минимум 40 заявления и са намерили помещение. Владимир Георгиев поясни, че е настъпило леко объркване заради липсата на яснота как трябва да протича организацията. Той обаче е категоричен, че официалните български власти се опитват да им оказват съдействие.

Георгиев изброи няколко недостатъка на законодателните изменения: промените са приети съвсем скоро, няма обучителни и разяснителни материали за организаторите на секции и до последно няма да разберат точно какви отговорности имат, какво се очаква от тях и какво трябва да осигурят.

В същото време много българи са ентусиазирани от възможността да организират секции из американските градове. Такъв е примерът и с Ана Тодорова, която е организатор на секция за първи път в Нашвил, Тенеси.

„Всичко това е ново за нас в Нашвил“, сподели тя и допълни, че връзката с консула, който отговаря за района им, е много добра и за момента организацията протича много добре.

„Ентусиазирани сме. Надяваме се да получим повече гласове, отколкото заявления се получиха, за да може евентуално автоматично да отворим секция следващия път“, обясни Тодорова и изрази надежда, че ще успеят да привлекат гласоподаватели и от близки градове като Мемфис, Чатануга, Ноксвил и др.

Георги Джабаров е друг организатор на нова секция, която се намира в Сан Антонио, Тексас. Той заяви пред BG VOICE, че за момента организацията протича плавно и няма пречки.

„За момента организацията върви добре. Няма пречки реално. Това, което беше по-трудно, бе намирането на помещение, защото в Сан Антонио има много религиозни събития на 11 юли и всички помещения са вече запазени, но успяхме да намерим помещение“, отбеляза Джабаров и допълни, че консулството е много полезно и поддържа редовен контакт с тях.

Нова

секция отварят и в Милуоки

Уисконсин, което спестява часове на българската общност, която преди бе принудена да пътува до Чикаго.

Организаторът на първата секция в Милуоки Георги Райков разкри, че след прокарване на поправката за секциите в чужбина има съществено подобрение в сравнение с преди.

„Преди имаше ограничение до 35 секции в страна, така че ние в Милуоки нямахме никакъв шанс и дори не сме се опитвали да правим нещо. Новият консул като цяло оказва необходимата помощ на такива като нас, които организират секции. Като цяло процесът е долу-горе добър“, разказа Райков.

Той допълни, че е тръгнал с очаквания, че българските власти ще им създадат затруднения, но всъщност не се оказало така.

„Доста положителен опит от гледна точка на държавата. В Милуоки има около 200 българи. Досега не е имало инициатива да участват в изборите, тъй като Чикаго е близо. Но тази година решихме нещо да направим. Не може човек да си похаби един ден да отиде в Чикаго да гласува“, продължи Райков.

Като друг положителен елемент покрай отварянето на секцията той посочи, че българите в района са започнали да проявяват интерес от случващото се в България, включително и хора, които по принцип не са активни.

Според него единственото, което може да се подобри от гледна точка на Изборния кодекс, е да се даде възможност на хората да гласуват по пощата, защото отварянето на секция

не е евтино за държавата

Друга голяма промяна в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс е въвеждане на задължително машинно гласуване. Според някои експерти тази промяна е дискриминираща, тъй като гласуването ще е само с машини в секции с над 300 избиратели. Правилото важи и за секциите зад граница.

Координаторът на инициативата за повече секции в САЩ и в страните извън ЕС Даниел Дженев е убеден, че гласуване само с хартиена бюлетина е отживелица. Той смята, че машинното гласуване не е предпоставка за измама и с него може да се избегне натрупването на много недействителни бюлетини. Дженев също подкрепя въвеждане на гласуване по пощата.

 


МВнР признателно  на българските общности

На въпрос на BG VOICE дали задграничните ни представителства са в контакт с българските общности, от Министерството на външните работи обявиха, че без участието на българските общности зад граница ще бъде непосилно организирането на такъв огромен брой секции и такова мащабно гласуване в целия свят. От Външно заявиха, че 4200 са подадените предложения от нашите задгранични представителства за членове на СИК. МВнР ще командирова над 400 души, които да бъдат членове на комисиите. Ведомството ще разчита на общо 5800 български граждани, които доброволно ще се включат в процеса.

Министерството на външните работи призна, че рекордно големият брой избирателни секции в чужбина създава много предизвикателства, свързани с организацията, логистиката и човешкия ресурс, включително в САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Твоят глас 2021

Българите в САЩ искат нови изборни промени

Сред доброволците, организирали вота в Щатите, има ентусиазъм, но и недоволство

Цветелин Пенев

публикувано

на

Виж цялата статия
Ню Йорк (11 юли 2021) Българската общност в Ню Йорк гласува на изборите за 46-то Народно събрание. Пресфото-БТА снимка: Бисера Виденова (ЕД)

Противоречиви реакции след изборите на 11 юли сред българите в САЩ, които участваха в организирането на вота. Много от тях изразиха задоволството си от процеса, но не са малко и онези, според които е имало пропуски в закона и в работата на ЦИК. Има и такива, които са категорични, че ако сегашните условия за провеждане на избори в чужбина се запазят, повече няма да участват в организирането на вота. За да не се случи това, те имат свои предложения за законодателни промени.

За първи път в чикагското предградие Дес Плейнс 2 и конкретно Център „Малката България“ на 11 юли бяха отворени 3 секции. Това се случи, след като измененията в Изборния кодекс позволиха допълнителни секции извън дипломатическо представителство при събиране на минимум 40 заявления.

Председателят на Борда на директорите на „Малко българско училище“ Георги Петров, който е организатор на секциите в Център „Малката България“, предупреди, че няма да участва в организиране на избори, ако не настъпят някои промени. Той отправи критики за отварянето на три секции, защото не е имало нужда от толкова много.

„Всичко премина нормално с изключение на неуредиците в Централната избирателна комисия /ЦИК/. Не беше толкова добре това, че при нас трябваше да има три секции, защото нямаше нужда от тези три секции. Но по закон трябваше да ги имаме. Ако ме помолят наесен за президентските избори да имаме три секции

ще откажа да ги организирам

защото е абсолютно ненужно“, обясни той пред BG VOICE.

Според Петров най-добрият начин е сформиране на една секция със 7-членна комисия и четири машини за гласуване.

В Дес Плейнс бяха отворени общо 4 секции, в които гласуваха общо около 1000 български избиратели. В една от секциите са подадени едва 19 гласа. Като цяло най-голяма подкрепа получава партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, а зад нея се нареждат „Демократична България“ и ГЕРБ.

„Понеже имаше много хора в България, аз очаквах да гласуват около 200 души, а те дойдоха да гласуват около 400. Броят надмина моите лични очаквания. Но за тези 400 души бе нужна половин, а не три секции. Толкова бързо и толкова лесно ставаше. Ако имах власт, бих направил една 7-членна комисия с четири машини“, разясни Петров.

При следващи избори той е склонен да организира най-много две секции. „Машините остават в консулството, те ще бъдат използвани за бъдещи избори. Четирите машини, ако не могат да бъдат в една комисия, тогава бих се съгласил да бъдат в две секции с по две машини, но в никакъв случай не бих се съгласил на 3 секции, защото е абсолютно безсмислено“, вярва той.

Петров е категоричен, че никога не трябва да се правят избори през лятото. Той изрази мнение, че това е някакъв политически ход.

Като друг проблем Петров посочи липсата на обратна връзка с българското правителство. Той намекна за необходимостта от откриване на МИР – Чужбина, което на практика все още не е прието от Народното събрание.

„Ако съм на мястото на българския законодател, ще сформирам група, която ще отговаря само за чужбина, тъй като имат друг тип организация, имат съвсем различни неща. Има някакво счупване в тази организация.

В ЦИК да има едно отделно звено

 от 10-15 души, което да се занимава само със секциите в чужбина. Много ме боли, че няма обратна връзка“, предложи той.

Ню Йорк (11 юли 2021) Българската общност в Ню Йорк гласува на изборите за 46-то Народно събрание. Пресфото-БТА снимка: Бисера Виденова (ЕД)

Председателят на Борда на директорите на „Малко българско училище“ съобщи, че през следващите седмици заедно с други организатори на секции ще потърсят по официален път генералния консул в Чикаго Светослав Станков, за да може да придвижи нагоре техните предложения.

Петров иначе сподели като цяло, че гласуването е преминало невероятно успешно, всички са много доволни и консулството е създало много добри условия.

Анна Тодорова, организатор на секция за първи път в Нашвил, Тенеси, също изрази задоволство от организацията на изборите, която е преминала плавно.

„50 души гласуваха тук, като над 20 бяха новодобавени в списъка. Аз смятам, че това бе добра избирателна активност, като се има предвид, че много хора са в България по това време на годината или не бяха готови с документи. Ако продължим да организираме избори в Нашвил, надяваме се тя да се повиши“, разказа Тодорова и добави, че са поддържали много добра комуникация с консула, а също така са били подпомогнати и от представител на Министерство на външните работи.

Протоколът от вота в Нашвил показва, че „Демократична България“ е получила с 1 глас (общо 17 гласа) повече от партията на Слави, а на трета позиция са ГЕРБ.

Като единствен проблем Тодорова посочи бавните действия на ЦИК и това, че е трябвало да чакат с часове, за да получат потвърждение за протоколите. От думите й стана ясно, че това забавяне се е случило и в други комисии.

„Нямаше смисъл просто да чакаме. Това бе единственото неудобство, ние си го решихме на местно ниво. Но надявам се това

 да го приемат като правило

Да не е необходимо секционните избирателни комисии да седят и да чакат по цяла нощ, тъй като в комисиите участват доброволци, които са на работа в понеделник“, обясни Анна Тодорова.

Тя каза още, че не са очаквали да съберат 100 гласа за автоматично отваряне на секция на следващи избори, но се надяват лесно да постигнат 40 регистрации за следващия вот.

Според нея ще е безсмислено организирането на трети тур, ако партиите не успеят да съставят коалиция.

„Аз, като говоря за следващия път, силно се надявам за президентски избори, а не за трети тур – парламентарни избори. Ако се стигне до трети тур, не знам какво ще е желанието на хората да гласуват, защото малко безсмислено става. Нещо сериозно трябва да се промени“, заключи тя.

Умора от гласуването се усеща и в Бъфало, макар че българите там ентусиазирано организираха първата секция. Йордан Димов смята, че като цяло има отлив и българите в САЩ не проявяват особен интерес към политиката в България и бюрократщината.

„Много хора са с изтекли документи, други българи са отчаяни от българската политика и българските политици. Хората са отчаяни и не искат да гласуват“, подчерта той.

Въпреки това Димов изтъкна, че са много ентусиазирани и планират да организират секция и за следващи избори, като целта е да достигнат 100 заявления за автоматично отваряне на секция, което обаче може да се окаже трудна задача, тъй като българската общност е от около 300-350 души.

„66 души гласуваха на предсрочните парламентарни избори.

Организацията бе перфектна

 За първи път откриваме секция. Консулският отдел в Ню Йорк ни помогна. Много сме им благодарни, много ни помогнаха. Много от регистриралите се за изборите не успяха да гласуват, защото отидоха на почивка. Но в същото време пристигащи от България като баби и дядовци получиха възможност да гласуват. 7-8 българи на възраст над 70 г. гласуваха с децата си в секцията в Бъфало. От 54 регистрирани, 15 заминаха за България, но набрахме 66 гласоподаватели“, разказа той.

В Бъфало най-много гласове получи „Има такъв народ“, която е следвана от „Демократична България“ и ГЕРБ.

Друг проблем пред организаторите на секции бе липсата на възможности за осведомяване на българи, които не знаят, че близо до тях има възможност да упражнят правото си на глас. Такъв бе казусът в Милуоки, където за първи път организираха секция.

„Как да промотираме секцията беше голям проблем. Много българи, които не им се пътува до Чикаго, вероятно не са знаели, че се отваря нова секция. В Чикаго е по-лесно, защото има цели български общности. Ако сложиш една табелка в „Малинчо“, много хора ще я видят. Докато тук хората са много разпръснати. Нямаме българска диаспора на едно място, няма български културен център и български магазин. Промотирането беше проблем до известна степен“, сподели Георги Райков, организатор на секцията в Милоуки.

Въпреки че в последния момент са започнали процеса по организиране на секцията, Райков го определи като успешен, тъй като са имали 48-49 заявления, а близо 60 души са гласували.

„При нови избори възнамеряваме да се опитаме отново да отворим секция. Имаше голям интерес, но много хора бяха ваканция. Мисля, че не е реалистично да се стремим да постигнем 100 гласа, тогава секцията се отваря автоматично. По принцип активността бе ниска за цялата страна, така че имаме потенциал освен тези близо 60 гласа“, разказа той.

Райков сподели още, че е имало българи, които са гласували за първи път от 10-20 г.

„Много добри отзиви, просто хората идваха и ни благодаряха. Повече българи ни знаят, дойдоха българи да гласуват, които с години не бяха гласували. Гласуваха за първи път от 10-20 г.“, каза още той.

„Демократична България“ е първа сила в Милуоки, следвана от ГЕРБ и „Има такъв народ“.

Георги Райков предложи българите в чужбина да получат възможност да гласуват по пощата.

„Много повече българи ще могат да гласуват и ще се спестят пари за тези секции. Ако законът не позволява гласуване по пощата, смятаме отново да отворим секция“, заяви той.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Разминавания между протокола и машинната разписка в 3 от 39те проверени секции в чужбина

Девет секции не са предали изборни книжа

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

В три секции от 39 проверени в чужбина има разминаване между данните от протоколите и машинните разписки за гласуване, сочи контролното преброяване.

Девет секции не са предали изборни книжа.

Разминаването ЦИК е установила между протоколите с резултатите и тези от контролното броене в една от секциите в Лондон, една в Харлем и една в Чорлу (Турция).

От ЦИК решиха, че отново ще преброят разписките от тези секции, когато пристигнат физически, за да се установи къде е грешката.

МВнР е получило писмо, в което се казва, че седем секции зад граница имат проблем с доставянето на изборните книжа – четири в Австралия и три в Южноафриканската република.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Твоят глас 2021

Христо Иванов: След свикването на парламента ще водим консултации с партиите за правителство

Той излага ключовите приоритети на „Демократична България“, сред които провеждане на съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„След свикването на Народното събрание ще започнем консултации във формат парламентарни групи за установяване дали има политически сили, които са готови да работят за приоритетите ни“, написа Христо Иванов във „Фейсбук“ страницата си часове след пресконференцията на „Има такъв народ“.

„За нас е важно да отстраним политически Борисов като последно проявление на модела на корупционно завладяване на държавата. Но е важно да приложим цялостна програма за елиминиране на самите предпоставки за модела“, пише още Иванов.

Той излага ключовите приоритети на „Демократична България“, сред които провеждане на съдебна реформа и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

„Политическата ни философия, както и нашите ключови управленски приоритети са изложени в декларацията ни от 21 декември 2020 г. Това остава документът, който определя нашето политическо поведение“, завършва Иванов.

„Вярваме в професионалния и добре структуриран политически диалог“, казва още Иванов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Главният секретар на МВР: Вече има 20 сигнала за купуване на гласове

Сигналите са от "будни граждани"

Затвори