Открийте ни и в

Интересно

Изкуствена кожа, която поглъща и отделя течности – иновация в медицината за лечение на рани

В недалечно бъдеще ще разполагаме с превръзки за рани, които по подразбиране абсорбират телесни течности, като същевременно отделят лекарства при поискване.

публикувано

на

Сн.: phys.org

В недалечно бъдеще ще разполагаме с превръзки за рани, които по подразбиране абсорбират телесни течности, като същевременно отделят лекарства при поискване. Същият материал може да позволи на роботите да се охлаждат чрез изпотяване, съобщава сайтът Ню атлъс.

Описано като изкуствена кожа, веществото е разработено от екип от Техническия университет на Айндховен, Нидерландия, и приема формата на гъвкав тънък слой от течен кристален полимер, осеян с голям брой миниатюрни пори. През тях, подобно на гъба, материалът може да абсорбира течности.

Изкуствената кожа се активира чрез безвредни радиовълни. Колкото по-силен е сигналът, толкова по-голямо е количеството отцедена течност. Когато сигналът спре, кожата се връща в абсорбиращ режим.

В предстоящи тестове учените ще заредят материала с течности като антибиотици, смазка и алкохол.  Превръзка за рани, базирана върху технологията, може да бъде готова до 2025 г. Съществуват и планове за конструирането на прототип на робот, който се охлажда чрез потене, въпреки че подобна разработка ще отнеме повече време.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено