Открийте ни и в

България

В САЩ има заявления за 46 секции, но законът позволява 35. Кои ще отпаднат?

Рекордна мобилизация на българите в чужбина като цяло – над 87 000 са подадените заявления за вота. 50% повече българи в САЩ се записаха да гласуват

публикувано

на

Сериозен ръст на българите в САЩ,  подали заявления за гласуване в изборите за парламент на 4 април в сравнение с предишния вот сочат данните. През 2017 година броят на заявленията в Америка бе около 3300, а сега е 5056, което е с над 50 процента повече.

Това стана ясно след като на 9 март изтече крайният срок, в който българите в чужбина можеха да подадат заявления за гласуване. Събраните в САЩ са достатъчно за отваряне на 46 избирателни секции, включващи постоянното представителство на ООН в Ню Йорк, както и Посолството във Вашингтон и трите консулства в Чикаго, Лос Анджелис и Ню Йорк.

По закон обаче в страните извън Европейския съюз максималният брой на секциите може да бъде 35. Заради това много българи в чужбина, най-вече от Великобритания, която вече не е в ЕС, поискаха спешно да се промени Изборния кодекс и да се даде възможност за разкриване на повече секции. Това обаче не се случи и сега от ЦИК ще трябва да откажат секции на поне 11 места в САЩ. Посолството във Вашингтон вече е направило мотивирано предложение до ЦИК къде да има секции, но крайното решение ще бъде взето в София. Срокът за това е 13 март.

Наблюдателите на изборните процеси отчитат рекордна активност на българите в чужбина като цяло за тези избори. 87 809 сънародници по целия свят са подали заявления за гласуване, става ясно от платформата glasuvam.org. “Всички наши диаспори минаха по брой събраните заявления от предишните парламентарни избори още преди две седмици”, коментира блогарът Боян Юруков.

Събрани са достатъчно заявления за 427 секции извън дипломатическите представителства в България. Под 8% от заявленията са отишли за места, където няма достатъчно събрани за образуване на секция.

Германия вече разреши откриването на 62 секции в страната.

Във Великобритания има събрани заявления за 87 секции и въпросът е кои 52 места ще останат без секции заради ограниченията в Изборния кодекс от 35 секции. В Турция има събрани заявления за 42 секции.

В Канада са събрани необходимият брой заявления за разкриването на 14 секции, но посолството е поискало 13. В нота, изпратена днес от Департамента на външните работи, търговията и развитието пишат, че дават съгласие за разкриване на избирателни секции извън задграничните представителства, по изключение. Канадската страна уточнява и че осигуряването на обществената безопасност и сигурността на помещенията, където ще се гласува, е отговорност на дипломатическите и консулските ни представителства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА