Открийте ни и в

Твоят глас 2022

Избори на 2 октомври: Как гласуват българите в САЩ и Канада? (ОБОБЩЕНИЕ)

Българите в чужбина няма да могат да гласуват с изтекла валидност на паспорта

публикувано

на

Избори на 2 октомври: Как гласуват българите в САЩ и Канада (ОБОБЩЕНИЕ)

На 2 октомври 2022 г. предстоят предсрочни парламентарни избори – четвърти за около година и половина. Секциите зад граница ще са 755.

Щее се гласува с 525 машини в 290 секции – в 235 секции с две машини, а в останалите 55 с една машина. Броят на машините за страната и чужбина е 10 999. Преди дни бяха изпратени машините за САЩ, Канада и Великобритания.

В САЩ

за изборите ще има 55 секции.

Внучката на Сталин - татуирана пънкарка от САЩ, която мрази Русия

42 от тях са автоматични (места, на които е имало секции на предишни избори през последните 5 години с поне 100 гласували или има дипломатически и консулски представителства на Република България), а другите 13 са събрали над 40 заявления за гласуване. Списък с адресите на избирателните секции извън страната може да се види ТУК.

Координатор за САЩ е Даниел Дженев. Той участва в подготовката и организацията за гласуване вече за 5-ти път и разказа, че се оказва помощ на нашите сънародници, за да има къде да гласуват в Съединените щати.

Българите в чужбина

няма да могат да гласуват с изтекла валидност на паспорта. Документът за самоличност, който не е изтекъл е задължителен за гласуване.

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

Българите в чужбина

няма да могат да гласуват с изтекла валидност на паспорта

“На миналите избори имаха право да гласуват обаче сега няма да имат право с изтекъл паспорт, лична карта”, припомня Дженев.

Избирателен район “Чужбина” няма и затова българите зад граница могат да гласуват за партия или коалиция, но не и за определен кандидат от листата, т.е. с преференция.

Военен експерт: Ако няма Русия няма НАТО. Няма НАТО – няма господство на САЩ в Европа (ВИДЕО)

В големите секции извън България – с 300 заявления или избиратели на предишен вот, отново ще се гласува само с машини. В изборния ден с документ за самоличност в секциите в чужбина може да гласува всеки български гражданин с право на глас, дори ако не е подал предварително заявление. Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласуване там, се върне в България, той може да гласува по постоянен адрес.

Има ли възможност един избирател

да гласува в няколко секции? “В чужбина като членове на секционни избирателни комисии ние нямаме истинска система, компютър или по интернет, или каквато и да е. Съответно, когато един избирател реши да гласува във всичките чикагски 8 секции, поне в една реално той може да го направи. Но когато бюлетините и всички изборни книжа отидат обратно в България се вкарват данните на всеки един гласоподавател – ЕГН, адрес, номер на документ за самоличност. Такава ситуация ще се хване и просто ще се елиминират нередовните гласове. Но реално има такава възможност.”

Как се гласува машинно?

Гласува се със смарт карта, която избирателят получава от секционната комисия.

Тя се поставя в долния край на машината с чипа напред и нагоре. След това се отваря електронна бюлетина. В нея избирателят посочва номера на партията, коалицията или инициативния комитет, а гласуващите в страната могат да отбележат и преференция в съответната листа.

Сладко отмъщение: Певица отмъсти на бившия си, докато пее на сватбата му (ВИДЕО)

След като гласува, избирателят вади картата от машината и получава разписка. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а разписката се пуска в непрозрачна кутия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено