Открийте ни и в

Интересно

Изгорени останки на маите били използвани за направата на гума за топките на древната игра пелота

В подземна крипта археолози откриха около 400 урни, съдържащи смес от човешка пепел, въглища, каучук и корени от билки

публикувано

на

Изгорени човешки останки, открити в руините на градовете, където са живели маите, са в основата на нова теория за следсмъртните ритуали на древната цивилизация.

Пепелта на някои лидери на маите е била използвана за направата на гума за топките за древната игра пелота, твърдят археолози.

Създател на новата хипотеза е археологът Хуан Ангуло, който стигна до това заключение, след като намери урни с човешка пепел, гума и корени в храм на маите в Мексико.

Той наскоро проучи крипта, открита пред Храма на Слънцето в Тонина, археологически обект в южно Мексико. В подземната крипта и в преддверието археолозите откриха около 400 урни, съдържащи смес от човешка пепел, въглища, каучук и корени от билки.

Ангуло смята, че криптата е била използвана за изгаряне на тела при религиозни церемонии. След това пепелта се смесва с друг органичен материал, за да се направят тежки топки, използвани в пелота, отборна игра на хиляди години.

Археологическият обект Тонина може да не е толкова известен като руините на маите от Паленкео, но е впечатляващ комплекс, построен на хълм в джунглата на Чиапас. Сред структурите, запазени до днес, е потопената площадка, където маите са играли пелота.

Според Ангуло каменните резби на ключови места в обекта показват улики, които подкрепят неговата теория. По-конкретно, той казва, че резбите предполагат, че трима владетели, всички от които са починали между 722 и 776 г., са били отведени в „Пещерата на мъртвите“.

“Тъй като египтяните са се опитвали да запазят телата, знаем, че тук владетелите са били трансформирани по друг начин”, каза Ангуло пред Ройтерс.

Археологът вярва, че маите са искали телата на техните лидери да се превърнат в жизнена сила, нещо, което да стимулира хората, и затова са преработвали пепелта в каучук, който се използвал за правене на топки и игра.

“Имаме доказателства, че пепелта е била в състава на тези топки, които по това време са били гигантски, добавя Ангуло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА