Открийте ни и в

КРИМИ

Измамници отвлякоха ремарке на ТИР на българин с 20 тона пилешко месо (ВИДЕО)

Случаите на измами с „паяци“ в Чикаго растат – търсят откуп за превозното средство, на което уж помагат

публикувано

на

Отвлечено ремарке със стока за 40 хиляди долара, среднощни преговори с измамници от компания за вдигане на коли и размяна на пари кеш пред очите на полицаи на South side в Чикаго – така завършва уикендът на Минко Влаховски, който е собственик на малка транспортна компания в Чикаго.

Минко Влаховски и Лидия Трусова преговарят с дни с мъжете, задържали товара на компанията им, които искали 18 хиляди долара кеш, за да им върнат ремаркето

Според властите в града българинът е станал жертва на хитра схема за измами на криминални банди, регистрирали towing компании, които оркестрират инциденти, за да вдигнат автомобили и ремаркета, а след това да искат пари за освобождаването им.  Разследващите казват, че по всяка вероятност бандите с “паяците” разполагат и с радиоскенери, които засичат обаждания за пътна помощ, след което пристигат на мястото и твърдят, че са легитимната компания, която да разреши ситуацията на пътя.

След това обаче измамниците държат автомобилите и ремаркетата на собствениците като заложници, докато не се плати определена сума, и то кеш. В случаят на Минко Влаховски

измамниците искат 18 хиляди долара

Един от мъжете, които работят за компанията Illinois Commercial Safety Towing, докато получава $3000 кеш в присъствието на полицаи, за да освободи ремаркето

“Обадиха ми се към 12 и половина през нощта. Мой шофьор, който отишъл да доставя товар в южните квартали на Чикаго”, казва Минко Влаховски, който още не може да повярва, че това му се случва. По думите му шофьорът на камиона с ремарке е закачил леко горната част на нисък мост, след което върнал тежкотоварното средство назад. Въпреки че нямало видими следи от инцидент, изведнъж се появили два камиона за вдигане на автомобили и го блокирали отпред и отзад. От тях изскочили група мъже, които твърдели, че са от towing компания и че ще му помогнат, но за целта трябва да излезе от камиона. След като шофьорът излиза, мъжете му казват, че ще вдигнат ремаркето и ще извършат доставката вместо него. Мъжете иззели документите на товара, т.нар bill of lading и накарали шофьора да се подпише на един бял лист. След, което

измамниците накарали шофьора сам да откачи ремаркето

и да отиде да чака на адреса за доставка. “Той е отишъл и е чакал там цяла нощ. На сутринта се усеща, че са го измамили, и идва разплакан в офиса”, разказва Минко Влаховски. След като цял ден няма ни вест, ни кост от ремаркето на компанията, собственикът го обявява за краден. Но в 4 РМ мъжете от towing компанията се обаждат на мобилния номер на шофьора и питат за разговор със собственика на транспортната компания. “Те казаха, че са towing компания и че трябва да им заплатя $ 18,500 кеш до 5 часа, или в противен случай ще има още по-голяма глоба за повече още ден престой.”

Паркингът на компанията за уж пътна помощ в южната част на Чикаго

Айнджъл Камачо, на 26 години, и Джон Туист, на 30 години, арестувани, че се представили за пътни работници на общината в Чикаго

Българинът им казва, че няма възможност да отиде и да си вземе ремаркето. На следващия ден той си наема адвокат, който успява да води преговори с фирмата и да намали цената от $18,648 на $13,500. “Аз обаче пак не отидох да взема ремаркето, а продължих да работя с полицията”, казва Минко Влаховски, който още в първите мигове на разговори с тази компания разбира, че си има работа с измамници.

Българинът отива на мястото на паркинга на тяхната компания “Illinois Commercial Safety Towing”, която се намира на 8825 S Genоа str., придружен от полицаи. След разговор на място с мъжете става ясно, че полицията не може да направи нищо в случая, защото ремаркето не е откраднато, шофьорът доброволно го е откачил и се е подписал на празен лист. “Казаха ми – 10 000 долара кеш и ви давам ремаркето”, казва Минко Влаховски. “Аз му казах, че няма да му дам 10 хиляди и си отидох.”

На следващия ден от towing компанията се свързват с партньорката на Влаховски Лидия Трусова. “Не можех да повярвам, че това ни се случва”, казва Трусова. “Първата ми мисъл беше, че това е лоша шега.” Мъжете, които държат ремаркето им като заложник, й казали, че има проблем с температурата му, което може да развали товара. Според Минко Влаховски и Лидия Трусова това очевидно било мярка за сплашване, за да предприемат мерки и да платят исканата сума.

След много мъчителни и изтощителни спорове и преговори мъжете от “Illinois Commercial Safety Towing” се съгласяват да намалят още исканата сума, като този път искат 5 хиляди долара, но отново заплатени кеш. Лидия Трусова също като съдружника си отказва. Още няколко разговора ги отвеждат до нова цена от $3000 за товара. Минко Влаховски и Лидия Трусова се съгласяват да платят, за да избегнат други неприятности и разправии със застраховката на товара. Така, по тъмно в неделя вечерта, двамата собственици на транспортна компания

се оказват в грешната част на града с 3 хиляди долара кеш и патрулна кола

която да стане свидетел на размяната на парите. “Извикахме полицаи, но мъжете бяха дошли без документите на товара”, казва Лидия Трудова. “Казахме им, че си искаме документите и няма да видят пари, докато не ги получим.” По думите на Трусова мъжете протакали размяната възможно най-дълго, за да си играят с търпението им или може би защото се надявали да получат сумата и да избягат. “Стояхме 3 часа в South side да ги чакаме”, разказва младата жена. “Можеше да ни отвлекат, да ни поискат и повече от 18 хиляди за живота ни.” В крайна сметка българинът и съдружничката му отново се обаждат на друга полицейска кола и в тяхно присъствие броят сумата кеш на служителите на towing компанията.

“Беше като в екшън филм”, казва Трусова

“Illinois Commercial Safety Towing” с функционира от по-малко от година. Тя е легитимна и има номер в Department of Transportation. Собственикът на земята, върху която се намира паркингът, обаче казва, че фирмата няма офици и наема само заградено пространство, на което да паркира вдигнатите автомобили.

Ден след случилото се с ремаркето на Минко Влаховски полицията в Чикаго арестува двама мъже в идентичен случай с towing на ТИР. 26-годишният Айнджъл Камачо и 30-годишният Джон Туист са заподозрени, че въртят фалшива компания за пътна помощ. Те са задържани, след  като се появили мястото на инцидент, отново в южната част на Чикаго. Двамата били облечени с униформи, подобни на служители на Chicago Transit Autority, и се представили за пратеници на полицията в Чикаго. И двамата мъже имат предишни криминални провинения, а според властите те са малка част от добре разработена схема за измами. По време на ареста им полицията открива и устройство с

радиолокационна антена за улавяне на полицейски радиостанции

Според Лидия Трусова е доста подозрително, че изнудвачите им започнали да търсят и нея, и Минко Влаховски в момента, в който двамата влезнали в полицейското управление. “Сякаш знаеха, че сме там”, казва Лидия Трусова. Тя и съдружникът й ще търсят правата си по съдебен път, като заведат граждански иск за измама срещу компанията.

“Полицията каза, че виждат, че това е измама и рекет, но легално нищо не могат да направят, защото дефакто няма кражба”, казва Минко Влаховски. “Те нямат право да вземат документите на стоката и нямат право да държат стоката като заложник.” Минко Влаховски казва, че е чувал и за други измамени компании.

“Трейлърът никога не е бил под моста, въпреки че те казват, че 6 часа са го вадили”, казва Минко Влаховски, който е убеден, че ще спечели евентуално дело, защото въпросната компания дори не разполага със снимки на инцидента.

“Не мисля, че повече ще доставяме до South side в Чикаго”, казва Лидия Трусова. “Освен ако няма много добра цена и застраховка на товара.”

Полицията в Чикаго продължава да разследва случая, както и подобни случаи на измама от мними towing компании. Властите припомнят, че независимо от инцидента служители на towing компания никога не биха се появили неповикани, а при пристигането те са длъжни да ви представят документи, че сте направили заявка колата ви да бъде вдигната.

1 Коментар

  1. Alexandr

    февруари 21, 2020 at 9:14 pm

    Ето това е Америката,нищо добро,пълна мафия на полицията

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

КРИМИ

Мъж нападна хора с брадва и мачете в Германия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: AFP/David Young

В Южна Германия нападател, въоръжен с брадва и мачете, заплаши жена и рани мъж, който й се притекъл на помощ, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на местната полиция.

Извършителят е 27-годишен гражданин на Тунис, живеещ в баварския град Аугсбург.

Първоначално той счупил предното стъкло на автобус, който отвеждал шофьори от града за първата им смяна.

Няколко минути по-късно, към 4 сутринта, той счупил предното и страничното стъкло на колата на 50-годишна жена и я заплашил. Друг мъж се опитал да го обуздае, но нападателят го ударил в главата с мачете, според полицейския доклад.

Въпреки това раненият 28-годишен мъж успял да му попречи да нападне други хора. Полицията арестувала нападателя на местопрестъплението, а пострадалият бил отведен в болница.

Няма сведения относно мотива за нападението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Мъртво новородено открито на площадка за отпадъци край Стара Загора

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Мъртво новородено бебе е намерено край Стара Загора. Тялото на детето е открито на промишлена площадка за отпадъци в индустриалната зона на града, съобщи Нова тв.

Майката на починалото момченце се издирва.

По непотвърдена информация детето е родено в домашни условия с родилни дефекти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Откраднаха картина на Ван Гог от музей в Амстердам

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: dailymail.co.uk

Картина на Ван Гог е била открадната от музей край Амстердам в нощта срещу понеделник, съобщи Асошиейтед прес.

Платното „Пролетна градина“ на холандския майстор е задигнато от неизвестни, които са успели да проникнат с взлом в неработещия през последните дни заради коронавируса музей „Сингър Ларен“. Картината е била взета под наем от музея на Грьонинген.

Преди да бъдат въведени ограничителните мерки заради пандемията, в музея бе изложена експозицията „Огледало на душата. От Тороп до Мондариан“, подготвена съвместно с Райксмузеум.

В музея „Сингър Ларен“ е изложена личната колекция на американците Уилям и Ана Сингър, съдържаща предимно творби на неоимпресионизма, експресионизма и кубизма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada