Открийте ни и в

България

Партии обжалват решението на ЦИК за броене на всички разписки от машините

Комисията веднъж вече беше решила да се броят ръчно 100% от разписките, но решението падна в съда отново след жалба на двете формации

публикувано

на

Сн; Архив

В деня за размисъл преди вота – нов скандал около решение на ЦИК от вчера. Избирателната комисия за втори път прие, че разписките от машините във всяка една секция трябва да се броят.

Решението е подобно на вече отмененото от Върховния административен съд. Това изправи на нокти част от политическите сили. Tе внесоха нова жалба в ЦИК.

Междувременно продължават акциите срещу търговията с вот. Полицията извършва обиски в Градец, а в Благоевград беше задържан мъж, който давал по 40 лева за гласуване.

100% от разписките от машинния вот ще се броят ръчно

Часове преди изборния ден ЦИК реши, че 100% от разписките от машинния вот ще бъдат броени от секционните комисии. Такова решение беше отменено от ВАС преди малко повече от седмица. Няколко дни по-късно ЦИК отново реши да се броят разписки, но 30% от тях. Късно снощи 12 от 15 от членовете на ЦИК отново са гласували за 100-процентовото преброяване на разписките. Поради тази причина днес, политическите сили, които атакуваха това решение преди около седмица, внесоха нова жалба към ВАС.

„През последните дни напрежението около тези допълнителни 427 машини се нагнети много, въпреки че те са заключени, запечатани и е сигурно, че няма да се използват. За да се успокои общественото напрежение взехме решение, за по-голяма гаранция, все пак да бъдат преброени всички разписки. Резултатите от контролното преброяване няма да повлияят на самите резултати от гласуването. Те са само за сверяване, за контролно преброяване. Приложили сме всички указания на съда, не вярвам решението да бъде отменено”, заяви Емил Войнов от ЦИК.

„Ние не сме против контролното преброяване на разписките, но е редно, както пише и в Изборния кодекс, това да се извърши от друг орган – от Районната избирателна комисия или от Централната избирателна комисия. Сега целта е друга – не да се установява несъответствие, а да се всее съмнение и подозрение у хората, избирателите да се разколебаят”, коментира Мая Манолова.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА