Открийте ни и в

КРИМИ

Известен наркобос изплувал в US разследването на Ружа Игнатова и брат й

bgvoice

публикувано

на

НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

Американският съд не е уважил искането на българина с германски паспорт Константин Игнатов да бъде пуснат под гаранция и той ще остане в ареста в Ню Йорк. Адвокатите на брата на създателката на OneCoin Ружа Игнатова внесоха неговото предложение за строг домашен арест под 24-часова охрана на 17 юни, а на 27 юни прокурорите по делото с писмо до съдията Едгардо Рамос изказват своите възражения, като след това до изслушването на 28 юни има и още по едно писмо от двете страни.

Накрая явно аргументите на обвинението са надделели, защото съдията е отхвърлил искането. Засега няма стенограма от заседанието или детайлни мотиви, като според местния журналист Матю Ръсел Лий, който е присъствал на заседанието, Рамос е задавал въпроси за произхода на средствата, които Игнатов е предлагал като гаранция – 20 млн. долара, от които половината кеш и имоти.

Константин Игнатов и Ружа Игнатова

На заседанието е присъствала и приятелката на Игнатов Кристина Гунева. Тя е съдружник в създадената през 2017 г. кантора „Гунева, Атанасова, Ангелова“, правеща вписванията на свързаните с OneCoin български дружества в Търговския регистър. Гунева е била заедно с друга жена, с която са си шепнели и жестикулирали при всяко изказване на прокурорите. Към искането за освобождаване под гаранция имаше приложени 23 писма от роднини и приятели, сред които такива от самата Гунева, брат й и нейните родители. Самият Игнатов е бил

с белезници и затворнически дрехи

Предложението към съда беше Константин Игнатов да наеме жилище в Ню Йорк, което да обитава с приятелката си. То да бъде охранявано денонощно от посочен от властите въоръжен екип, който ще има право да използва сила, в случай че Игнатов реши да напуска имота без разрешение. В предложението си Игнатов се съгласяваше, че ще бъде под домашен арест, при който до него да се допускат само одобрени посетители, да няма контакт със служители на OneCoin, с другите обвиняеми по делото без присъствието на адвокати, нито с известни жертви или свидетели. Други условия бяха да не ползва телефон, интернет и компютър, освен за да се запознава с материали по делото и да си подготвя защитата. Освен това Игнатов се ангажира да предаде паспорта си, да бъде следен с електронна гривна и по всяко време жилището му да може да бъде претърсвано. Към това се добавят и 20 млн. долара гаранция, зад която да застанат с подписите си пет финансово отговорни лица. Освен това тя щеше да е подплатена и с 1.5 млн. долара под формата на имоти на приятели в САЩ и 8.5 млн. долара кеш.

Според становището на прокурорите обаче не само при тези, а и при никакви условия не може да има достатъчно сигурност, че обвиняемият ще се яви пред съда и че обществото ще е защитено. Очаквано се изтъква липсата у Игнатов на гражданство или връзки със САЩ и същевременно връзките с други държави, които

не екстрадират обвиняеми в САЩ

(такива са Германия, чийто гражданин е Игнатов, и Обединените арабски емирства). Адвокатите на Игнатов са посочили, че той е готов писмено да се откаже от правата си по екстрадиция от всяка страна, но властите считат, че такива документи нямат юридическа стойност и в практиката не работят.

Също така като рискове са посочени, че Игнатов разполага със солидни средства зад граница, както и опита му с чести международни пътувания, а също и че е лъгал пред американските гранични и следствени служби преди и след като е бил арестуван на 6 март. Очаквано минус за Игнатов е и че сестра му Ружа (която той е описал като неговата „най-добра приятелка“) е в неизвестност, като изчезва скоро след като в САЩ са й повдигнати обвинения през октомври.

За предложените средства пък прокурорите обръщат внимание на съда, че вероятно идват от същата престъпна дейност. Самият Игнатов е заявил на предишно изслушване, че „гаранцията не е проблем, тъй като семейството може да прати каквато и да е сума да я покрие“.

Новите моменти

Интересното в изложението на американските прокурори са няколко нови момента, които досега не бяха налични в публичните обвинителни актове и другите документи по делата срещу Константин и Ружа Игнатови и американския адвокат Марк Скот, за който се твърди, че е изпрал около 400 млн. долара незаконно придобити чрез OneCoin. От неговия арест през миналата година за пръв път официално се разбра за разследванията в САЩ на криптовалутата, която според обвиненията е хибридна „Понци схема“, ощетила свои жертви с милиарди долари.

На първо място, за пръв път изчезването на Ружа Игнатова директно се отдава на изтекла към нея информация, че е разследвана в САЩ. „Разследването ни разкрива, че Ружа и други лица в OneCoin са получили неоторизиран достъп до иначе конфиденциална информация за следствените действия. Скоро след като й е внесено секретно обвинение на 12 октомври, тя напуска България и не се е появявала публично оттогава“, се казва в документа.

От него не става ясно откъде е евентуалният теч и дали е от българските власти. Това обаче не е изключено, като се има предвид друга информация в прикачената към писмото стенограма от предходно изслушване на Игнатов от съдия в Лос Анджелис на 7 март – ден след задържането му, където се решава за изпращането му в Ню Йорк да бъде съден.

„Последното нещо, което ще спомена за опасността (бел. ред. – на Игнатов), е, че според нашето разследване вярваме, че обвиняемият е пряко свързан с важни играчи в

източноевропейската организирана престъпност

Началник на сигурността на OneCoin е голям международен наркотрафикант и всъщност именно този началник на сигурността е замесен в изчезването на сестрата на обвиняемия, когато тя се укрива от повдигнатите й обвинения. И ние знаем, че той познава и говори с началника на сигурността, защото номерът му беше открит в телефона на обвиняемия“, казват прокурорите пред съда.

И тук не е посочено кой е твърденият от САЩ наркотрафикант. Донякъде описанието се покрива с Христофорос Аманатидис-Таки, чиито имотни връзки с OneCoin и Ружа Игнатова са описвани.

За да засилят твърдението си, че Игнатов би бил готов на всичко, за да се укрие от правосъдието, прокурорите заявяват още, че разследването е открило „система от регулярно корупционни плащания към държавни чиновници по цял свят, с което да се улеснява измамната схема на OneCoin“.

Друг нов момент, който цели да покаже, че Игнатов има силен мотив за бягство, е, че САЩ вероятно ще му повдигнат и още обвинения за пране на пари. Понастоящем той е обвинен в сговор за извършване на измама, което може да му донесе максимум 20 години затвор, но ако се добавят и още престъпления, срокът може да се удължи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

17-годишен руснак намушка с нож 13-годишен ученик

Младежът е извършил престъплението от лична неприязън към тийнейджъра

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В Перм е задържан 17-годишен руснак, който е заподозрян в убийство на 13-годишен ученик. Това съобщи в четвъртък, 24 юни, регионалният отдел на Следствения комитет на Русия (TFR).

Според разследването на 23 юни вечерта в квартал Мотовилихински в град Перм минувачи открили ученик, прободен с нож.

На място са извикани служители на реда и линейка.

Жертвата е откарана в болница, но момчето е починало въпреки всички усилия на лекарите.

TFR образува наказателно дело по член 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация за убийство.

В хода на оперативно-разследващите действия детективите се натъкнали на следите на заподозрения и са го задържали.

Оказва се, че младежът е извършил престъплението от лична неприязън към тийнейджъра. Разследването възнамерява даостане в ареста извършителя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Задържаха непълнолетен от Варна, подготвял палеж на храм

За него било установено още, че членува в над 100 групи с радикални интереси

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хванаха непълнолетен от Варна, засечен да подготвя палеж на религиозен храм.

На 23 юни при мониторинг със специализирани софтуерни програми, чрез които се осъществява постоянен контрол на различни мрежи, било засечено съобщение на потребител от българското интернет пространство.

В него имало информация за подготвян палеж на религиозен храм.

Източникът бил локализиран – непълнолетно момче от Варна.

За него било установено още, че членува в над 100 групи с радикални интереси.

От дома му са иззети компютър и мобилен телефон.

Работата по случая продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Младият варненец е привлечен към наказателна отговорност за извършеното от него деяние.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Експертиза показва дали Кристиан умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков

Представят резултатите за психологическото състояние на подсъдимия

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков продължава.

Днес ще бъдат представени експертизи и доказателства от страна на вещите лица.

Очаква се ключова експертиза да покаже дали обвиненият Кристиан Николов е причинил смъртта на Цветков умишлено.

Ще бъдат представени резултатите от изследването за психологическото състояние на подсъдимия.

Милен Цветков загина миналата година на Великден, докато чакаше с колата си на червен светофар.

С близо 100 км/ч в колата му се вряза джипът на Николов.

Според резултатите от съдебната експертиза, преди да седне зад волана, Кристиан е употребил три вида наркотици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Едуардо Посо – едно момче от Флорида, убито от баща си

Едуардо Посо, симпатично момче от Флорида, което имало всички шансове да израсне щастлив, да завърши училище и да поеме пътя...

Затвори