Открийте ни и в

Интересно

Изложбата в MAD New York изследва международния език на облеклото

Тя обединява повече от 60 творби на 35 международни художници

публикувано

на

Изложбата Garmenting: Costume as Contemporary Art в Музея за изкуства и дизайн (MAD) в Ню Йорк е първият глобален преглед на използването на облеклото като средство във визуалните изкуства.

Той обединява повече от 60 творби на 35 международни художници – включително Ник Кейв, Кент Монкман, Луиз Буржоа и Мери Сибанде – които създават облекла, скулптури, инсталации и изпълнения, които превръщат облеклото в решаващ инструмент.

“Облеклото” – носенето на бляскаво или отличително облекло – се появява през 60-те и 70-те години на миналия век и възходът му е свързан с изкуството на пърформанса, тъй като облеклата, използвани в инсталации, често се използват като костюми в изпълнения на живо или на филм.

Тази практика придоби известност през 90-те години на миналия век и поради акцента си върху занаятчийството и уникалния предмет тя беше възприета в световен мащаб от артисти, търсещи начини да отговорят на размиването на социално-икономическите граници, култури и идентичности, които характеризират 21-ви век.

Въпреки че някои от изложените произведения празнуват хибридизацията на културите, други са протест срещу постепенното изчезване на местни и национални традиции и общности. Някои проекти се движат и на двете нива, обясняват от музея.

Изложбата е организирана в пет взаимосвързани теми. „Функционалност“ показва произведения, които размиват границата между модата, която традиционно има практическа функция, и изкуството, което традиционно няма.

„Cultural Difference“ се фокусира върху произведения, които изследват връзката между облеклото и културните, расовите и етническите различия.

„Джендър“ изследва как половата идентичност и сексуалността се интерпретират чрез облеклото.

„Активизъм“ изследва как артистите използват облеклото, за да привлекат вниманието, и как политическото насилие влияе на тялото.

В „Пърформанс“ са представени творби на артисти, които се занимават критично с облеклото чрез изпълнения на живо и на филм.

По време на изложбата ще има и изпълнения на живо – на 9 юни.

Изложбата “Garmenting: Costume as Contemporary Art” приключва на 14 август и на линка https://madmuseum.org/exhibition/garmenting-costume-contemporary-art MAD дава възможност да разгледате част от експонатите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА