Открийте ни и в

СВЯТ

Изненадващо: САЩ и Китай се разбраха и ще си сътрудничат за климата 

Ръководителят на политиката на ЕС за климата приветства сделката между Китай и САЩ

публикувано

на

САЩ и Китай се споразумяха да удвоят усилията за борба с климатичните промени чрез предприемане на “конкретни действия”. Това заявиха двете страни в съвместна декларация, обявена в сряда вечерта на конференцията COP26 в Глазгоу, предаде Асошиейтед прес.

Пекин и Вашингтон казаха, че сделката между тях призовава за “засилване на действията за климата” през настоящото десетилетие въз основа на насоките в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., включително нова, по-висока цел за намаляване на емисиите през 2025 г. 

Китай обеща да последва примера на САЩ и да предприеме стъпки за намаляване на метановите емисии.

Байдън обвини Русия и Китай за климата, не искали да се откажат от въглищата 

Двете държави, които са най-големите замърсители с въглеродни емисии в света, посочват в споразумението си, че трябват “конкретни и прагматични” правила за декарбонизацията, намаляване на метановите емисии и борба с обезлесяването.

“И двете страни признават, че има разминаване между сегашните усилия и Парижкото споразумение. Затова съвместно ще засилим действията за климата и сътрудничеството”, каза китайският специален пратеник за климата Се Чжънхуа при обявяване на споразумението. 

По думите му двете страни “виждат, че предизвикателството с климатичните промени е екзистенциално и сериозно”, поради което “ще поемат своята отговорност и ще работят заедно”.

Срещата в Глазгоу: Повече от 40 държави ще се откажат от използването на въглища

Специалният пратеник на Китай каза, че страната му ще набележи по-високи равнища за съкращаване на вредните си емисии и възнамерява да разработи национален план за метана.

“Двете държави ще работят съвместно, както и с други страни, за да гарантират успеха на COP26 и да съдействат за резултат, който е едновременно амбициозен и балансиран”, заяви той.

Американският специален пратеник за климата Джон Кери заяви, че споразумението между САЩ и Китай е заявление за подкрепа за успех на конференцията в Глазгоу, като и двете страни предприемат стъпка към намаляване на разминаването по отношение на емисиите.

“Заедно даваме своята подкрепа за успех на КОП26, включително определени елементи, които ще насърчат амбициите, но нека ясно да заявя, че тази декларация е стъпка, върху която можем да надграждаме, за да намалим разминаването… Всяка стъпка има значение точно сега и ни предстои дълъг път”, каза Кери. 

Затова трябва по-бързо да постигнем смекчаващ ефект, трябва по-бързо да намалим метановите емисии, трябва да продължим да повишаваме амбициите и най-вече трябва да предприемем действия, за да продължим да се стремим към ограничаване на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса, заяви той.

Ръководителят на политиката на Европейския съюз за климата Франс Тимерманс приветства сделката между Китай и САЩ и каза, че тя ще помогне за постигане на споразумение между държавите на конференцията в Глазгоу.

По-рано в сряда британският министър-председател Борис Джонсън призова световните лидери да поемат по-сериозни ангажименти на климатичната конференция COP26 в Глазгоу и каза, че целта за ограничаване на глобалното увеличение на температурата до 1,5 градуса по Целзий остава постижима.

Джонсън пристигна на форума в Глазгоу, до края на който има още няколко дни, за да се опита да убеди останалите лидери да дадат на своите преговарящи екипи указания, предоставящи им повече възможности за постигане на споразумение по най-трудните въпроси – финансирането и парниковите емисии.

“Сега ние установяваме, че нещата са трудни, но това не значи, че е невъзможно”, каза той на пресконференция.

“Това не значи, че не можем да запазим жива целта за 1,5 градуса. Мисля, че с достатъчно енергия и ангажираност, както и с лидери от света, които сега могат да позвънят на своите преговарящи и да поискат от тях да действат така, както те знаят, че могат да действат и би трябвало да действат, можем да го постигнем”, заяви Джонсън.

Джонсън обвини подписалите Парижкото споразумение страни, че през шестте години оттогава са се “потупвали по гърбовете”.

Той предупреди, че правителствата, изглежда, “безшумно вървят към обявяване на несъстоятелност в момент, когато уязвимите държави и бъдещите поколения искат плащане тук и сега в Глазгоу”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА