Открийте ни и в

САЩ

Излязоха резултатите от лотарията “Зелена карта”

През последните години желаещите да живеят в САЩ са все по-малко

публикувано

на

Излязоха резултатите от лотарията DV2023 за Зелена карта. Те могат да се проверят с номера, получен при подаването на апликацията октомври – ноември 2021.
Кандидатствалите могат да разберат резултатите на сайта https://dvprogram.state.gov/. Системата е отворена от 19 часа българско време.
Всяка година Програмата за разнообразяване на имигрантския поток предвижда

до 55 000 имигрантски визи

за хора от страни с нисък процент на имиграция в САЩ, сред тях е и България.

Участниците в програмата трябва да отговарят на конкретни изисквания, а визите се издават на изтеглените на случаен принцип измежду всички участници.

През последните години обаче желаещите да отидат да живеят в САЩ са все по-малко. Според данните за последните три години кандидатите са намалели двойно. От 33 000 през 2019 г., до 14 000 за последната година. През 2020 г. са били 22 000, а спечелилите тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018 г. са 776 души, които са получили право за пребиваване в САЩ, благодарение на лотарията.

Лотарията за Зелена карта

бе под въпрос

още от първите дни на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, но малко след встъпването в длъжност на Джо Байдън тя отново бе възстановена. Ограничението на Тръмп бе издадено в началото на пандемията през 2020 г. с мотива, че трябва да се защити пазарът на труда на фона на високата безработица заради коронавируса. Тази програма за имиграция е един от предпочитаните начини на българите да преследват своята американска мечта.

Сн.: АП/БТА

Техният интерес към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100 000 наши сънародници всяка година кандидатстват, а между 1000 и 2000 печелят.

Българският интерес към лотарията винаги е бил голям. Броят на кандидатстващите спада постепенно повече от наполовина между 2007 г. и 2010 г. или съответно от 69,128 до 24,010. Вероятна причина за това е и приемането на България в Европейския съюз през 2007 г.

Зелена карта срещу ваксина

Американските имиграционни служби обявиха миналата година, че ваксинацията срещу COVID-19 става задължителна от 1 октомври за медицинските прегледи, необходими за издаването на имигрантски визи.

От 18 януари 2022 г. посолството на САЩ въведе и изискване за влизане в сградата. Всички граждани трябва да представят валиден дигитален или хартиен сертификат за COVID-19, показващ, че лицето е ваксинирано или има отрицателен резултат от тест, направен през последните 48 часа, или е преболедувало коронавируса. Непълнолетните лица под 18-годишна възраст са освободени от това изискване.

Доказването на преболедуване може да стане с един от следните документи:

Валиден дигитален ЕС сертификат за преболедуване на COVID-19 –  документ, който доказва с PCR тест, че лицето е преболедувало COVID-19. Валиден е в ЕС за период от 11-тия до 180-тия ден от теста. Същият е валиден на територията на България за 1 година.
Валиден сертификат за преболедуване на COVID-19 – документ, който доказва с антигенен тест, че лицето е преболедувало COVID-19. Валиден е само на територията на България за 1 година.

Валиден сертификат за наличие на антитела – документ, който доказва с тест, че лицето има антитела срещу COVID-19. Валиден е само на територията на България за 3 месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено