Открийте ни и в

СВЯТ

Изминалият юли е сред 3-те най-топли в историята на човечеството

Освен горещата вълна някои части на света са обхванати и от тежка суша

публикувано

на

Испания все повече пресъхва

Изминалият месец юли e бил един от най-горещите в историята, предаде Франс прес, като цитира Световната метеорологична организация (СМО), която е част от структурата на ООН и се намира в Женева.

“Светът имаше един от трите най-топли месеци юли в историята. Разбира се, както всички знаем, продължителна и много интензивна гореща вълна засегна части от Европа”, каза говорителката на СМО Клер Нюли на пресконференция.

Според данни на Европейската служба за климатичните промени “Коперник” изминалият юли е бил с малко по-ниски температури от този през 2019 г., но и малко по-топъл от юли 2016 г.

Пожари из цяла България: Бедствено положение в няколко области (ВИДЕО)

“Но разликата между тях наистина е много малка”, отбеляза говорителката на СМО. Според Нюли тя е по-малка от допустимата грешка.

Температурата, регистрирана през последния месец, е с 0,4 градуса по Целзий по-висока от тази, отчетена през периодa 1991-2020 г. Въпреки наличието на природния феномен Ла Ниня, който според СМО се предполага, че има охлаждащ ефект, високите стойности са факт.

От метеорологичната организация са на мнение, че юли 2022 г. не е подобрил постижението, тъй като са регистрирани температури под средните в някои региони на света по протежението на западната част на Индийския океан – от Африканския рог до южните райони на Индия, в голяма част от Централна Азия, както и в по-обширни зони на Австралия.

"Пожарите в Колорадо": Двама души са в неизвестност 

Освен горещата вълна някои части на света са обхванати и от тежка суша. Според СМО юли е бил по-сух от средното в голяма част от Европа, по-обширни райони в Северна и Южна Америка, както и на места в Централна Азия и Австралия.

По-влажни от средните условия обаче са регистрирани в източната част на Русия, Северен Китай и широк район, простиращ се от Източна Африка до северозападните зони на Индия през Азия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено