Открийте ни и в

Общество

Изкуство за всички: За първи път във Варна създадоха изложба за незрящи (СНИМКИ)

Подходяща и за децата – посетители, които винаги имат желание да пипнат изложените обекти

публикувано

на

Изкуство за всички: За първи път във Варна създадоха изложба за незрящи (СНИМКИ)

За първи път във Варна бе създадена специална изложба за незрящи. Тя е подредена в Арт галерия „Ларго“.

Представени са

девет копия на артефакти от Регионалния исторически музей, датиращи от V век преди Христа до X век от новата ера. 

Обектите са изработени от варненския скулптор Живко Дончев, който има опит в реализирането на проекти за незрящи. Той сподели, че оригиналните артефакти първо са сканирани, след което са принтирани техни копия и накрая са отлети от полиестерна смола.

Blinks - филм с български корени покорява американските фестивали (ВИДЕО)

Готовите фигури могат да се докосват безброй пъти, уточни художникът. Към всеки експонат има пояснение с брайлов текст, преведен от Геновева Зашева.

Изложбата е вдъхновена

от Веселина Стоилова, която е с увредено зрение и работи в Община Варна.

Стоилова разказва, че от много години са мечтали да има място, където хората от тяхната общност и гостите, които ги посещават от чужбина, да могат да „разглеждат“ интересни експонати. 

Собственичката Нели Вълчева каза, че първоначалната идея е била да се отбележи 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол, като се направят копия за незрящи на златното съкровище, но обектите в него се оказали твърде дребни или неподходящи за тях. Затова съвместно с художника са избрали други експонати от музея, които могат да се възприемат с докосване.

Порнолегенда каза къде бъркат мъжете в леглото

Сред тях са глинен капак във вид на човешка глава, известен като „Богинята от езерото“, изящна теракотена статуетка на Атис, свирещ на сиринга, мраморна глава на римлянка, двулицева надгробна плоча от II век, статуи на бог Юпитер Долихен и на Херакъл, бронзова форма за ритуален хляб. Интересен за докосване е фонтан, представляващ мраморна пантера, изправена  на задните си лапи.

Изложбата в галерия „Ларго“ ще остане до 24 ноември, след което ще бъде преместена в Културния дом на слепите във Варна, съобщи Нели Вълчева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено