Открийте ни и в

Хай-тек

Изобретиха батерия за смартфон, която издържа 400 г.

публикувано

на

Батерия, която може да издържи 400 години, разработиха студенти от Калифорнийския университет, Ървайн. Откритието станало случайно, докато се опитвали да разработят по-добри нано жици, които се използват при традиционните батерии.

Нано жиците са много добри проводници и имат голяма повърхност, върху която може да се събират електрони. Те обаче са изключително крехки и обикновено се развалят след няколко зареждания.

Изследователите, работещи заедно със студентката Мия Ле Тай по нейната докторантура, се опитвали да разберат повече за наножици, направени от злато и поставени в електролитен гел. Те открили, че разработената от тях батерия има специална характеристика: издържала на около 200 000 презареждания в рамките на три месеца, без това да се отразява на качеството й. Това означава, че при нормална употреба, ако бъде поставена в смартфон или лаптоп, батерията ще може да се зарежда на 400 години.

„Беше невероятно. Обикновено подобни батерии драстично увреждат качеството си след 5000, 6000 зареждания и стигат най-много до 7000“, казва Реджиналд Пенър, който оглавява факултета по химия в същия университет.

Тъй като златото е много скъпо в сравнение с други материали, учените търсят негов заместител, преди да разработят батериите за пазара. Дали и кога ще можем да ги използваме в телефоните си обаче, все още не се знае.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено